Ρωσία: «Οχι σε επιβολή τεχνητών προθεσμιών ή έτοιμες λύσεις για το Κυπριακό»

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της για να διασφαλιστεί πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό,αλλά ταυτόχρονα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα Ñùóßá - Êñåìëßíïπως η οποιαδήποτε επιβολή τεχνητών προθεσμιών  ή και έτοιμες λύσεις που δεν θα είναι προς το συμφέρον του κυπριακού είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να τις στηρίξει. Οπως  δήλωσε η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση συμβιβασμού μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, είπε, συμφώνησαν να επαναλάβουν διαπραγματεύσεις στις 15 Μαΐου υπό την αιγίδα των τα Ηνωμένα Έθνη για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος στο νησί. «Επαινούμε αυτό το βήμα και ελπίζω ότι οι πλευρές δεν θα φεισθούν προσπαθειών για να επιτευχθεί μια δίκαιη, συνολική και μόνιμη διευθέτηση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε.

Είμαστε έτοιμοι, συνέχισε, να συνεργαστούμε με τους εταίρους στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες.

Πιστεύουμε, είπε, ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσφέρουν στήριξη στις κοινότητες της Κύπρου και να προσπαθήσουν να αποφύγουν τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν το διάλογο.

Η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε τέλος πως η Ρωσία πιστεύει ότι όλες οι προσπάθειες για την επιβολή τεχνητών προθεσμιών ή έτοιμες λύσεις για διακανονισμό είναι απαράδεκτες.

«Μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκής λύση συμβιβασμού μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από Ε/κ και και Τουρκοκύπριους”, κατέληξε.