Φορολογικές διευκολύνσεις εξάγγειλε ο Π.τ.Δ.

Νέες φορολογικές διευκολύνσεις με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αλλά και προς όφελος των πολιτών και των κυπριακών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΕΒ

Ανακοίνωσε πως το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει σύντομα ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν το φορολογικό πλαίσιο, έτσι ώστε να παραχωρούνται διευκολύνσεις για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων από το εξωτερικό.

Ανέφερε παράλληλα πώς «σαφής και ξεκάθαρος στόχος μας είναι να καταστούμε η πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που παράλληλα με τη μείωση του δημόσιου χρέους θα επιτύχει και κάτι άλλο: Μείωση φορολογικών βαρών που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν. Οι βαριές φορολογίες ακρωτηριάζουν το εισόδημα των πολιτών και των επιχειρήσεων και προκαλούν ασφυξία στην οικονομία».

Ο Πρόεδρος τόνισε πως σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης«και ούτε βεβαίως πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ σε εκείνες τις πολιτικές των προηγουμένων ετών που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας μας».

Κυρίαρχος στόχος, ανέφερε, για τη φετινή χρονιά παραμένει η έξοδος από τον κύκλο της ύφεσης και η οριστική αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του Προγράμματος μέσα στους επόμενους δέκα περίπου μήνες.

Σημειώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα αισιόδοξο μέλλον είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό, είπε ότι ο ίδιος προσωπικά ανέλαβε εκστρατεία και έχει επισκεφτεί σωρεία χωρών.

«Από τον Κόλπο μέχρι τη Μόσχα κι από την Ευρώπη μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχω διαπιστώσει πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις και αναμένω χειροπιαστά αποτελέσματα στο μέλλον», είπε.

Αναφέροντας ότι στο παρελθόν το κυπριακό κράτος δεν υπήρξε φιλικό στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, είπε ότι η γραφειοκρατία και οι πεπαλαιωμένες μέθοδοι διοίκησης αποτελούσαν εμπόδιο στην υλοποίηση στόχων του κράτους που συμβάδιζαν με την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«Πρέπει να γνωρίζετε πως η αποφασιστικότητά μας για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους είναι δεδομένη. Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς μας εταίρους στους οποίους έχουμε υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις για αρκετά από τα θέματα», ανέφερε διαβεβαιώνοντας παράλληλα τον Πρόεδρο της ΟΕΒ ότι τα αιτήματα που του διαβίβασε έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Είπα ακόμα πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνηση περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και ενδιαφέρει ιδιαιτέρως, τα μέλη της ΟΕΒ, ενώ στόχος είναι να διασφαλιστούν παράλληλα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας του συνόλου των πολιτών.

«Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά μας περιλαμβάνει την απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, νέο αναπτυξιακό Νόμο που θα εμπεριέχει μια διαδικασία ταχείας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, νέο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό και άλλους ζωτικούς τομείς της οικονομίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι σε αυτό το πλαίσιο που θα προκύψει και η ανάγκη για την αναδιάρθρωση Τμημάτων του δημοσίου, αλλά και ημικρατικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής ή μεταφοράς ρόλων και αρμοδιοτήτων.

«Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία σχεδιάζεται και συντονίζεται από την ίδια την Προεδρία αποτελεί σημαντικό μέρος της προσπάθειας μας για να δημιουργήσουμε τη νέα αναπτυξιακή Κύπρο», είπε.

Επιτάχυνση ανάπτυξης

Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, υπενθύμισε την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, την περασμένη βδομάδα.

« Όχι μόνο δεν έχουμε επιδείνωση, όπως ήταν οι προβλέψεις των δανειστών μας, αλλά έχουμε βελτίωση, που συνάδει με τη βελτίωση της πορείας της πραγματικής οικονομίας. Μετά από 14 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης έχει καταγραφεί η επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ της τάξης του 0.4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αυτό ακολουθεί το πρωτογενές πλεόνασμα που για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, παρουσιάσαμε το 2014», είπε.

¨Όπως είπε, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Και αυτό, χωρίς να έχει επιβληθεί έστω και ένας φόρος, εδώ και δύο χρόνια.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις και τις πολιτικές της Κυβέρνησης που βοήθησαν την οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως δέσμες μέτρων, φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, εξασφάλιση κονδυλίων από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, επιτάχυνση αναπτυξιακών έργων.

«Πολλές από τις δράσεις και τις προσπάθειες για τις οποίες έχουμε δουλέψει σκληρά όλο αυτό το διάστημα, έχουν ωριμάσει και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τους επόμενους μήνες», είπε.

