Λίβανο: Βρέθηκε το πτώμα του ηγέτη της Hezbollah Nasrallah, νεκρός με 85 βόμβες

Τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah ανακοίνωσε το Ισραήλ – Ορατός ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου  στη Μέση Ανατολή – Με περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί το Τελ Αβίβ 

Καταιγιστικές και ιστορικές είναι οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής με ορατό τον κίνδυνο της γενικής ανάφλεξης καθώς ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei κάλεσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να χτυπήσουν με ό,τι μέσο διαθέτουν το Ισραήλ.
Ο εμβληματικός ηγέτης της Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, σκοτώθηκε στις σαρωτικές επιδρομές του Ισραήλ στα κεντρικά γραφεία της σιιτικής οργάνωσης στη Βηρυτό στις 27/9,
ανακοίνωσαν το πρωί του Σαββάτου (28/9/2024) οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). 
Την είδηση του θανάτου του Nasrallah επιβεβαίωσε η Hezbollah το μεσημέρι του Σαββάτου (28/9/2024).
Το πτώμα του ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης βρέθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.
Σχεδόν 32 χρόνια μετά την ίδρυση της οργάνωσης, ο Nasrallah σκοτώθηκε, μαζί με τον Ali Karaki, διοικητή της Hezbollah στο νότιο μέτωπο, και άλλους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους.Η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε το κεντρικό αρχηγείο της Hezbollah χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη Mossad και τον στρατό.
Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονταν υπόγεια, κάτω από ένα σύμπλεγμα κατοικιών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 85 βόμβες βάρους ενός τόνου η κάθε μία για να εξοντώσει τον Nasrallah. 
Έγινε πραγματικός σεισμός στη Βηρυτό από 85 τόνους εκρητικά.  

Βρέθηκε το πτώμα του Nasrallah

Τα μέλη της Hezbollah βρήκαν το πτώμα τουHassan Nasrallah και το αναγνώρισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (28/9/2024).
Περισσότερες από 80 βόμβες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά στην τοποθεσία της νότιας Βηρυτού, όπου βρισκόταν ο Nasrallah, αναφέρουν οι New York Times.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες γνώριζαν πού βρισκόταν ο ηγέτης της Hezbollah εδώ και μήνες και η απόφαση για την επίθεση ελήφθη το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Hezbollah: Ο Nasrallah είναι νεκρός αλλά η ένδοξη Jihad συνεχίζεται χωρίς τέλος

Με ανακοίνωσή της η Hezbollah επιβεβαίωσε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ο αρχηγός της Hassan Nasrallah σκοτώθηκε κατά τις πρωτοφανούς σφοδρότητας ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό.
«Ο Σεβασμιώτατος, ο Διδάσκαλος της Αντίστασης απεβίωσε για να είναι με τον Κύριό του και προς ευχαρίστησή Του ως μεγαλομάρτυρας.
Ο Σεβασμιώτατος Sayyed Hassan Nasrallah Γενικός Γραμματέας της Hezbollah, ενώθηκε με τους μεγάλους, αθάνατους μάρτυρες συντρόφους του, την πορεία των οποίων οδήγησε για σχεδόν τριάντα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τους οδήγησε από νίκη σε νίκη.
Η ηγεσία της Hezbollah δεσμεύεται … ότι θα συνεχίσει την Jihad της για την αντιμετώπιση του εχθρού, για την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του σταθερού και έντιμου λαού του.

Στους αξιότιμους mujahideen, και στους νικητές και θριαμβευτές ήρωες της Ισλαμικής Αντίστασης, έχετε την εμπιστοσύνη του αγαπημένου μάρτυρα Sayyid Nasrallah», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της σιιτικής οργάνωσης.

Halevi (Αρχιστράτηγος Ισραήλ): Αυτό δεν είναι το τέλος – Το χτύπημα στον Nasrallah είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό.

Το Ισραήλ έριξε 85 βόμβες για τον Nasrallah – Έγινε σεισμός στη Βηρυτό, άνοιξε κρατήρας που… κατάπιε κτίρια

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 85 βόμβες κατά την επιδρομή στη Βηρυτό για να εξοντώσει τον ηγέτη της Hezbollah, Hasan Nasrallah την Παρασκευή (27/9/2024).
Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 85 τόνους εκρηκτικής ύλης με τις ισάριθμες βόμβες που έριξαν, τονίζει ο Al Jazeera ο στρατιωτικός αναλυτής Elijah Magnier
«Πρώτα από όλα, αυτό δημιούργησε πράγματι ένα είδος σεισμού στη Βηρυτό.
Μίλησα με πολλούς ανθρώπους σε όλη τη Βηρυτό, όλοι το ένιωσαν και αυτό είναι πραγματικά καταστροφικό σε μια μεγάλη πόλη όπως η Βηρυτός», επισημαίνει ο ειδικός.

Κhamenei (Ανώτατος ηγέτης Ιράν): Μουσουλμάνοι όλου του κόσμου χτυπήστε με κάθε όπλο το διαβολικό Ισραήλ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei τονίζει πως η σφαγή ανυπεράσπιστων ανθρώπων στον Λίβανο αποκαλύπτει για άλλη μία φορά την άγρια φύση του Ισραήλ και αποδεικνύει τη μυωπία των ηγετών του».
Σε δήλωσή του σημειώνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν διδάχθηκε από τις ενέργειές της στη Γάζα ότι «η μαζική δολοφονία γυναικών, παιδιών και αμάχων δεν μπορεί να αποδυναμώσει ή να ανατρέψει τα ισχυρά θεμέλια της αντίστασης».
Κάλεσε τους απανταχού Μουσουλμάνους «να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της περήφανης Hezbollah με ό,τι όπλο διαθέτουν και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το… διαβολικό καθεστώς του Ισραήλ».
Ο Khamenei είπε επίσης ότι «η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Hezbollah στην πρώτη γραμμή».
«Οι Λιβανέζοι δεν έχουν ξεχάσει ότι υπήρξε μια εποχή που οι στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος προχωρούσαν προς τη Βηρυτό, και η Hezbollah τους σταμάτησε και έκανε τον Λίβανο περήφανο.
Και σήμερα, με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού, ο Λίβανος θα κάνει τον κακόβουλο εχθρό να μετανιώσει για τις πράξεις του», σημείωσε ο Khamenei.

Το χτύπημα, το οποίο πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη είχε στόχο το κεντρικό αρχηγείο της Hezbollah στο Dahieh της Βηρυτού.
«Αυτό δεν είναι το τέλος», είπε απειλητικά ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Herzi Halevi μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο του Nasrallah.
«Αυτoύς που απειλούν τους πολίτες του Ισραήλ – ξέρουμε πώς να τους φτάσουμε – στο Βορρά και στο Νότο, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη», είπε ο Halevi.
«Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασιών για τον Λίβανο, αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε όλες μας τις δυνατότητες.
Αυτό το χτύπημα είχε προετοιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτελέστηκε την κατάλληλη στιγμή, ακριβώς», συνέχισε.
«Προχωράμε τώρα απόλυτα προετοιμασμένοι για τα επόμενα βήματα. Τελικά, τονίζω ξανά ότι διατηρούμε τη μέγιστη ετοιμότητα σε όλους τους τομείς μας. Όλες οι δυνάμεις μας είναι συντονισμένες και απόλυτα προετοιμασμένες» τόνισε ο Halevi.

Κάλεσμα Ιράν στους μουσουλμάνους για συντριπτική απάντηση στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τον ειδικό Tohid Asadi, το μήνυμα του Khamenei είναι ένα «ξεκάθαρο» σημάδι αλληλεγγύης στη Hezbollah και τη μακροχρόνια αρχή της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.
«Σε προηγούμενο μήνυμα, έδωσε επίσης έμφαση στην πίστη του στις δομικές δυνάμεις της Hezbollah και τώρα ζητά περισσότερη συναίνεση μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών προκειμένου να δώσουν στους Ισραηλινούς μια συντριπτική απάντηση», είπε ο Asadi στο Al Jazeera.
«Κανένα σχέδιο δράσης εδώ σε αυτό το μήνυμα – αυτό είναι κάτι που κανείς δεν περιμένει», σημείωσε ο εμπειρογνώμονας προσθέτοντας ότι η επιβεβαίωση της δολοφονίας του Nasrallah θα ήταν «ένα πολύ τραγικό γεγονός τόσο για τη Hezbollah όσο και για το Ιράν».
«Έτσι πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες και μέρες για να δούμε τι θα γίνει στο έδαφος», πρόσθεσε.

Magnier (Στρατιωτικός αναλυτής): Ιστορικό πλήγμα για τον Άξονα της Αντίστασης η δολοφονία του Nasrallah

Ο στρατιωτικός αναλυτής Elijah Magnier λέει ότι μετά τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani το 2020, ο ηγέτης της Hezbollah Hassan Nasrallah «έγινε ανεπίσημα ο αρχηγός του Άξονα της Αντίστασης».
Ο όρος αναφέρεται σε ένοπλες ομάδες που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ.
«Απέκτησε μεγάλη γνώση της ικανότητας όλων των μελών της οργάνωσης, αλλά ήξερε επίσης πώς να αντιμετωπίζει τους Ιρανούς και πώς να είναι οργανικό μέρος του Ιράν», σημείωσε ο Magnier.
«Αλλά την ίδια στιγμή, επέτρεψε στα συμφέροντα του Λιβάνου να υπερισχύσουν έναντι οποιωνδήποτε άλλων συμφερόντων – έχοντας κατά νου την εστίασή του στην Παλαιστίνη και την καταπολέμηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Για αυτό, κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον λαό του Λιβάνου που πιστεύει στην αντίσταση να αποδεχθεί αυτή τη δολοφονία και την είδηση του θανάτου του, γιατί δεν υπάρχει άλλος ηγέτης με το ίδιο χάρισμα – όχι την ηγεσία αλλά το χάρισμα – που απολάμβανε ο Nasrallah στον Λίβανο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή μεταξύ εκείνων που υποστήριζαν την αντίσταση».
Βομβαρδισμοί δίχως τέλος στη Βηρυτό – Αποκλεισμένη η Hezbollah

