Έντονες αντιδράσεις Ισραήλ για αποφάσεις χωρών αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους

Ύστερα από την ανακοίνωση των κυβερνήσεων της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας ότι θα αναγνωρίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισράελ Κατς ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους ισραηλινούς πρέσβεις σε Όσλο και Δουβλίνο για διαβουλεύσεις.

Αντίστοιχη κίνηση προανήγγειλε χθες και η Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Τάνια Φαγιόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε χθες το απόγευμα.

Στη σημερινή του δήλωση, ο Νορβηγός Πρωθυπουργός, Γκαρ Στόρε, είπε μεταξύ άλλων ότι με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, η χώρα του δηλώνει τη στήριξή της στην αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος».

Θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από τη Χαμάς, ο Νορβηγός Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «η τρομοκρατία ασκείται από τη Χαμάς και από άλλες ένοπλες ομάδες, οι οποίες δεν στηρίζουν την λύση των δύο κρατών και δεν αναγνωρίζουν στο Ισραήλ δικαίωμα ύπαρξης», προσθέτοντας ότι «η Παλαιστίνη έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να αποκτήσει ανεξάρτητο κράτος».

Νωρίτερα σήμερα και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου. Ο Σάντσεθ επέκρινε προσωπικά τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι «παρότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, επιτίθεται και βομβαρδίζει κατοικημένα κτήρια και σκοτώνει αθώους αμάχους».

«Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης και οι ενέργειές του θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε στη σημερινή του ομιλία ο Ισπανός Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Αντίστοιχη κίνηση προανήγγειλε χθες και η Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Τάνια Φαγιόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε χθες το απόγευμα, λέγοντας ότι η χώρα της θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος «στο προσεχές χρονικό διάστημα».

Η ισραηλινή αντίδραση

Αντιδρώντας στις κινήσεις της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Ισράελ Κατς, αποφάσισε την ανάκληση των pρέσβεων του Ισραήλ στο Όσλο και στο Δουβλίνο για διαβουλεύσεις.

«Αποστέλλω σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Το Ισραήλ θα αντιταχθεί σε όσους προτίθενται να βλάψουν την εθνική του κυριαρχία και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του», αναφέρει ο Κατς σε σημερινή του ανακοίνωση.

«Η Ιρλανδία και η Νορβηγία στέλνουν το μήνυμα στους Παλαιστινίους και σε όλη την διεθνή κοινότητα ότι ‘η τρομοκρατία συμφέρει’. Μετά τη μεγάλη σφαγή που διέπραξε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, τη μεγαλύτερη σφαγή που πραγματοποιήθηκε κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα, αυτές οι δύο χώρες αποφάσισαν να απονέμουν βραβείο στη Χαμάς και στο Ιράν και να αναγνωρίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του εθνοθρησκευτικού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Μπετσαλέλ Σμότριτς, κατέθεσε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή τις διπλωματικές κινήσεις της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, υποδεικνύοντάς του «τη σύσταση νέων εβραϊκών εποικισμών στην Δυτική Όχθη, που θα είναι τόσοι όσες και οι χώρες που θα αναγνωρίσουν μονομερώς το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Πρόσθεσε ότι «ήδη εξετάζεται σχέδιο σύστασης τριών νέων οικισμών σε σημεία στρατηγικής σημασίας, με αφορμή την αναγνώριση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας».

Επιπροσθέτως, ο Σμότριτς εισηγείται την «κατάργηση του ‘Νορβηγικού πλαισίου’, δια του οποίου προωθείται η οικονομική ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής από το εξωτερικό με τη συμμετοχή ισραηλινών θεσμικών οργάνων», την κατάργηση του καθεστώτος VIP για τους Παλαιστινίους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και για τα μέλη των οικογενειών τους όταν περνούν τα φυλάκια ελέγχου της Δυτικής Όχθης, και – τέλος – την άμεση διακοπή μέχρι νεωτέρας κάθε οικονομικής βοήθειας από το Ισραήλ προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ικανοποίηση από την Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσέιν Αλ-Σεχ, χαιρέτισε την απόφαση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «ιστορική στιγμή».

«Είναι ιστορική στιγμή όταν ο ελεύθερος κόσμος αποθεώνει τις αξίες της αλήθειας και της δικαιοσύνης ύστερα από πολλές δεκαετίες εθνικού αγώνα που διεξάγει ο παλαιστινιακός λαός, υποφέροντας  από πόνο, κατοχή, ρατσισμό, δολοφονίες, καταπίεση, κακομεταχείριση και καταστροφή», αναφέρει ο Αλ-Σεχ σε σημερινή του ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter).

«Ευχαριστούμε τις χώρες του κόσμου που αναγνώρισαν και πρόκειται να αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κράτος της Παλαιστίνης», προσθέτει, καταλήγοντας ότι η εξέλιξη αυτή «θα οδηγήσει στο μονοπάτι της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή».