Σημίτης: «Αν γνώριζα για τις μίζες θα απομάκρυνα τον Τζοχατζόπουλο»

«Εάν γνώριζα, εάν είχα πληροφορίες για κάτι τέτοιο, θα είχα παρέμβει και θα είχα απομακρύνει τον υπουργό. Ήμουν εξαιρετικά αυστηρός,” δήλωσε σήμερα ενώπιον του Εφετείου Αθηνών ο πρώην ΔΙΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ  ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΠρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, προσθέτοντας ότι “είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα”.

Η φράση αυτή συνοψίζει αυτό που νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ως «το πνεύμα» των όσων ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη σημερινή μακρά κατάθεσή του στη δίκη για τις μίζες και τα εξοπλιστικά επί Υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, που διεξάγεται σε β’ βαθμό στο Εφετείο της Αθήνας.

«Είναι ένας πρώην ηγέτης κράτους που έδειξε φανερά τη συντριβή αλλά και την ενόχλησή του που, επί της δικής του διακυβέρνησης, συνέβη ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικοπολιτικά σκάνδαλα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», είπε στο ΚΥΠΕ παράγοντας της δίκης, που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί.

Ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν είχε καμία γνώση για τις ενέργειες του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 20 ετών για νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή από μίζες που έλαβε για την αγορά από τη Ρωσία των αεροπορικών αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1.

«Εάν γνώριζα, εάν είχα πληροφορίες για κάτι τέτοιο, θα είχα παρέμβει και θα είχα απομακρύνει τον υπουργό. Ήμουν εξαιρετικά αυστηρός. Ξέρετε ότι είχα απομακρύνει συνεργάτη μου όχι για δωροδοκία αλλά γιατί δεν είχε την ευαισθησία να κρατά τη θέση του. Ασφαλώς και δεν γνώριζα. Δεν έγινα αποδέκτης τότε τέτοιων θεμάτων και τέτοιων πληροφοριών. Όλα αυτά που έγιναν, οι δωροδοκίες, πρόκειται για αθλιότητες, είναι ντροπή», είπε ο κ. Σημίτης, εξεταζόμενος ως μάρτυς.

Ο πρώην Υπουργός Άμυνας δεν δικάστηκε για δωροδοκία, αφού το αδίκημα είχε παραγραφεί. Όπως και στην πρώτη δίκη, έτσι και σήμερα ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν σταμάτησε να αντιδρά, και μάλιστα με οξύ και απότομο τρόπο, όποτε κάποιος, ακόμα και ο κ. Σημίτης, ανέφερε αυτή τη λέξη.

«Δεν υπάρχει δωροδοκία. Ακούς: Δεν υπάρχει δωροδοκία», είπε απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό όταν εκείνος, ερωτηθείς, εάν παρά τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), θα μπορούσε να υπάρξει παρατυπία, απάντησε «όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ναι».

Και στρεφόμενος τότε προς τον πρώην Υπουργό του είπε: «Όπως αποδείχθηκε από την πρώτη δίκη, στο υπουργείο έγιναν τα μύρια όσα. Δεν ανέχομαι ότι δεν έκανες αυτά που έπρεπε και ότι δεν τα είχες τότε αναφέρει”.

Ερωτηθείς από την Πολιτική Αγωγή εάν η επιλογή του κ. Τσοχατζόπουλου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας έγινε «με ιδιαίτερα κριτήρια;», ο κ. Σημίτης απάντησε:

«Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός στη διάρκεια ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Από το 1976 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

Αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησής του να αγοράσει τα ΤΟΡ-Μ1, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι το μόνο θέμα που ετέθη ως προβληματισμός ήταν εκείνο της διαλειτουργικότητάς τους με τα άλλα οπλικά συστήματα των ενόπλων δυνάμεων αφού ο ελληνικός στρατός δεν προμηθευόταν ρωσικά όπλα.
«Κρίθηκε όμως ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής”, είπε, συμπληρώνοντας σε άλλες ερωτήσεις, ότι στη διαδικασία επιλογής ο υπουργός πρότεινε και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. “Αυτός έκανε την εισήγησή του, και συνήθως γινόταν δεκτή”.

Διεθνής διαγωνισμός δεν γίνεται για τα εξοπλιστικά, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, απορώντας μάλιστα που του ετέθη σχετικό ερώτημα. “Μπορεί να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν;” αναρωτήθηκε.

Κληθείς να καταθέσει ως μάρτυς στη δίκη, ο πρώην Πρωθυπουργός, αφού ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του, απάντησε πρώτα σε ερωτήσεις του Προέδρου της έδρας.

Είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα “για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων”, και ανέφερε στη συνέχεια ότι η απόφαση για την εκταμίευση “τόσων χρημάτων για την προμήθεια των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων”, καθορίστηκε και από τα τραγικά γεγονότα στα Ίμια, λίγες μέρες προτού η νεοσύστατη κυβέρνησή του λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

“Δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά, και όταν ρώτησα λοιπόν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και για να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική εκείνη την απόφαση διότι, όπως είπε, εάν ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων, θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο.

“Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε την αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρις. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο που έγραφε: «Όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης», πρόσθεσε.

Στη δίκη κατέθεσε σήμερα ως μάρτυς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας κατ’ αρχάς ότι το κόμμα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα εξαιτίας της «υπόθεσης Τσοχατζόπουλου».

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο εάν “είναι δυνατή η δωροδοκία σε τέτοιες περιπτώσεις;”, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: “Η σχολική εφορεία ενός νηπιαγωγείου, για αγορά κιμωλιών, μπορεί να δωροδοκηθεί; Μπορεί σε κάθε περίπτωση. Στα εξοπλιστικά, στα φάρμακα παντού. Όταν υπάρχει η ηθική προδιάθεση.”

Ο πρόεδρος τον ρώτησε εάν, παρά την ασφαλιστική δικλείδα “τόσων επιτροπών και τόσων διαδικασιών”, μπορεί να υπάρχει δωροδοκία, και ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι “παρά τα μέτρα που ελήφθησαν σε νομοθετικό και όχι μόνον επίπεδο και τώρα μπορεί να υπάρξουν δωροδοκίες. Δυσκολότερα αλλά μπορεί να υπάρξουν”.

Τέλος, ρωτήθηκε από τον Εισαγγελέα, εάν στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά υπάρχουν αντιρρήσεις στις εισηγήσεις του εκάστοτε υπουργού, και απάντησε:

“Μα πιστεύετε πως δεν προέχει το πολιτικό στοιχείο στην επιλογή; Από εκεί και πέρα λαμβάνεται υπόψη το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών. π.χ στο θέμα των υποβρυχίων 214 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι το καλύτερο του κόσμου. Αν υπήρξαν παράπλευρες πληρωμές τι να σας πω… Όταν ανέλαβα το 2010 είχε δώσει 2 δις το ελληνικό δημόσιο και δεν είχε πάρει κανένα υποβρύχιο. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν ήταν τα καλύτερα. Πρέπει να διαχωριστεί η σκοπιμότητα της προμήθειας με το θέμα της δωροδοκίας αλλιώς δεν θα καταλήξετε πουθενά.”