Σε πενθήμερη κράτηση Ισραηλινός επιχειρηματίας για σφετερισμό Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Την πενθήμερη κράτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Αφίκ, Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, διέταξε το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΡΙΚ.

Ο Αϊκούτ, ο οποίος κατέχει τουρκικό και ισραηλινό διαβατήριο, συνελήφθη χθες στο Οδόφραγμα της Δερύνειας.

Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, δόλιες συναλλαγές σε ξένη περιουσία, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση ξένης γης και συνωμοσία προς καταδολίευση.

Η εταιρία Αφίκ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες, που σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, με τουριστικά συγκροτήματα στο Τρίκωμο, το Μπογάζι, το Ριζοκάρπασο και άλλες περιοχές.

Για την υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών καταζητούνται άλλα δύο άτομα.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 130 καταθέσεις και υπολείπονται άλλες 60.

Καταγγελίες για την υπόθεση υπέβαλαν Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι παρουσίασαν φωτογραφίες από τις περιουσίες τους, που αξιοποιούνται από τον όμιλο, χωρίς την άδειά τους.

Επιπλέον, σε καταγγελία προέβη και ζεύγος αλλοδαπών, αναφέροντας πως αγόρασε περιουσία στα κατεχόμενα, για την οποία δεν έλαβε τίτλο ιδιοκτησίας.

Το μεγαλύτερο έργο του ομίλου θεωρείται το “Caesar Resort and Spa”, με έξι χιλιάδες διαμερίσματα, στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Κιπρίς Ποστασί, αναφέρει ότι ο Αϊκούτ, ισραηλινής καταγωγής, συνελήφθη, ενώ περνούσε στις ελεύθερες περιοχές, για να μεταβεί στο Τελ Αβίβ, με την κατηγορία του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών και θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Άλλες τουρκοκυπριακές εφημερίδες σημειώνουν ότι ο Αϊκούτ έκαμε μεγάλες επενδύσεις με κατασκευαστικά έργα στον τουριστικό τομέα, εδώ και πολλά χρόνια.

Το μεγαλύτερο έργο του θεωρείται το Caesar Resort and Spa, με έξι χιλιάδες διαμερίσματα, στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Στην ιστοσελίδα του ομίλου ΑΦΙΚ, αναφέρεται ότι ο Αϊκούτ ίδρυσε την οικογενειακή του επιχείρηση το 1995 και δραστηριοποιείται σε Ισραήλ, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και Γερμανία.