Ενορχηστρωμένη παραπληροφόρηση, επιδοτούμενη παραχάραξη

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα ανατρέποντας την  κοινή λογική κατά τρόπο βίαιο και αποκρουστικό .Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε άσχετο εάν ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες των τραγικών γεγονότων που άλλαξαν ή αφάνησαν ζωές.

Οι αλήθειες  παραποιούνται γιατί έτσι επιδιώκει η   νέα τάξη να αποκαταστήσει το γόητρο της και από δαίμονας του κακού να μεταμορφωθεί σε εξαγνισμένο από αμαρτίες άγγελο.

Δεν είναι μόνο η Κύπρος που έχει μπει στο σωλήνα της μετάλλαξης αλλά και πλείστες τόσες χώρες που βίωσαν πολέμους, τραγωδίες και απώλειες. Ανθρώπινες, εδαφικές και υλικές. Και το χειρότερο επιχειρείται να απωλέσουν και την μνήμη τους. Να μάθουν ξανά την ιστορία τους όχι όπως εκτυλίχθηκε αλλά όπως θέλουν να την ξαναγράψουν οι φερόμενοι πλανητάρχες και τα γεράκια του πολέμου.

Ένα αόρατο χοντρό πορτοφόλι επιδοτεί την παραχάραξη και ενορχηστρώνει την παραπληροφόρηση. Σαν μαστάρι από το οποίο θηλάζουν οι πρόθυμοι να υποκύψουν , να σκύψουν να γλείψουν και να εκτελέσουν τις οδηγίες πως η ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί. Το ψέμα να μεταποιηθεί σε αλήθεια. Ο Ναζιστής Γκέμπελ θα ωχριούσε μπροστά σε αυτές τις μεθόδους.

Σε λίγες μέρες θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις  καταδίκης  των μαύρων   επετείων . 50 χρόνια πέρασαν από την εκτέλεση του προδοτικού πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής . Μιας διεθνούς συνωμοσίας που είχε ως στόχο την διχοτόμηση της Κύπρου και την βίαιη προσάρτηση της στο άρμα του ΝΑΤΟ.

Οι πολίτες όμως θα γίνουν ξανά μάρτυρες  αλλοιωμένων γεγονότων με την ιστορία να παραχαράσσεται κατά που προστάζουν οι εντολείς. Οι επιδοτούμενοι οφείλουν να συμμορφώνονται. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι «συγγραφείς» βιβλίων που επιδιώκουν να αλλάξουν τα φώτα της ιστορίας. Δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτε οι ανιστόρητοι συγγραφείς. Μανιωδώς  εφευρίσκουν  και καταγράφουν λάθη και αμαρτίες στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Μέχρι και το DNA του Μακαρίου αναλύουν για να αποδείξουν πως  το άφησε κληρονομιά στους προέδρους που τον διαδέχθηκαν και πως οι Κύπριοι είμαστε κουτοπόνηροι  αμπάλατοι και χώρκατοι επειδή αφήσαμε ευκαιρίες να χαθούν. Τουτέστιν  δεν υπακούσαμε στα άνομα σχέδια των Αμερικοβρετανών που αποδείχθηκαν και οι καταστροφείς μας

Αυτή την  ιερά μορφή που άνοιγε τα χέρια του,  αγκάλιαζε και εμψύχωνε τον κυπριακό λαό επιχειρούν τα ανθρωπάκια και κάθε λογής μίσθαρνα , χωρίς φραγμούς και όρια να αποκαθηλώσουν .Ο Εθνάρχης Μακάριος  ο ΗΓΕΤΗΣ και καθοδηγητής ο οποίος τρόμαζε τα γεράκια του πολέμου και επιβίωσε από δεκάδες απόπειρες δολοφονίας  είναι ακόμα στις καρδιές του λαού. Μόνο οι νεώτεροι  δεν γνωρίζουν. Αυτό το μειονέκτημα και το ασσύγνωστο λάθος της πολιτείας εκμεταλλεύονται σήμερα οι αργυρώνητοι , οι μπράβοι και οι δωρολήπτες. Ο φιλοαμερικανισμός τους δεν κρύβεται .  Γι΄αυτό  στους νέους διοχετεύεται το μίσος κατά του Μακαρίου και τα αβάσιμα   ψεύδη.Θέλουν να τους εκπαιδεύσουν να μην αντιδρούν να μην αντιστέκονται και να καταπίνουν αμάσητο τον πολτό που τους διοχετεύουν .

Ίσως να είναι κι ένας από τους λόγους που η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου δεν διδάσκεται .Ούτε στα δημοτικά ούτε στα γυμνάσια διδάσκονται τα παιδιά ποιοι οργάνωσαν το προδοτικό πραξικόπημα, ποιοι την τουρκική εισβολή κατά της Κύπρου και ποιος ήταν ο εγκέφαλος που καθοδηγούσε τους ΝΑΤΟϊκούς μπράβους του σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής θα βρεθούν στην Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρώτος στα κατεχόμενα για να πανηγυρίσει , να απειλήσει και να εκφοβίσει και ο δεύτερος στις ελεύθερες περιοχές για να μας πει τα μεγάλα τίποτα και το γνωστό τροπάριο πως η Ελλάδα υποστηρίζει και συμπαραστέκεται  στον αγώνα μας.

Όταν όμως βρίσκονται και οι δύο στην έδρα του ΝΑΤΟ συμφωνούν  υπακούοντας τα υπερατλαντικά  αφεντικά και τις ορτινάντζες τους.

