Ημικρατικοί:Ενστάσεις Βουλής σε νομοσχέδιο που εκχωρεί υπερεξουσίες σε υπουργούς

Σειρά εντόνων επιφυλάξεων και ενστάσεων από μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και Νομικών και Οικονομικών εκφράστηκαν κατά την κοινή συνεδρία, στην οποία συζητήθηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους ημικρατικούς οργανισμούς, όπου εκφράστηκε η άποψη ότι το νομοσχέδιο εκχωρεί δρακόντειες εξουσίες στην εκτελεστική εξουσία και καταργεί τον όποιο ρόλο διαδραματίζει η Βουλή.ÁÇÊ ÓÔÁÓÇ ÅÑÃÁÓÉÁÓ

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε πως η Επιτροπή στο πλαίσιο της κατ΄ άρθρο συζήτησης θα προσπαθήσει να επιφέρει την ισορροπία μεταξύ τους ευκταίου ελέγχου στους οργανισμούς και της διατήρησης της ευελιξίας και της κατά το δυνατόν ανεξαρτησίας των ημικρατικών οργανισμών, κάνοντας λόγο για δρακόντειες εξουσίες στην εκτελεστική εξουσία.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Νομικών Σωτήρης Σαμψών διερωτήθηκε ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες στο νέο μόρφωμα ημικρατικών οργανισμών που θα δημιουργηθεί.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν πρόταση νόμου για αναστολή των αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2017.

Τοποθετούμενος ενώπιον των δύο Επιτροπών εκ μέρους συντεχνιών της ΑΗΚ, ο Άδωνης Γιασεμίδης-ανέφερε ότι στις 7/4/15 κατατέθηκε πρόταση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για διενέργεια μελέτης από τον Έφορο Αποκρατικοποίησεων και έγινε αποδεκτή από συντεχνίες.

Αφού ανέφερε ότι η ΑΗΚ κλήθηκε να προβεί σε τιτάνια προσπάθεια εκσυχρονισμού για μείωση στη τιμή ρεύματος, είπε ότι δεν μπορούν να τίθενται περιορισμοί που δεν θα την αφήσουν να λειτουργήσει στον ανταγωνισμό. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως έχει θα μειωθεί η ευελιξία της ΑΗΚ.

Ο κ. Γιασεμίδης είπε ακόμα πως θα αποβεί καταστροφικό για του πολίτες, την οικονομία και τις επιχειρήσεις να τεθεί υπό τους βραδυκίνητους ρυθμούς της κυβέρνησης η λειτουργία της ΑΗΚ. Ανέφερε πως η πιο σοφή απόφαση είναι η εξαίρεση της ΑΗΚ από το νομοσχέδιο και διατύπωσε τη θέση ότι στο μνημόνιο δεν υπάρχει πρόνοια που να υποχρεώνει ΑΗΚ να τεθεί υπό τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Κατά τη συζήτηση ενώπιον των δύο Επιτροπών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, αφού διατύπωσε τη θέση ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με τη διαφθορά και τη διαπλοκή με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, παρατήρησε ότι ξαναγράφεται το εγχειρίδιο της διοίκησης επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί φοβερή στρέβλωση στο σχεδιασμό ορίζοντα.

Πρόσθεσε ότι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι κακόγουστο αστείο και αυτό μπορεί να το απαντήσει όποιος πήγε στο Πανεπιστήμιο και έκανε το εισαγωγικό μάθημα στη διοίκηση.
Είπε ακόμα ότι υπάρχουν πρόνοιες που αφορούν τις σημαντικές, αποφάσεις στους οργανισμούς που δεν αφήνει στον οργανισμό ελευθερία να λειτουργήσει και να ανταγωνιστεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, παρατήρησε ότι με βάση το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση θα μπορεί να υποβάλει στην CYTA ότι ‘δεν θα κάνετε 4G για να το κάνει άλλη εταιρεία’.

Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να περιγραφεί με δύο απλές λέξεις: Περισσότερη ευελιξία στα Υπουργεία, με αυξημένο έλεγχο. Πρόσθεσε πως αυτοί που διορίζονται στα ΔΣ, θα υποβάλλουν στρατηγικό σχέδιο και δεν θα πηγαίνουν στα τυφλά, εξηγώντας ότι ο ίδιος ο ημικρατικός οργανισμός κάνει το στρατηγικό σχεδιασμό και τον υποβάλει στους δύο αρμόδιους Υπουργούς.

Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε το νομοσχέδιο δεν περιέχει διάταξη που να αντίκειται στο Σύνταγμα. Πρόσθεσε ότι με άρθρα του Συντάγματος ρυθμίζεται η λειτουργία του ΡΙΚ, της CYTA και της ΑΗΚ.

Πρόσθεσε ότι το άρθρο 22 του Συντάγματος διαλαμβάνει ότι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ιδρύονται και λειτουργούν με νόμο.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των Ημικρατικών Οργανισμών προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα μπορεί ο ημικρατικός οργανισμός να διώκει με αστικές αγωγές μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για επιζήμιες προς τον οργανισμό ενέργειες ή αποφάσεις και να λαμβάνει αποζημιώσεις.

Συνεχίζοντας είπε ότι εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι πρόνοιες και διατάξεις του νομοσχεδίου θέτουν περιορισμούς στην ευελιξία και την ανεξαρτησία των οργανισμών,
αυξάνεται η γραφειοκρατία, και το χειρότερο όλων, συνέχισε, είναι ότι παρακάμπτεται η Βουλή.

Εξήγησε ότι σήμερα δεν μπορεί να συγχωνευθεί ή να καταργηθεί ημικρατικός οργανισμός χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως είναι ξεκάθαρο ότι καταργείται η αυτονομία και ο έλεγχος της Κυβέρνησης θα είναι δρακόντειος.

Πρόσθεσε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι πρόνοια του μνημονίου και ανέφερε ότι μπορεί να ικανοποιηθούν οι πρόνοιες του μνημονίου χωρίς να δίνονται “αυτές οι δρακόντειες εξουσίες στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία”.

Διευκρίνισε ότι ο έλεγχος και η δημοσιονομική εποπτεία αυτών των οργανισμών είναι επιθυμητός και ανέφερε ότι επιχειρείται ο πολιτικός έλεγχος αυτών των οργανισμών.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Βουλή θα προσπαθήσει να επιφέρει την ισορροπία μεταξύ ελέγχου και εποπτείας και ανεξαρτησίας και ευελιξίας των οργανισμών αυτών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε πως αυτή η νομοθεσία, ουσιαστικά οδηγεί στην υπερσυγκέντρωση όλων των εξουσιών στην Κυβέρνηση, παρακάμπτει πλήρως τη Βουλή και καταργεί την αυτονομία και την αυτοτέλεια των ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως πρόκειται για νομοσχέδιο που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο χρήζει ριζικών αλλαγών. Είπε ότι ζήτησε όπως η Βουλή ενημερωθεί από το Έφορο Αποκρατικοποιήσεων για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς, όπως ανέφερε, φαίνεται ότι οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν από την κλειδαρότρυπα.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει δύο πτυχές, τον εκσυγχρονισμό και την υποδούλωση των ημικρατικών οργανισμών.

Είπε ότι για την ΑΗΚ υπάρχει αναφορά στο Σύνταγμα και δεν μπορεί να τίθεται στο ίδιο καλάθι με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο.