Παρατεταμένες συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών-καύσωνα για Κύπρο

Η πρόγνωση της θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με το Climate Watch της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD), για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να είναι ψηλότερη των κανονικών με συχνά επεισόδια καύσωνα. Το Climate Watch της DWD ενεργεί για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Ανακοίνωση από το Τμήμα Μετεωρολογίας αναφέρει ότι οι ώρες που σημειώνονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι μεταξύ 11:00 και 17:00. Προτρέπεται το κοινό όπως παρακολουθεί τα δελτία που εκδίδονται από το Τμήμα καθημερινά (εκδίδονται τρία δελτία ανά 24ωρο με ανανεωμένη πρόγνωση, εκεί και όπου χρειάζεται, με βάση νέα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα), καθώς και τις προειδοποιήσεις.

Εξάλλου το Δελτίο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης που έχει περίοδο ισχύος έως και τις 26 Ιουλίου, καταγράφει θερμοκρασιακά χαρακτηριστικά πέραν των κανονικών για την Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τις παρατεταμένες συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι σύμφωνα με την ανανεωμένη συμβουλευτική οδηγία 202413-U1 του Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO, στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Ανατολικά Βαλκάνια, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα επικρατούν θερμοκρασίες αισθητά υψηλότερες από τις κανονικές ενώ θα σημειωθούν επεισόδια καύσωνα.

Σύμφωνα με τις μηνιαίες προγνώσεις των κλιματικών μοντέλων της περιοχής από την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας από τις κλιματολογικές κανονικές τιμές αναμένεται να φθάσουν από 3 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου με ισχυρότερη τη θέρμανση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα οι προγνώσεις για την εβδομάδα 1-7 Ιουλίου, έχουν πιθανότητα επιτυχίας 90% και για τις ημέρες από 8-26 Ιουλίου πιθανότητα επιτυχίας 80% μέχρι 90%.

Η βεβαιότητα για την ένταση και την έκταση του κύματος αυξημένης θερμικής επιβάρυνσης είναι αυξημένη, προστίθεται. Οι καιρικές συνθήκες της περιοχής δημιουργούν συνθήκες αυξημένης θερμικής επιβάρυνσης σε όλες τις υπο-αναφορά περιοχές και σε συνδυασμό με την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.  

Οι χώρες που επηρεάζονται είναι οι Κύπρος, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Ρόδος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία.