Η Κ.Ε. της ΕΔΕΚ απορρίπτει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για το Κυπριακό

 

Αλλαγή πλεύσης στο κυπριακό και κατά της  Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως μορφής λύσης του Κυπριακού  αποφάσισε σήμερα η Κ.Ε. της ΕΔΕΚ.

Αυτούσια  η απόφαση της Κ.Ε.της ΕΔΕΚ  είναι η πιο κάτω:«Η επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών σε συνδυασμό με την ανάδειξη του Μ. Ακκιντζί ως νέου ηγέτη των Τ/Κυπρίων δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερη συνεννόηση, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό και απόλυτο έλεγχο της Άγκυρας. ta-machairia-vgainoun-apo-deftera-sto-pg-tis-edekΗ αποδέσμευση των προοδευτικών δυνάμεων των Τ/Κυπρίων μπορεί να γίνει μόνο με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Αυτό πρέπει να αποτελεί βασική-μας επιδίωξη εάν πραγματικά επιθυμούμε να συμβιώσουμε με τους Τ/Κυπρίους σε μιά κοινή πατρίδα και να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό μέλλον.

Επιβάλλεται να αναπτυχθούν σωστές σχέσεις συνεργασίας και συνύπαρξης με τους Τουρκοκύπριους χωρίς ρατσιστικούς ή άλλους περιορισμούς. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, όμως πάντα υπάρχουν και τα περιθώρια και οι πιθανότητες επιτυχίας. Η ΕΔΕΚ ήταν το πρώτο κόμμα που από το 1974 είχε προβάλλει την ανάγκη για κοινό αντικατοχικό αγώνα Ε/Κ και Τ/Κ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη θέση.

41 χρόνια μετά την εισβολή του 1974 και την κατοχή του 37% της πατρίδας-μας, θα έπρεπε να ήταν πολύ καλά γνωστός ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας αναφορικά με την Κύπρο, όπως επιβεβαιώνεται από σωρεία στοιχείων.

Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει αρχικά τον πλήρη πολιτικοστρατιωτικό έλεγχο δια μέσου συνομοσπονδιακής μορφής λύσης και στη συνέχεια την πλήρη προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκική επικράτεια. Ο στόχος αυτός έχει καταστεί εν πολλοίς εφικτός μετά τα ολέθρια λάθη που οδήγησαν στην εισβολή του 1974. Στερείται όμως πολιτικής και συνταγματικής νομιμότητας, η οποία επιχειρείται να αποκτηθεί μέσω των συνομιλιών όπως αυτές διεξάγονται και των παραχωρήσεων της πλευράς-μας.

Τα τελευταία 25 χρόνια η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει στρατηγική επιδίωξη της λύσης ή όχι. Ακόμα εάν η απόρριψή-της συνεπάγεται και απόρριψη της λύσης και κατ’ επέκταση την εδραίωση της διχοτόμησης.

Η ΔΔΟ με το περιεχόμενο που τείνει να προσλάβει όπως αυτή παρουσιάστηκε στο σχέδιο Ανάν αλλά και με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις οδηγεί στο διαχωρισμό, περιορίζει τη συνεργασία, αναπτύσσει αποσχιστικές τάσεις και καταλήγει σε μια ιδιότυπη διχοτόμηση.

Η ΔΔΟ με το περιεχόμενο που τείνει να προσλάβει:

– Είναι ρατσιστική

– Προάγει τον εθνοτικό και συνάμα τον κοινοτικό διαχωρισμό

– Είναι αντιδημοκρατική γιατί εξισώνει τη μειοψηφία με την πλειοψηφία

– Καταστρατηγεί τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών

– Στερεί στους πολίτες του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στον τόπο διαμονής-τους

– Εισάγει περιορισμούς στην εγκατάσταση και την απόκτηση περιουσίας

– Μετατρέπει τους κύπριους πολίτες σε πολίτες β΄ κατηγορίας στην Ε.Ε.

– Νομιμοποιεί και ενισχύει άμεσα τον εποικισμό και κατ΄ επέκταση την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα

– Καθιερώνει ένα κράτος υπό κηδεμονία και όχι ανεξάρτητο

– Χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα όσον αφορά τη λήψη των αποφάσεων και την διεθνή εκπροσώπηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδιέξοδα και δυσεπίλυτα προβλήματα

– Προνοεί παραμονή ξένων στρατευμάτων

Η Διζωνικότητα όπως προτείνεται προβλέπει σύνορα και επιπρόσθετα η Δικοινοτικότητα εμπερικλείει εγγυημένες πλειοψηφίες λαού και περιουσίας, περιορισμό των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των βασικών ελευθεριών, στοιχεία τα οποία είναι ασύμβατα με την Ομοσπονδία, αλλά είναι συμβατά με την Συνομοσπονδία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη ΔΔΟ ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Διζωνικότητα και πολύ περισσότερο με τη Δικοινοτικότητα.

Η ΕΔΕΚ θα αγωνισθεί για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή-της σε ένα κράτος με πραγματικό Δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο να διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους-της τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτεια στο διηνεκές όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να αποκλείει την παραμονή ξένων στρατευμάτων, εποίκων και να διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων και ταυτόχρονα να αποκλείεται η δυνατότητα τρίτων χωρών να ασκούν κηδεμονία με οποιονδήποτε τρόπο άμεσο ή έμμεσο επί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλούμε τα υπόλοιπα Ελληνοκυπριακά κόμματα καθώς και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στις παραπάνω αρχές επίλυσης του κυπριακού.