Χωρίς αντιστάσεις

 

 

Περίφημα! <<Η κυπριακή οικονομία πάει καλά>>! Αυτή την εντύπωση των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επεχείρησε να μας διαβιβάσει ο Υπουργός Οικονομικών μέσω και του απεσταλμένου του ΡΙΚ στην Ουάσιγκτον. Μόνο που δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί μας σφίγγουν τόσο πολύ τα λουριά- εδώ κοντεύουν να μας πνίξουν- εφόσον έχουν τόσο καλή εντύπωση για την οικονομία μας και τις προοπτικές μας. Γιατί άραγε οι τόσο καλοί μας δανειστές αρνούνται να μας δώσουν την επόμενη δόση , όταν μάλιστα γνωρίζουν ότι οι αντοχές της οικονομίας – και το είπε αυτό ο Χάρης Γεωργιάδης- είναι περιορισμένες; Μήπως υπάρχουν αντιφάσεις και δεν τις αντιλαμβάνεται;  Μήπως άλλα λένε μπροστά μας και άλλα πίσω μας οι καλοί μας φίλοι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και στην Φραγκφούρτη; Μήπως άλλα   μας ομολογούν και άλλα σχεδιάζουν για μας εν τη απουσία μας; Μήπως μας κολακεύουν με γλυκόλογα μέχρι να μας ακόμα  μιαν αξινόστροφην;

charis-georgiades2_0

Πάντως, όποια απάντηση και να’ ναι μια είναι η αλήθεια. Ο Υπουργός Οικονομικών μας ήταν είναι και θα είναι  ένθερμος οπαδός της φιλοσοφίας και των σκληρών προσεγγίσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και γενικά της Τρόϊκα.  Γι αυτό και ότι πουν , όπως το πουν είναι μαζί τους…

Κι εμείς οι αδαείς αναμένουμε αντιστάσεις…

Λεο

Αχ αυτές οι υπερβολές Χάρη!

Προς Θεού να μην διαταράξουμε την εμπιστοσύνη (!) και την αξιοπιστία(!) που απολαμβάνει στο εξωτερικό η κυπριακή οικονομία! Είναι αυτό το μήνυμα που θέλει να στεί λει στο εσωτερικό μέτωπο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος άρχισε να πιστεύει αυτές τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί μεθοδευμένα στον κυπριακό λαό.

Ξεχνά πως η αξιοπιστία, η σοβαρότητα και η εμπιστοσύνη έγιναν θρύψαλα με τα <<δεσμεύομαι>> και το κούρεμα των καταθέσεων. Και με τα όσα ακολούθησαν. Δεν αντιλαμβάνεται προφανώς ότι έγινε μια λεηλασία στις καταθέσεις που διέλυσε το τραπεζικό μας σύστημα και έστρεψε την οικονομία μας εκατόν χρόνια πίσω!

Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη δεν κτίζονται στις υπερβολές, στα ψεύδη και στην απόκρυψη των προβλημάτων κάτω από το χαλί. Αυτή η μυωπική και επικίνδυνη πρακτική δεν οδηγεί πουθενά. Αν δεν βρεις από τι πάσχει η οικονομία, αν δεν παραδεχθείς με ειλικρίνεια τα λάθη που έγιναν για να τα διορθώσουμε με τη λήψη συνετών και ισοζυγισμένων μέτρων δυστυχώς έτσι θα βολοδέρνουμε και θα κολυμπάμε στο βάλτο.

Λεο.

 

Θέσεις εργασίας για βολεμένους!

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη είναι δύο αλληλοεπηρεαζόμενοι πυλώνες που βοηθούν μια οικονομία με προβλήματα , όπως η δική μας να επανεκκινήσει. . Αυτό είναι ζητούμενο και για τον Υπουργό Οικονομικών και μπράβο που το βλέπει. Ομως εμείς εκείνο που δεν βλέπουμε είναι μέτρα που θα δημιουργούν προϋποθέσεις για ανάκαμψη. Εκείνο δυστυχώς που βλέπουμε είναι κλείσιμο επιχειρήσεων και καλπάζουσα ανεργία παρά την επιχειρούμενη διαστρέβλωση αυτού του σημαντικού δείκτη. Βλέπουμε την αναξιοκρατία να απογειώνεται και την ημετεροκρατία να γίνεται σήμα κατατεθέν. Οι καλοβολεμένοι   βολεύονται ακόμη πιο πολύ και μια μεγάλη μερίδα του κόσμου   οδηγείται στην κοινωνική εξαθλίωση. Αυτό είναι το μοντέλο. Αν δεν σταματήσουν οι διαπλοκές και δεν φέρουμε τα μίλια μας με προκομμένες κινήσεις    η ατμομηχανή δεν βάζει μπρος. Με τίποτα!

Δ