Το Σάββατο η συνάντηση Αναστασιάδη -Ακιντζί

Το Σάββατο το μεσημέρι θα συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ

Αυτό συμφωνήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ύστερα από μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διάρκειας μισής ώρας.

Η συνάντηση του Σαββάτου είναι κοινωνικής φύσεως αλλά, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, θα συζητηθεί και το Κυπριακό, η πορεία επανέναρξης συνομιλιών και δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η ουσία του θέματος. Ο τόπος συνάντησης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αφού στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να γίνει κάπου που θα έχει και συμβολική σημασία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της Κυβέρνησης να ανακοινώσει σήμερα ή αύριο μονομερή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι η υπόδειξη από πλευράς της Δημοκρατίας, της χαρτογράφησης για τα 28 ναρκοπεδία στον Πενταδάχτυλο, προκειμένου να γίνει αποναρκοθέτηση.

«Να σας θυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα εκλογής τους, όταν άρχισε να μιλά για το Κυπριακό, σημείωσε την προστιθέμενη αξία που θα έχουν τολμηρά ΜΟΕ, τα οποία στόχο δεν έχουν να υποκαταστήσουν την διαπραγματευτική διαδικασία αλλά να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς της διαπραγματευτική διαδικασία και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θα γίνουν ανακοινώσεις», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι τα ΜΟΕ είναι παράλληλα με την διαπραγματευτική διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι και για την οποία είναι ενήμερη η διεθνής κοινότητα, είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί πέραν από δημόσιες δηλώσεις και δεν μπορούμε να βασιστούμε πάνω σε δημόσιες δηλώσεις για το ποιές είναι οι θέσεις του κ. Ακκιντζί. Όταν ενημερωθούμε συγκεκριμένα θα τοποθετηθούμε», ανέφερε.

Είπε παράλληλα ότι τα όποια ΜΟΕ θα πρέπει να εξυπηρετούν το στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου και όχι τη διαιώνιση του υφιστάμενου status quo για το οποίο γίνονται διαπραγματεύσεις να τερματιστεί.

Ερωτηθείς για το θέμα του ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, που προτάθηκε από τον κ. Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι όταν είχαν συζητηθεί τα ΜΟΕ σε συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έρογλου, στο έγγραφο της τ/κ πλευράς δεν υπήρχε το συγκεκριμένο θέμα.

«Μέχρι στιγμής το θέμα του παράνομου αεροδρομίου υπάρχει μόνο σε δημόσιες δηλώσεις, εμείς δεν έχουμε καμιά απολύτως επίσημη ενημέρωση», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον κ. Ακιντζί για τα μονομερή ΜΟΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έγινε κάποια συζήτηση ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι μέσα στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας η σύγκληση συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου σύντομα.

Αναφορικά με το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας για αντιπαράθεση μεταξύ Ακιντζί και Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σε σχέση με το γεγονός.

«Βλέπουμε μια προσπάθεια του κ. Ακιντζί απεξάρτησης από την Τουρκία. Είμαστε σίγουροι ότι και τα Ηνωμένα Έθνη και οι ξένες κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό παρακολουθούν τις εξελίξεις. Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και αναλόγως των εξελίξεων θα τοποθετηθούμε», είπε.

Αναφορικά με την άφιξη του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι όπως τους ενημέρωσε, θα βρίσκεται στο νησί τη Δευτέρα.

Σε σχέση με αναφορά εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για “δύο κυβερνήσεις” στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχουν γίνει διαβήματα από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ. Ανέφερε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν πρέπει οι ίδιοι να αμφισβητούμε τα αυτονόητα ότι είμαστε το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

«Δεν αμφισβητείται η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μπορεί αν αμφισβητηθεί κανένα κράτος μέσα από δηλώσεις», ανέφερε.

ΜΟΕ για τ/κ ανακοινώνει ο Πρόεδρος 

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αφορούν τους Τουρκοκύπριους πολίτες ανακοίνωσε, με γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή, όπως σημειώνει, την επανέναρξη των συνομιλιών και της έντονης πεποίθησής του για την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα λειτουργεί ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι στην πρώτη κοινή συνάντηση με τον νέο Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προτίθεται να δώσει τους χάρτες και στοιχεία που αφορούν 28 ναρκοπέδια κατά προσωπικού στην περιοχή του Πενταδακτύλου.

Επίσης ανακοίνωσε την εκχώρηση της διαχείρισης στο Εβκάφ των μουσουλμανικών χώρων λατρείας στις ελεύθερες περιοχές που ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν βρίσκονται υπό την προστασία ξένων πρεσβειών καθώς και την απόφαση πρόσληψης στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Λευκωσία λειτουργών με γνώση της τουρκικής γλώσσας, ούτως ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας.

Εξάλλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου και ευχήθηκε αυτή να ευοδωθεί το συντομότερο.

“Είναι καλά γνωστό πως για τον πιο πάνω σκοπό είχα εισηγηθεί μια αμοιβαίως επωφελή δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνω την προθυμία του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, κ. Ακιντζί, να εμπλακεί σε ένα διάλογο για υιοθέτηση Μέτρων που θα εμπεδώσουν κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας μεταξύ του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”, καταλήγει στην γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.