Ποινές και αντίποινα

Πρόσφατα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αποφάσισε περιοριστικά μέτρα εναντίον 81 μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντώντας σε απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 17 Μαΐου, η οποία απαγόρευε «κάθε ραδιοτηλεοπτική δραστηριότητα» σε τρεις ρωσικούς ομίλους ΜΜΕ (RIA Novosti, Izvestia και Rossiiskaya Gazeta).

Μεταξύ των 81 ευρωπαϊκών ΜΜΕ είναι τρία κυπριακά, τέσσερα από την Ελλάδα και πολλά άλλα με ευρύτατη επιρροή στην ΕΕ, στα οποία δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα πρόσβασης από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι εφημερίδες «Πολίτης» και «Cyprus Mail»  καθώς και ο ενημερωτικός δικτυακός τόπος «Cyprus Times» , ενώ από την Ελλάδα υπόκεινται στα ρωσικά περιοριστικά μέτρα ο όμιλος της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ (ert.gr, ertnews.gr), τα τηλεοπτικά δίκτυα «Skai» (skai.gr) και «Mega» (megatv.com), καθώς και η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (protothema.gr).

Στη ρωσική «λίστα περιορισμών» εντάσσονται κομβικά, κεντρικής σημασίας ΜΜΕ όπως το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και οι εφημερίδες «Die Zeit» και «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ή οι γαλλικές εφημερίδες «Liberation» και «Le Monde», το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το κρατικό «Radio France».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, εναντίον των οποίων επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα «διαδίδουν συστηματικά ανακριβείς πληροφορίες.

Κατά τη ρωσική πλευρά «οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των χωρών της Ένωσης προτίμησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της κλιμάκωσης, αναγκάζοντας με μια ακόμη παράνομη απαγόρευση τη Μόσχα να λάβει ισοδύναμα και αναλογικά αντίμετρα», γι’ αυτό και σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ «την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή φέρει αποκλειστικά η ηγεσία της ΕΕ και οι χώρες της Ένωσης αυτής, που υποστήριξαν αυτή την απόφαση». Σε περίπτωση, που «αρθούν οι περιορισμοί στα ρωσικά ΜΜΕ, η ρωσική πλευρά επίσης θα επανεξετάσει την απόφασή της, όσον αφορά τους εν λόγω φορείς ενημέρωσης», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Βέβαια στην Κύπρο ακούσαμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να καταγγέλλει την απόφαση του Ρωσικού ΥΠΕΞ ότι   συγκρούεται κατάφωρα με αρχές και αξίες, στις οποίες βασίζεται η ίδια η δημοκρατία και ο πλουραλισμός που την ενισχύει.

Επίσης και το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταδίκασε την απόφαση ως βαθύτατη αντιδημοκρατική, σημειώνοντας πως : «Η απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ συνιστά βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια κατά της ελευθερίας έκφρασης, του πλουραλισμού των απόψεων και της ελευθεροτυπίας».

Η ΕΣΚ σημειώνει ακόμα  πως η όποια προσπάθεια χειραγώγησης ή απαγόρευσης ΜΜΕ δεν τιμά κανένα, είναι καταδικαστέα και όζει ανελευθερίας.

Ούτε ο εκπρόσωπος αλλά ούτε και το ΔΣ της ΕΣΚ έκαναν αναφορά ή καταδίκασαν τα μέτρα που πήρε η Ε.Ε. εναντίον ρωσικών ΜΜΕ.

Την απάντηση έδωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος είπε:

«Τα απαγορευμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης εργάζονται σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές αρχές και τα πρότυπα. Παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες, και στο ρωσικό κοινό, μεταξύ άλλων για τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.»

«Αντίθετα, τα ρωσικά μέσα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, κατά των οποίων η ΕΕ έχει θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, δεν αντιπροσωπεύουν τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Οι ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητές τους στην ΕΕ έχουν ανασταλεί, διότι τα εν λόγω μέσα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών και συμβάλλουν καθοριστικά στην υποστήριξη του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας» .

Ένα είναι το σίγουρο πως η αλήθεια βρίσκεται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Το ιερατείο των Βρυξελλών μαζί με τον Λευκό Οίκο ευθύνονται για την παραχάραξη της αλήθειας και την επιδοτούμενη παραπληροφόρηση. Αποκρύβουν επιμελώς το πραξικόπημα που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ στο Κίεβο το 2014, τις άγριες δολοφονίες συνδικαλιστών και αμάχων που ακολούθησαν  στην Οδησσό και σε ρωσόφωνες περιοχές από νεοναζί .Εμποτίζουν  τους Ευρωπαίους φορολογούμενους  πολίτες με αντιρωσικό μίσος για να μην αντιδρούν στον πακτωλό δισεκατομμυρίων  που στέλνονται στην Ουκρανία  για να συνεχίζει τον πόλεμο.

Στην Κύπρο σε λίγα χρόνια οι νεότερες γενιές δεν θα γνωρίζουν πως έγινε πραξικόπημα. Στην Σερβία δεν θα γνωρίζουν    πως οι ΝΑΤΟϊκές  χώρες κατατεμάχισαν  με βομβαρδισμούς την πρώην Γιουγκοσλαβία για να δημιουργηθούν κράτη  δορυφόροι των Βρυξελλών και των  ΗΠΑ. Ή ποιοι ήταν οι οργανωτές των πολέμων και της διάλυσης της Λιβύης του Ιράκ και άλλων χωρών και ποιοι καταλήστεψαν τον χρυσό και τα θησαυροφυλάκια τους.

Κατά τα άλλα μόνο η Ρωσία ευθύνεται για το παγκόσμιο χάος και όσοι διατηρούν ακόμα μνήμες πρέπει να ξεχάσουν, να μην αντιστέκονται και να υποκύπτουν.