Τι γράφουν σήμερα οι Κυπριακές εφημερίδες

Το Κυπριακό και οι επόμενες κινήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι το θέμα που κυριαρχεί σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα σήμερα.ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την υπόθεση εναντίον της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων σε σχέση με κοινοτικά κονδύλια, τον εντοπισμό απανθρακωμένου πτώματος σε αυτοκίνητο στην περιοχή Ξυλοφάγου, ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα για τις έρευνες για την οικονομία, τις κινήσεις των τραπεζών για «ζέσταμα» της αγοράς και τα προβλήματα των ρευματοπαθών.

Με τίτλο στο κύριο της θέμα «Με μέτρα και ουσία», η «Αλήθεια» γράφει ότι με δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά έναρξη συζήτησης της ουσίας του Κυπριακού θα ασχοληθούν οι ηγέτες των δύο ηγετών στην επόμενη συνάντησή τους στις 29 Μαΐου. Σε άλλο της θέμα η «Α» προβάλλει τις δηλώσεις χθες του Μουσταφά Ακιντζί προς τους Τουρκοκυπρίους, ο οποίος τους είπε «μην βλέπετε τον απέναντί σας ως εχθρό αλλά ως μελλοντικό συνέταιρο». Αλλού γράφει ότι σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας αποδίδουν εκ πρώτης όψεως οι αρχές τον εντοπισμό απανθρακωμένου πτώματος από τους πυροσβέστες αμέσως μετά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην περιοχή Ξυλοφάγου.

Η «Σημερινή» αναφέρεται στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Κτίζουν μομέντουμ με ΜΟΕ» επίσης για τον ενιαίο κατάλογο ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής που περιμένουν οι ηγέτες από τους διαπραγματευτές καθώς και ότι σε αποκαλυπτικές αναφορές για το «περίγραμμα» των διαπραγματεύσεων προέβησαν τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και ο Οζτνίλ Ναμί. Αλλού προβάλλει την ανακοίνωση του Κώστα Κληρίδη σύμφωνα με την οποία όλες οι έρευνες που αφορούν τα σκάνδαλα στην οικονομία συνεχίζονται κανονικά, αν όχι με γρηγορότερους ρυθμούς από πριν. Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι ο Ιωνάς Νικολάου διαβεβαίωσε ότι σύντομα η κουλτούρα της συγκάλυψης θ` αποτελεί παρελθόν στην Κύπρο.

«Ζητά αποτελέσματα ο Μπαν» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Φιλελευθέρου», ο οποίος γράφει ότι το μήνυμα του Μπαν Γκι-μουν προς τους Αναστασιάδη – Ακιντζί είναι πως ο διεθνής Οργανισμός θα τους αφήσει – σε αυτήν τη φάση- να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν χωρίς δική του παρέμβαση, ζητώντας αξιοποίηση της ευκαιρίας και αποτελέσματα. Αλλού, γράφει ότι κινήσεις με στεγαστικά σχέδια κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα για να «ζεσταθεί» η αγορά κατοικίας και να αρχίσει εκ νέου η ζήτηση δανείων. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα του ο «Φ» γράφει ότι στιγμές αγωνίας έζησαν οι γονείς δίχρονου παιδιού, όταν είδαν άγνωστο άνδρα να αρπάζει το παιδί τους μπροστά στα μάτια τους και να τρέχει για να διαφύγει.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Έγγραφα από Βέλγιο `καίνε` την ΠΟΑ» και γράφει ότι σημαντικά έγγραφα, τα οποία φθάνουν τις προσεχείς μέρες από το Βέλγιο «καίνε» την Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων και η υπόθεσή της, στην ποία φέρεται να καταχράστηκε €5,2 εκ. από κοινοτικά κονδύλια για προώθηση κυπριακών αγροτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες, οδηγείται και πάλι στο δικαστήριο. Αλλού, γράφει ότι πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην Κύπρο, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει ότι οι «πράσινοι» της Λευκωσίας ήταν άκρως εντυπωσιακοί χθες καθώς διέλυσαν με 7-1 τον Ερμή Αραδίππου στο ΓΣΠ και διεκδικούν την έξοδο στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.