ΝΕΠΑΛ: 28χρονος έζησε 80 ώρες στα ερείπια και βγήκε ζωντανός

Ογδόντα ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών στο Νεπάλ, μια διασωστική ομάδα αποτελούμενη από Νεπαλέζους και Γάλλους ανέσυρε σήμερα ζωντανό τον 28χρονο Ρίσι Κανάλ ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει εγκλωβισμένος σε ένα δωμάτιο δίπλα σε τρία πτώματα.newego_LARGE_t_1101_54498525_type12128

Ο Κανάλ δεν είχε καμία πρόσβαση σε φαγητό ή νερό καθόλη τη διάρκεια του μαρτυρίου του που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου όταν συνέβη η ισχυρή σεισμική δόνηση που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.
«Φαίνεται ότι επέζησε καθαρά από δύναμη της θέλησης», δήλωσε ο γιατρός Ακίλες Σρέστα που τον εξέτασε.

Τριήμερο πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των 5.000 και πλέον θυμάτων του ισχυρού σεισμού των 7,9 Ρίχτερ κήρυξε ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, Σεσίλ Κοϊράλα, ο οποίος απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα για να ευχαριστήσει τους διασώστες και τους ξένους δωρητές της χώρας του, την ώρα που συνεχίζεται η τιτάνια προσπάθεια βοήθειας των χιλιάδων τραυματισμένων και των αποκλεισμένων σε σε απομακρυσμένα χωριά και πόλεις σε ολόκληρη την χώρα.newego_LARGE_t_1101_54498523_type12713

«Στη μνήμη των Νεπαλέζων, των αδελφών από τις ξένες χώρες, των ηλικιωμένων και των παιδιών που έχασαν την ζωή τους σε αυτό τον φονικό σεισμό, αποφασίσαμε να κηρύξουμε τριήμερο εθνικό πένθος αρχής γενομένης από σήμερα», δήλωσε ο Σουσίλ Κοϊράλα.
Η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν καταφέρει να αξιολογήσει το πλήρες εύρος των ζημιών που προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 7,9 βαθμών που συγκλόνισε την χώρα το Σάββατο και οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν μπορέσει να προσεγγίσουν πολλές ορεινές περιοχές.
Στο Τζαριμπάρ, ένα χωριό στη λοφώδη συνοικία Γκόρκα του Νεπάλ που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, η Σουντάλια έσκαβε με ώρες με τα γυμνά της χέρια στα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε το Σάββατο. Η ίδια ανέσυρε τις σορούς των δύο της παιδιών, της 10χρονης κόρης της και του 8χρονου γιου της. Το τρίτο της παιδί, ηλικίας 4 ετών, γλύτωσε από θαύμα.

Στην περιοχή Μπαρπάκ, βορειότερα, τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ένα ασφαλές σημείο προκειμένου να προσγειωθούν. Σήμερα, οι στρατιώτες ξεκίνησαν με λεωφορεία να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές και έπειτα πεζή να διασχίσουν την ενδοχώρα.
Στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το Λάπρακ, ένα άλλο χωριό στην περιοχή.
Τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα 1.600 από τα 1.700 σπίτια της περιοχής έχουν ισοπεδωθεί. Τα ελικόπτερα ρίχνουν φορτία με τρόφιμα και προμήθειες ελπίζοντας ότι οι επιζώντες θα μπορέσουν να τα περισυλλέξουν.newego_LARGE_t_1101_54498524_type12128

Στο Σιντχουπαλσόκ, που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 ωρών βορειοανατολικά από το Κατμαντού, ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 1.182 άνθρωποι και να τραυματιστούν σοβαρά 376. Τοπικός αξιωματούχος εξέφρασε φόβους ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι και απηύθυνε έκκληση για την αποστολή περισσότερης βοήθειας.
«Υπάρχουν εκατοντάδες σπίτια όπου οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν» είπε ο Κρίσνα Ποκαρέλ, διοικητής της περιοχής. «Υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες και από το Κατμαντού δεν φθάνει αρκετή βοήθεια», πρόσθεσε.

Η διεθνής βοήθεια έχει άρχισει να καταφθάνει στο Νεπάλ, η διανομή της ωστόσο γίνεται με αργούς ρυθμούς λόγω κυρίως των μετασεισμών που έχουν ως αποτέλεσμα να κλείνει περιοδικά το αεροδρόμιο.
Οι μετασεισμοί, που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές στις υποδομές της χώρας, και η έλλειψη κεφαλαίων έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες διάσωσης σε αυτήν την φτωχή χώρα των 28 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκεται μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.

Στο Κατμαντού νέοι και συγγενείς των θυμάτων σκάβουν στα ερείπια των κτιρίων.
«Το να περιμένουμε τη βοήθεια είναι περισσότερο βασανιστικό από το να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι» είπε ο Πράντιπ Σούμπα, που αναζητά τις σορούς του αδελφού του και της κουνιάδας του στα χαλάσματα του ιστορικού πύργου Νταραχάρα του Κατμαντού.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν σήμερα την περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των επιχειρήσεων διάσωσης.
Στην πρωτεύουσα, όπως επίσης και σε άλλες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τα πάρκα, πολλοί κάτω από αυτοσχέδιες σκηνές.

Στα νοσοκομεία επικρατεί συνωστισμός, ενώ το νερό, τα τρόφιμα και το ρεύμα αποτελούν δυσεύρετα αγαθά.
Ο σεισμός που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ προκάλεσε το θάνατο 5.057 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών Ραμεσουόρ Ντανγκάλ.