Παραλύουν σήμερα για 4 ώρες τα κρατικά νοσοκομεία

Παραλύουν σήμερα για 4 ώρες, από τις 7.30 μέχρι τις 11.30 το πρωί, τα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω της στάσης εργασίας κυβερνητικών ιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών καθώς και των εργαζομένων στον κλάδο Τεχνολόγων, Ακτινολόγων, Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Πυρηνικής και Ακτινοθεραπείας.

Το Υπουργείο Υγείας σε χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια θα λειτουργήσουν, κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, με προσωπικό ασφαλείας.ÔÌÇÌÁÔÁ ÁÔÕ×ÇÌÁÔÙÍ ÊÁÉ ÅÐÅÉÃÏÍÔÙÍ ÐÅÑÉÓÔÁÔÉÊÙÍ - ÄÉÙÑÇ ÓÔÁÓÇ ÍÏÓÇËÅÕÔÙÍ

Επίσης τα σοβαρά περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών θα αποστέλλονται σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ  σε σημερινή ανακοίνωση τους καταγγέλλουν  “προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης καθώς και παραπληροφόρησης”, τις τελευταίες μέρες, “με προφανή στόχο να στραφούν οι πολίτες κατά των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία”.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στα θέματα που οι δυο κλάδοι έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν με δυναμικά μέτρα, ενώ ζητείται όπως κάποιος αρμόδιος υποδείξει τα αιτήματά τους που έχουν ικανοποιηθεί “όπως αφήνεται να νοηθεί”.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως οι νοσηλευτές απεργούν γιατί ο μεγάλος φόρτος εργασίας που δέχονται τα κρατικά νοσοκομεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ελλειπή στελέχωση, τόσο σε νοσηλευτικό όσο και άλλο προσωπικό, καθώς και τα συσσωρευμένα προβλήματα των νοσοκομείων “δεν μας αφήνουν περιθώριο να μην προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις”.

“Απεργούμε γιατί θέλουμε τα δημόσια νοσοκομεία να ενδυναμωθούν και να στελεχωθούν σωστά ώστε ο Κύπριος Πολίτης να απολαμβάνει την ποιοτική φροντίδα υγείας που του αξίζει σε συνθήκες ασφάλειας. Απεργούμε γιατί πέραν των 900 νοσηλευτών υπηρετούν ως έκτακτοι χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική αποπαγοποίησης των κενών θέσεων, ενώ σε άλλες υπηρεσίες έχουν ήδη αποπαγοποιηθεί εκατοντάδες θέσεις και έπονται και άλλες”, προστίθεται.

Επίσης όπως σημειώνεται οι νοσηλευτές απεργούν γιατί 185 συνάδελφοί τους από το 2010 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διορισμού τους από τη, ΕΔΥ, και, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν διαφαίνεται διάθεση από τους αρμοδίους να ασχοληθούν με το θέμα ώστε οι συνάδελφοι να διοριστούν.

“Απεργούμε γιατί πέραν των 450 νοσηλευτών έχουν συμπληρώσει 24 μήνες υπηρεσία και το κράτος, άδικα, παράνομα και παράτυπα, συνεχίζει να τους αποκόπτει 10% από το μισθό τους, πέραν των άλλων αποκοπών που έχουν επιβληθεί σε όλους μας. Απεργούμε γιατί 350 νοσηλευτές έχουν συμπληρώσει 30 μήνες συνεχούς υπηρεσίας (αρκετοί από αυτούς ήταν στην υπηρεσία προ του 2012), όμως ο νόμος που θεσπίστηκε το 2012 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους στερεί το δικαίωμα να μετατραπούν σε `εργοδοτουμένους επ΄ αορίστου`”, σημειώνεται.

Ακόμη αναφέρεται πως οι νοσηλευτές απεργούν γιατί υπάρχει σοβαρό διοικητικό κενό, αφού πέραν των 180 θέσεων ανέλιξης είναι κενές, και η διοικητική κάλυψη, τόσο σε επίπεδο τμημάτων όσο και σε επίπεδο νοσοκομείων, πάσχει, γιατί “με τις προθέσεις που υπάρχουν περί αυτονόμησης αυτό που διαβλέπουμε είναι ότι σταδιακά τα Δημόσια Νοσοκομεία θα πέσουν σε μαρασμό και κλείσιμο” και γιατί ο Κύπριος πολίτης έχει δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς φροντίδας υγείας σε συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας.