Χρωστούν τη ζωή τους σε έναν απατεώνα

«Ηταν θέλημα Θεού να φύγουμε από το Νεπάλ» λένε Ελληνες ορειβάτες 

 

Η  απάτη ενός δηγού βουνού  εν τέλει αποδείχθηκε σωτήρια για Ελληνες ορειβάτες ,  Ο σέρπα (οδηγός βουνού) από το Θιβέτ εξαπάτησε ομάδα  Ελλήνων ορειβατών και αφού πήρε 11.500 ευρώ από τον καθένα, τους άφησε στο Κατμαντού να τον περιμένουν μάταια για να τους συνοδεύσει στην ανάβασή τους σε μια από τις κορυφές του Εβερεστ. Ωστόσο με την απάτη αυτή, έσωσε τους Έλληνες από τον φονικό σεισμό, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Νεπάλ πριν το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου που σκότωσε πάνω από 2.400 ανθρώπους και προκάλεσε φονικές χιονοστιβάδες και βιβλικές καταστροφές.newego_LARGE_t_1101_54497422_type12713

Οπως δήλωσαν στην Ελληνική Τηλεόραση :«Ήταν Θεού θέλημα να μην πάμε. Να ακυρώσουμε την αποστολή. Δεν ξέρω τι να πω…Ίσως ήθελε το σύμπαν να μας προστατέψει» λέει, ο Νίκος Μαγκίτσης, αρχηγός της ελληνικής αποστολής.
«Ήταν γραφτό να μην πάμε. Για κάποιο λόγο. Είναι σα να χάνεις ένα αεροπλάνο και στην συνέχεια το αεροπλάνο να πέφτει. Έχει ανέβει 9 φορές στο Έβερεστ αυτός ο άνθρωπος (ο οδηγός) και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί το έκανε» λέει ο Κώστας Παναγιώτου, ένας εκ των 6 της αποστολής και μέλος του ορειβατικού συλλόγου Βόλου.
Οι συγγενείς και φίλοι των ορειβατών νιώθουν ανακουφισμένοι και ίσως πλέον λιγότερο οργισμένοι με τον απατεώνα οδηγό.
Όπως είχε αποκαλύψει το «Έθνος» στις 22/4 (ρεπορτάζ: Μαρία Ριτζαλέου) «τα μέλη της ελληνικής αποστολής συναντήθηκαν με τον οδηγό τους, τον Ντόρτζε Τσερίνγκ, την περασμένη Πέμπτη (16/4), έδωσαν τα χέρια και τα χρήματα και την επόμενη μέρα τον περίμεναν στο ξενοδοχείο, όπου είχαν καταλύσει στο Manaslu Hotel, στο Κατμαντού, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, να πάρουν τον εξοπλισμό τους και να γνωρίσουν τους άλλους πέντε σέρπα που θα τους συνόδευαν, καθώς και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Εκείνος όμως δεν εμφανίστηκε και οι ορειβάτες απευθύνθηκαν στο γραφείο του, όπου όμως ούτε εκεί είχε δώσει σημεία ζωής.

Ο επιθεωρητής της τοπικής αστυνομίας, Ρεγουί Ναραχίρι, δήλωσε ότι έγινε έφοδος στο σπίτι του, αλλά ο σέρπα δεν βρέθηκε, ενώ ο γενικός διευθυντής του τοπικού τουριστικού γραφείου, Τούσλι Γκαουτάν, εξέφρασε τη λύπη του και ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ζήτησαν από το πρακτορείο του σέρπα να τους παραχωρήσει νέα ομάδα οδηγών βουνού και να αναλάβει τα έξοδα της αποστολής, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι πήραν προχθές τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα».