Σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία αποκρατικοποίησης της CYTA

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, δήλωσε ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου.ÁÐÅÑÃÉÅÓ ÓÔÇ CYTA

«Σε στενή συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της Cyta είμαστε σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας της όλης διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Ηροδότου μιλώντας στο 5th Nicosia Economic Congress.

Μόνο Κύπρος και Λουξεμβούργο, είπε, διατηρούν κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Ο κ. Ηροδότου παρουσίασε στοιχεία που δεικνύουν ότι από 34 συνολικά χώρες σε ΕΕ και Ευρώπη οι 32 ιδιωτικοποίησαν τους δημόσιους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών λόγω εξελίξεων στην αγορά τηλεπικοινωνιών και στην τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών.

Με βάση τα στοιχεία, οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που δεν προχώρησαν σε ιδιωτικοποίηση είναι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.

Η αποτίμηση της Cyta
————–
Ο κ. Ηροδότου απέρριψε τα περί ξεπουλήματος της Cyta, τονίζοντας πως η αποτίμηση του δημόσιου οργανισμού, αλλά και γενικά όλων των οργανισμών, δεν γίνεται με βάση τι είναι και πού βρίσκεται ο οργανισμός σήμερα, αλλά με βάση τις προβλέψεις εξ ου ο εμπορικός και τεχνικός σύμβουλος του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, σε συνεργασία με τη διεύθυνση της Cyta, καταρτίζει 5ετες επιχειρηματικό σχέδιο, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι η εταιρεία δουλεύει ως ιδιωτική, με τη βελτίωση αποδοτικότητας και τις συνέργειες που θα επιφέρει ο στρατηγικός επενδυτής.
«Η αποτίμηση θα μας δώσει σήμερα την αξία των προβλέψεων σε βάθος πενταετίας, δηλαδή θα αποτελεί προπληρωμή της μελλοντικής αξίας του οργανισμού”, είπε.

Παρουσίασε στοιχεία πολλών παραδειγμάτων ιδιωτικοποίησης οργανισμών τηλεπικοινωνιών όπου ο επενδυτής έκανε μεγάλες επενδύσεις τόσο στο δίκτυο και στην τεχνολογία όσο και στα προϊόντα.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι οι όροι του διαγωνισμού διαλαμβάνουν ότι από τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest) θα περάσουν μόνο οι επενδυτές από νόμιμες δικαιοδοσίες, δηλαδή που θα αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.