Η αντιπαράθεση Ακιντζί -Ερντογάν προκαλεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Στην Κύπρο την Πέμπτη ο Αρίτς

Turkey's Deputy Prime Minister Bulent Arinc apologizes excessive police force against protesters in Istanbul

Στα κατεχόμενα την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβένησης Μπουλέντ Αρίτς

Η αντιπαράθεση μεταξύ των Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, προσθέτοντας πως ενώ αναμένεται η επανέναρξη των συνομιλιών και ενώ το Κυπριακό παραμένει άλυτο, πρέπει να σταθούν σε πολιτικές που θα επιτρέπουν στους Τ/κ να δημιουργηθεί μια δομή που θα μπορούν να στέκονται στα δικά τους πόδια.

Τονίζεται επίσης η στάση από ιδρύσεως του κόμματος να έχει υγιείς σχέσεις που να βασίζονται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες με την Τουρκία. Προστίθεται δε ότι με το να συζητείται το είδος της σχέσης μεταξύ των δύο ‘προέδρων’ – όπως αναφέρεται – υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί υπό αμφισβήτηση από τη διεθνή κοινότητα η κοινή στάση (Τουρκίας- τ/κ πλευράς) σε αυτό το κρίσιμο σημείο για τη λύση του Κυπριακού.

Το ΡΤΚ εκφράζει ετοιμότητα να βοηθήσει για τη διεύρυνση των υγιών σχέσεων στη βάση της φιλίας και της αδελφότητας μεταξύ του κ. Ακιντζί και της Τουρκικής Δημοκρατίας αλλά και να συμβάλει ώστε να καταλήξουν σύντομα σε μια λύση οι συνομιλίες που θα επαναρχίσουν σε λίγο και το συντομότερο μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρος ως ισότιμο μέλος της ΕΕ να συμβάλει ενεργά στην ειρήνη στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα Νέα Κύπρος γράφει ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δείχνουν ότι συμπεριφέρεται με την αντίληψη του αποικιοκράτη και προτρέπει τον ίδιο “να ακούνε τα αυτιά του τι βγαίνει από το στόμα του”. Δεν λογαριάζει καθόλου το δικαίωμα του να ζεις ελεύθερος και ανεξάρτητος και έχει δικτατορικές προσεγγίσεις, προστίθεται.

Ο ΓΓ του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν αναφέρει επίσης σε γραπτή του δήλωση ότι αναμένουν σεβασμό στη βούληση της τ/κ κοινότητας και τον Μουσταφά Ακιντζί, κάνοντας λόγο σε μη αποδεκτές δηλώσεις από πλευράς του Τούρκου Προέδρου, προσβλητικές, για τις οποίες και εκφράζει έντονη διαμαρτυρία. Απέρριψε επίσης το περίγραμμα σχέσεων “μάνας- θυγατέρας” όπως το περιέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η Κύπρος δεν είναι η “χώρα θυγατέρα” κανενός, αλλά είναι η πατρίδα όλων των Κυπρίων.

Ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε ότι οι Τ/κ θέλουν να έχουν την ικανότητα και την πιθανότητα να αυτοδιοικούνται και όχι να είναι αιχμάλωτοι της Άγκυρας. “Ο κ. Ερντογάν πρέπει να ξέρει ότι δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά, ούτε τους υπαλλήλους του”. Είναι σημαντικό, αναφέρει, ότι οι υποτιμητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν δείχνουν την πραγματικότητα που ζουν οι Τ/κ. Η επίθεση εναντίον του κ. Ακιντζί, σημείωσε, είναι επίθεση εναντίον των Τ/κ.

Η πρωτοβουλία “Αμμόχωστος” σε δική της ανακοίνωση στηρίζει τις σχέσεις Τουρκίας και “βόρειας Κύπρου” στη βάση της αδελφότητας αντί “μητέρας – θυγατέρας”. Ζητεί δε σεβασμό στην ελεύθερη βούληση των Τ/κ.

Στο μεταξύ :

Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, αρμόδιος για θέματα της Κύπρου, θα έρθει και αυτός στα κατεχόμενα την Πέμπτη για την ορκωμοσία του Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του Μπ. Αρίντς αναφέρεται ότι κατόπιν εντολής του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου θα έρθει ο ίδιος για την τελετή, εκπροσωπώντας την τουρκική κυβέρνηση.