Επιπλέον, σε ένα ανηλεές σφυροκόπημα που ξεκίνησε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 28/9 τα αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούν εκτεταμένες επιδρομές εναντίον στόχων της Hezbollah σε ολόκληρη τη Βηρυτό, αλλά κυρίως στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών παραγωγής όπλων, κτιρίων που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προηγμένου εξολπισμού και κέντρων διοίκησης.
Την ίδια ώρα, τρία συγκεκριμένα κτίρια στη νότια Βηρυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο και χτυπούν οι IDF, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι η σιιτική οργάνωση θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να επιτεθεί σε ισραηλινά πλοία, όπως είχε πράξει επιτυχώς κατά τον πόλεμο του 2006.

Ανταποδίδει η Hezbollah: Επιτέθηκε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η Hezbollah από τη δική της μεριά ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο κιμπούτς Καμπρί στη Δυτική Γαλιλαία, ωστόσο εκεί δεν ήχησαν σειρήνες.
Νωρίτερα, από την ανακοίνωση της λιβανέζικης οργάνωσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ρουκέτες από τη μεριά του Λιβάνου εκτοξεύτηκαν προς την περιοχή Σαφέντ και αλλού στο βόρειο Ισραήλ.

Ανοίγει μέτωπο με το Ισραήλ το Ιράκ: Εξαπέλυσε πυραύλους cruise και drones κατά τεσσάρων πόλεων

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI), μια ομάδα-ομπρέλα ένοπλων μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι εκτόξευσε σειρά πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας σε τέσσερις στόχους στο Ισραήλ για την υποστήριξη της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου.
Οι στόχοι ήταν η νότια πόλη Eilat, ο βόρειος οικισμός Kiryat Shmona και δύο τοποθεσίες στα κατεχόμενα συριακά υψώματα του Golan.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν «ως απάντηση στις σφαγές που διέπραξε η καταχρηστική οντότητα [Ισραήλ] εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων» στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και στον Λίβανο, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
«Οι επιχειρήσεις κατά των εχθρικών οχυρών θα συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό», πρόσθεσε.
Τα βίντεο που κυκλοφόρησε η ομάδα έδειξαν αυτό που φαίνεται να είναι τρία ιρανικής κατασκευής drones αυτοκτονίας Shahed-101.
Εκτός από την αυτονομία πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, δεν είναι γνωστά πολλά για αυτόν τον τύπο.
Πολλαπλές αναχαιτίσεις αναφέρθηκαν πάνω από το Ισραήλ στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν κάποια από αυτές συνδέεται με την επίθεση του IRI.

Ιράν: «Ιστορικό αίσχος» οι «σκανδαλώδεις απειλές» του Netanyahu από το βήμα του ΟΗΕ – Το Ισραήλ υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή»

Το ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία–προπύργιο της Hezbollah, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια “επικίνδυνη κλιμάκωση” που “αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού” ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.
Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της “σφαγής” θα λάβουν “τη δίκαιη τιμωρία τους”.
«Είναι ιστορικό αίσχος να εμφανίζεται στα Ηνωμένα Eθνη ένας διαβόητος δολοφόνος και να δηλητηριάζει τη Γενική Συνέλευση με αποκρουστικά ψέματα και εξωφρενικές απειλές ότι θα εισβάλει σε άλλες χώρες και θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Abbas Araghchi σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή, προειδοποίησε αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ο Ali Larijani, ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.
«Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ (…)
Με τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης, άλλοι θα πάρουν τη θέση τους», είπε ο Larijani μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Δρακόντεια μέτρα προστασίας του ανώτατου ηγέτη του Ali Khamenei έλαβε το Ιράν: Τον μετέφερε σε μυστική τοποθεσία

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν από την Τεχεράνη.
Οι πηγές δήλωσαν πως το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τη Hezbollah του Λιβάνου και άλλες περιφερειακές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν προκειμένου να καθορίσουν το επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι σκότωσε τον ηγέτη της Hezbollah Hasan Nasrallah σε ένα πλήγμα στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή 27/9.