Κουγιάλης:Αφήστε τις μπουγάδες …μεχρι νεωτέρας για το νερό

Ο Υπουργός Γεωργίας  ο οποίος εδώ και πέντε μέρες προσπαθεί να καθησυχάσει τις αντιδράσεις του κόσμου για τις διακοπές νερού συβούλεψει σήμερα τους Λευκωσιάτες να αφήσουν κατ μέρος τις μπουγάδες και ότι συνεπάγεται με την κατανάλωση του νερού και το πρόβλημα όπως είπε θα αποκατασταθεί εντός …τιών ημερών. Είπε συγκεκριμένα:«Αν το κοινό συνεργαστεί δηλαδή αφήσουμε τις μπουγάδες και όλη αυτή την κατανάλωση που είναι αχρείαστη αυτή τη ώρα, διότι δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά νερό, τότε μπορεί να αποκατασταθεί η υδροδότηση και στο τελευταίο νοικοκυριό σε τρεις μέρες», ανέφερε.CNA_Mdcbd8bb294894467a281c893fd28a3e9

Όπως είπε, αυτό του είπαν οι άνθρωποι στο ΣΥΛ οι οποίοι αντιμετωπίζουν και τεχνικά προβλήματα.

Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίουο ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης είπε ότι «εντός τριημέρου πιθανόν να αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση στη Λευκωσία, με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται από σήμερα ανέφερε.

«Από την περασμένη Παρασκευή η τεχνική βλάβη έχει επιδιορθωθεί. Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ) λαμβάνει όλες τις ποσότητες που απαιτούνται για την υδροδότηση της Λευκωσίας, αντιλαμβάνομαι ότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα για να υδροδοτήσουν τη Λευκωσία λόγω πίεσης και υψομετρικών διαφορών. Ευελπιστώ ότι με αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται από σήμερα, μέσα στο επόμενο τριήμερο θα έχει επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα..», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

Πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα θα διεξαχθεί έρευνα, για το πώς φτάσαμε μέχρι το σημείο να μην μπορούν να υδροδοτηθούν τα νοικοκυριά της Λευκωσίας -τη στιγμή που τα φράγματα είναι γεμάτα με νερό – τόσο στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων όσο και στο ΣΥΛ, όπου ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπήρξε καλή προετοιμασία για αυτή την προγραμματισμένη διακοπή, είπε ωστόσο ότι «αυτά θα τα δούμε στην πορεία».

Επίσης ανέφερε θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη όπου όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα γίνουν τα έργα που «δεν θα μας ξαναφέρουν σε αυτή την κατάσταση».

Το ένα, είπε είναι η κατασκευή του εναλλακτικού αγωγού τροφοδοσίας που θα ξεκινά από το Βασιλικό και θα έρχεται στη Λευκωσία, για το οποίο έχει ήδη ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό την εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης η οποία και έχει ολοκληρωθεί.

«Είμαι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεως, εδώ και τρεις μήνες σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί και η χρηματοδότηση αυτού του αγωγού. Φυσικά τα χρήματα δεν έχουν σχέση με το όλο έργο. Μόλις η μελέτη ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του αγωγού η οποία θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια και από εκεί και πέρα τόσο το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων όσο και το ΣΥΛ, πρέπει να κάνουν βελτιωτικά έργα στα συστήματά τους και άλλη φορά πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι όταν κάνουν τέτοιου είδους εργασίες», ανέφερε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι σε χθεσινή σύσκεψη στο ΣΥΛ στην οποία συμμετείχε, του αναφέρθηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποκατασταθεί παντού η υδροδότηση.