Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ στις 25 του Μάη

Ανακοινώνοντας ότι η ΕΡΤ ανοίγει και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα, 25 του μηνός, ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο διοικητικό δίδυμο του οργανισμού, τον Πρόεδρο του ΔΣ, μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Διονύση Τσακνή, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο, δημοσιογράφο Λάμπη Ταγματάρχη.ÔÓÉÐÑÁÓ Á ÊËÅÉÓÉÌÏ ÅÑÔ ÅÐÉÓÊÅØÇ ÓÔÇÍ  ÅÑÔ3

«Αυτό που σας ζητά η κυβέρνηση», τους είπε ο κ. Τσίπρας, «είναι να συμβάλεται σε μια νέα ΕΡΤ πολυφωνική, ανεξάρτητη και που θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα», και τους προέτρεψε «πρώτο σας μέλημα να είναι η ομαλή επιστροφή των εργαζομένων».

Η προηγούμενη ΕΡΤ έκλεισε στις 11 Ιουνίου του 2013, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), ως «μοναδική περίπτωση σπατάλης και αδιαφάνειας», όπως είχε ανακοινώσει εκείνη τη μέρα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Όλοι οι εργαζόμενοι, περίπου 2600, μόνιμοι και επί συμβάσει, απολύθηκαν και αποζημιώθηκαν.

Στη θέση της ΕΡΤ δημιουργήθηκε, με μικρότερη εμβέλεια ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, και με προσωπικό περίπου 1200 υπαλλήλων, κατά τον τότε υπεύθυνο του νέου σχήματος Παντελή Καψή.

Οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν πολλές και έντονες. Εξαιτίας εκείνης της απόφασης, αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το κόμμα του κ. Κουβέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιωματική αντιπολίτευση τότε, είχε απαγορεύσει στα στελέχη του να εμφανίζονται στην ΝΕΡΙΤ, και δεσμεύτηκε ότι από τα μέτρα που θα λάβει ως κυβέρνηση θα ήταν η επαναλειτουργία της παλιάς ΕΡΤ, με επαναπρόσληψη όλων των υπαλλήλων της, αρκεί όσοι έλαβαν αποζημίωση τότε να την επιστρέψουν.

Μιλώντας σήμερα στα δύο διοικητικά στελέχη της νέας ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός τους υπογράμμισε την απόφαση της νέας κυβέρνησης να ξεκινήσει μια προσπάθεια ριζικής επαναλειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης «έξω από τις παθογένειες του παρελθόντος», και τους προέτρεψε να δημιουργήσουν «μια ΕΡΤ αντικειμενική και όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης».

«Η επόμενη φορά που θα συναντηθούμε» είπε ο Α. Τσίπρας στους κ. Τσακνή και Ταγματάρχη, θα είναι στις 11 Ιουνίου, σημαδιακή ημερομηνία αφού τέτοια μέρα πριν 2 χρόνια έκλεισε η παλιά ΕΡΤ, «θα είναι στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου για να γιορτάσουμε τη νίκη του αγώνα, τη νίκη της δημοκρατίας».