Ντουζαρίκ: Το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό και δεν έχει υπάρξει νέα άφιξη φορτηγών στην πλωτή προβλήτα από το Σάββατο

Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, έδωσε νεότερη ενημέρωση για τη βοήθεια που έρχεται μέσω των χερσαίων περασμάτων στη Γάζα, αλλά και για τη διανομή της βοήθειας που φτάνει από την Κύπρο μέσω της προβλήτας που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε o κ. Ντουζαρίκ, το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό. «Οι συνάδελφοί μας στον OCHA, στην ενημέρωσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπαν ότι το κλείσιμο εμπόδισε την είσοδο περίπου 82.000 τόνων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων», είπε.

Το Κερέμ Σαλόμ, το κύριο σημείο εισόδου για κρίσιμη βοήθεια, παραμένει ανοιχτό με την έννοια ότι φθάνουν υλικά από την ισραηλινή πλευρά, αλλά οι προκλήσεις πρόσβασης παραμένουν λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των δυσκολιών στη μεταφορά. Βορειότερα, το πέρασμα του Ερέζ άνοιξε από την 1η έως την 9η Μαίου, αλλά έκτοτε παραμένει κλειστό.

 «Το νέο πέρασμα στο δυτικό Ερέζ χρησιμοποιείται τώρα για περιορισμένες ποσότητες βοήθειας. Όμως οι περιοχές κοντά στα περάσματα βρίσκονται υπό διαταγή εκκένωσης. Επίσης δεν έχει υπάρξει νέα άφιξη φορτηγών στην πλωτή προβλήτα από το Σάββατο», πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι σύμφωνα με την UNRWA, το κέντρο διανομής της υπηρεσίας, καθώς και η αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (και οι δύο βρίσκονται στη Ράφα) είναι πλέον απρόσιτες λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης.

 Η UNRWA είπε ότι τα κέντρα υγείας της δεν έχουν λάβει ιατρικές προμήθειες τις τελευταίες 10 ημέρες. Παρόλα αυτά, το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζει να παρέχει χιλιάδες ιατρικές επισκέψεις καθημερινά σε κέντρα υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τέντρος εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου που παραμένουν στο νοσοκομείο Al Awda στη βόρεια Γάζα. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι η εγκατάσταση είναι υπό κατάληψη από την Κυριακή, χωρίς να επιτρέπεται σε κανέναν να βγει ή να εισέλθει.

Ο Τορ Γουένσλαντ, Ειδικός Συντονιστής για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Ράφα γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική και επικίνδυνη για τον ήδη ταλαιπωρημένο πληθυσμό. Προέτρεψε επίσης τα μέρη να διπλασιάσουν όλες τις προσπάθειες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως με θετικό πνεύμα. Ο κ. Γουένσλαντ εξέφρασε την ανησυχία ότι η αποτυχία επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα και μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Επιχειρήσεων και Συνηγορίας για το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Έντεμ Γουοσόρνου, είπε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω σφοδρών μαχών, ιδιαίτερα στις περιοχές της Γάζας Τζαμπαλίγια και ανατολική Ράφα, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από ξηρά, αέρα και θάλασσα.