Εντός του 2016 αυτοκίνητα με υγραέριο και στην Κύπρο

Την εκτίμηση ότι η χρήση του υγραερίου στην αυτοκίνηση θα αρχίσει το πρώτο τετράμηνο του 2016, εξέφρασαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, τα οποία ανέφεραν ότι οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των τεχνιτών εγκατάστασης του συστήματος υγραερίου στα οχήματα.CNA_Mfdc7ba2ec7af4560ad42cbfd17283e51

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου, ο φόρος κατανάλωσης στο υγραέριο είναι 7 σεντ το λίτρο, ενώ ο φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αγγίζει τα 48 σεντ το λίτρο.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε πως ο φόρος κατανάλωσης στο υγραέριο δεν αναμένεται να αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη συζητείτο τον προηγούμενο χρόνο η αύξηση του.

Όπως είπε “φαίνεται ότι θα παραμείνουμε στον ίδιο φόρο, για κάποια συγκεκριμένα χρόνια, ώστε αν υπάρχει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, να γίνουν οι ανάλογες υποδομές για να έχουμε αυτό το αγαθό για τον Κύπριο πολίτη”.

“Οτιδήποτε νομοθετικό έχει περάσει από τη Βουλή. Μένουν τώρα τα διατάγματα των Υπουργείων για υλοποιηθεί το όλο έργο. Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Εμπορίου, ως ο Συντονιστής της όλης προσπάθειας γιατί εμπλέκεται το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Συγκοινωνιών, το Οικονομικών και το Εμπορίου, να μας καταθέσει γραπτώς συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε και εμείς να μπορούμε με τη σειρά μας να ελέγχουμε και αυτό που έχουμε πει ότι αρχές του 2016 θα υπάρχει κίνηση υγραερίου στα αυτοκίνητα στην Κύπρο να είναι πραγματικότητα”.

“Μέχρι σήμερα”, είπε, “φαίνεται να είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Όμως, ο ρόλος μας ως Βουλή είναι να είμαστε συνεχώς επιτηρητές των χρονοδιαγραμμάτων, για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση”.

Στο μεταξύ, είπε πως έχουν αδειοδοτηθεί υπηρεσίες εκπαίδευσης τεχνιτών και θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση εντός των ημερών τον επόμενο μήνα, ενώ πρόσθεσε πως μετά από αυτό θα υποβάλουν όλοι όσοι θέλουν αιτήσεις για να πάρουν τον τίτλο.

Σημείωσε ότι μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη θα έχουμε τεχνίτες τελειωμένους όσον αφορά την τοποθέτηση σε καύσιμα, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει παραγγελίες συγκεκριμένων μηχανημάτων, τα οποία θα μετρούν την πίεση, για να ελέγχεται από τους επιθεωρητές αν είναι σωστή η εγκατάσταση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για την εισαγωγή της χρήσης υγραερίου στην κίνηση οχημάτων, σημειώνοντας πως αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση, που λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία ήταν ορθή και αναγκαία, αφού το υγραέριο είναι πολύ πιο φθηνό και λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο, ενώ η εισαγωγή του θα βοηθήσει στη μείωση της τιμής των άλλων καυσίμων κίνησης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι “δυστυχώς παρατηρείται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού και φαίνεται ότι η χρήση υγραερίου στην κίνηση οχημάτων δεν μπορεί να εισαχθεί στην Κύπρο πριν το πρώτο τετράμηνο του 2016”.

Κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας να επισπεύσουν τις ενέργειες τους για το ύψος της φορολογίας.
(