Ακιντζί: «Κίνδυνος για την περιοχή η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνη

Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο για την περιοχή και την ανθρωπότητα η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνη, που βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΣΠΕΝ ΜΠΑΡΘ ΑΪΝΤΑ - ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλούσε στο πρώτο εργαστήρι του “υπουργείου” περιβάλλοντος στα κατεχόμενα, κατά το οποίο τόνισε ότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι ένα παγκόσμιο θέμα και σε κάθε βήμα τα κράτη πρέπει να το κρατούν σε πρώτο πλάνο.

Επισημαίνοντας τις καταστροφές από πυρηνικά ατυχήματα στην Ουκρανία και την Ιαπωνία, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως η έναρξη κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνη της Τουρκίας, που βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, “μπορεί να δημιουργήσει έναν σοβαρό κίνδυνο για την περιοχή και την ανθρωπότητα”.

Πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αντί για πυρηνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο και να διευρυνθούν οι ενεργειακές πολιτικές με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα περιβαλλοντικά ζητήματα στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η γνώση για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί με την δια βίου μάθηση που θα ξεκινά από τον πυρήνα της οικογένειας.

Μίλησε για ανάγκη εφαρμογής των “κανονισμών” και “νόμων” που αφορούν τις ποινές για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον, αναφέρθηκε στα λατομεία και μίλησε για νέα συστήματα στις κατασκευές που θα πρέπει να συνάδουν με τις κλιματικές προδιαγραφές.