Καταχωρήθηκε κατηγορητήριο για το Β.Γ.Εισαγγελέα

Στις 26 Μαίου παραπέμπεται στο Κακουργιοδικείο

Ο Γενικός Εισαγγελέας προχώρησε στην καταχώρηση ποινικής υπόθεσης ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, του Ανδρέα Κυπρίζογλου, του Παναγιώτη Νεοκλέους και της εταιρείας Andreas Neocleous & Co. LLC.ÂÏÇÈÏÓ ÃÅÍÉÊÏÓ ÅÉÓÁÃÃÅËÅÁÓ Ñ. ÅÑÙÔÏÊÑÉÔÏÕ - ÄÇÌÏÓÉÏÃÑÁÖÉÊÇ ÄÉÁÓÊÅØÇ

H καταχώρηση της υπόθεσης συνοδεύεται με το αίτημα για απευθείας παραπομπή στο Κακουργιοδικείο στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται οι κατηγορίες για:
Δεκασμό δημοσίου λειτουργού, κατά παράβαση των άρθρων 100(α)(β) και 29 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα.
Δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό κατά παράβαση των άρθρων 102 και 29 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα.
Δωροδοκία Οικείων Αξιωματούχων, κατά παράβαση του άρθρου 4 του περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικός) Νόμος 23(ΙΙΙ) του 2000, και των άρθρων 2 και 3, της ίδιας της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς του 1999.
Συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, κατά παράβαση του άρθρου 3(α)(β) του περί Πρόληψης της Διαφθοράς Νόμου, Κεφ. 161, ως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα.
Κατάχρηση εξουσίας κατά παράβαση του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα, Κέφ. 154, όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα.
Συνωμοσία για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, κατά παράβαση του άρθρου 121 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.
Συνωμοσία προς καταδολίευση, κατά παράβαση των άρθρων 302 και 29 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η υπόθεση είναι αποτέλεσμα της διερεύνησης, η οποία είχε γίνει από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή κ. Π. Καλλή και η οποία συμπληρώθηκε από τους δύο άλλους ανακριτές κ.κ. Π. Πελαγία και Α. Σωκράτους.

Γενικός Εισαγγελέας: Καταχωρήθηκε σήμερα το κατηγορητήριο

Η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής είχε ανατεθεί αρχικά στον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, ο οποίος άρχισε τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης με ελάχιστο υλικό στη διάθεση του, συγκεκριμένα με κάποιες δηλώσεις στη Βουλή, δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Πρόσθεσε ότι κατά την διερεύνηση και μέσα στα περιορισμένα χρονικά πλαίσια που του είχαν δοθεί, επιτέλεσε το έργο του και παρέδωσε μια πλήρη έκθεση, σύμφωνα με την οποία στοιχειοθετείτο η διάπραξη κάποιων ποινικών αδικημάτων.

Αργότερα, όταν η υπόθεση ανατέθηκε σε ιδιώτη δικηγόρο για να την προωθήσει, διαπιστώθηκε η ανάγκη όπως ολόκληρο το φάσμα του μαρτυρικού υλικού τεθεί ενώπιον του δικαστηρίου και παρέστη ανάγκη να ληφθούν κάποιες περεταίρω καταθέσεις, πράγμα που έγινε, συμπλήρωσε ο Γενικός Εισαγγελέας. Τελικά, κατέληξε ο Κώστας Κληρίδης, στη βάση του συνόλου της μαρτυρίας καταχωρήθηκε σήμερα κατηγορητήριο στο Επαρχιακό δικαστήριο.

Δικηγορικό Νεοκλέους:  Ουδέν μεμπτό ή παράνομο  έχουμε διαπράξει

Η Δικηγορική Εταιρεία ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, σε ανακοίνωση της αναφέρει πως “ακούσαμε από τα ΜΜΕ ότι το Γραφείο μας και ένας από τους Συνεταίρους μας είναι κατηγορούμενοι στη γνωστή υπόθεση που αφορά τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κ. Ρίκκο Ερωτοκρίτου”.

Οι ανακριτές, σημειώνεται, δεν μπήκαν στον κόπο, ως όφειλαν να μας προσάψουν γραπτές κατηγορίες. Το αντιπαρερχόμαστε.

“Είμαστε βέβαιοι ότι τίποτε το μεμπτό ή παράνομο δεν έχουμε διαπράξει. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και ζητούμε η εκδίκαση της υπόθεσης να γίνει το συντομότερο για να φανεί η αλήθεια και να δικαιωθούμε”, καταλήγει η ανακοίνωση.