Αναφέρθηκε σε μεγάλα έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα όπως για παράδειγμα το integrated casino resort, δύο ηλιοθερμικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, η ανάπτυξη έξυπνου δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μαρίνα της Αγίας Νάπας. Η αξία μόνο αυτών των έργων, είπε, τα οποία θα ξεκινήσουν σύντομα αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Δυνατότητες ανάπτυξης από την επίλυση του Κυπριακού

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε χαιρετισμό στο περσινό συνέδριο της ΟΕΒ του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Metin Shadi (Προέδρου του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Επιχειρηματιών), ο οποίος είπε ότι «Λύση του Κυπριακού σημαίνει ειρήνη. Σημαίνει σταθερότητα και σταθερότητα σημαίνει ευημερία. Η ευημερία φέρνει περισσότερες δουλειές. Κι αυτό οδηγεί σε μία βιώσιμη οικονομία».

«Σήμερα είμαι εδώ για να πω στον κ. Shadi, πως τα δικά του λόγια τα υιοθετώ πλήρως και πως ήδη αρχίσαμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον κοινό μας φίλο Μουσταφά Ακιντζί, να προσπαθούμε να τα πραγματοποιήσουμε. Για το καλό όλων των πολιτών αυτού του τόπου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

Ξέρουμε, είπε, πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, «αλλά από την στιγμή που το όραμα μας είναι κοινό, κι αυτό το έχουμε ήδη διαπιστώσει στις πρώτες μας συναντήσεις, πιστεύω πως θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις πληγές που χαίνουν δεκαετίες ολόκληρες σε αυτό τον τόπο».

«Το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται, το οφείλουμε ακόμη και στις δικές μας γενιές καθώς είναι οι δικές μας γενιές που δεν κατάφεραν να κλείσουν το χάσμα ανάμεσα μας και πρέπει κάποια στιγμή να το πράξουμε. Γιατί αυτός θα είναι τελικά ο μεγάλος απολογισμός μας στην ιστορία», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι ο κοινός τόπος στην οικονομία πως το αγαθό της ειρήνης είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια και η ασφάλεια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επένδυση και την ανάπτυξη.

«Εσείς οι επιχειρηματίες το γνωρίζετε καλά αυτό κι εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να το διασφαλίσουμε», είπε.

Όπως ανέφερε την περασμένη Παρασκευή, μετά από οκτώ μήνες, ξεκίνησε νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, όπου στόχος στόχος μας είναι αυτός που περιγράφεται στην κοινή διακήρυξη της 11 Φεβρουαρίου 2014.

Στην πρώτη παράγραφο είπε, αναφέρεται ρητώς αναφέρουμε ρητώς πως «η διευθέτηση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή και πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι.

«Η Κύπρος, με λυμένο το Κυπριακό θα είναι αναμφίβολα η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή μας κι αυτό σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υψηλού επιπέδου υποδομές και το προσωπικό που διαθέτουμε δημιουργεί επιπρόσθετα κίνητρα για επίδοξους επενδυτές. Μπορούμε να καταστήσουμε την χώρα μας ελκυστικό προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες, ενώ το ευνοϊκό περιβάλλον θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του παραδοσιακού τουριστικού μας προϊόντος», είπε.

Μιλώντας εκτός κειμένου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ανάλογες αντιλήψεις και οράματα διαπιστώνει να υπάρχουν και από πλευράς του νέου Τ/κ ηγέτη. “Δεν υπάρχει δηλαδή η φοβία που δεν θα έπρεπε ποτέ να υπάρχει ότι η ΕΕ είναι φίλος των Ε/κ και εχθρός των Τ/κ. Η ΕΕ είναι για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες της, και οι Τ/κ είναι και θα πρέπει να γίνουν ισότιμοι πολίτες της ΕΕ όπως βεβαίως και οι Ε/κ. Κι αυτό θα γίνει μέσα από την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από την διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών, μέσα και βάση των αρχών και του κεκτημένου της ΕΕ”.
Αναφέρθηκε παράλληλα στις δυνατότητες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την Κύπρο και εξέφρασε ικανοποίηση που ηγείται της χώρας σε μια περίοδο όπου και άλλοι ηγέτες στην περιοχή είναι αποφασισμένοι να δώσουν τα χέρια και να συνεργαστούν.

«Η Κύπρος δεν εξαιρέθηκε από την μοίρα των υπολοίπων χωρών στη γειτονιά μας. Σήμερα όμως κτίζουμε γέφυρες. Κτίζουμε σχέσεις ανοικτές σε οποιονδήποτε θα ήθελε να συμβάλει θετικά», είπε.
Πρόσθεσε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μίας μεγάλης συνεργασίας στη γειτονιά της Κύπρου που θα περιλαμβάνει όλους όσοι είναι έτοιμοι να δώσουν τα χέρια στη βάση ενός αμοιβαίου σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. «Πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε τέλος ο Πρόεδρος.