Ο μακρύς Γολγοθάς των Αμμοχωστιανών προσφύγων

Του  Δρος Βασίλη Μαύρου υποψήφιου δημάρχου Αμμοχώστου

Δεν κατέρχομαι ως υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου για να συνεχίσω τις λανθασμένες τακτικές, τις ατέρμονες και αναποτελεσματικές πρακτικές των προηγούμενων δημάρχων. Η  πολιτική της υποταγής στα τετελεσμένα οδηγεί σε απώλειες και αδιέξοδα.  Διεκδικώ τη δημαρχία της Αμμοχώστου -της ωραιότερης πόλης της Ανατολικής Μεσογείου -έχοντας ως προμετωπίδα μου μια διεκδικητική πολιτική η οποία πιστεύω θα αποφέρει αποτελέσματα και θα στριμώξει την κατοχική Τουρκία. Να της αφαιρέσει τον μανδύα της νομιμοφάνειας  και των δόλιων προσπαθειών να υφαρπάξει τις Ε/κ περιουσίες.

Το κράτος της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατία έφθασε ο καιρός  να παρέμβει δραστικά για να τερματιστεί ο σφετερισμός των Ε/Κ περιουσιών και όχι να βλέπουμε τα εδάφη μας να περιέρχονται σε παράνομους ιδιοκτήτες είτε αυτοί είναι Τούρκοι,  Ρώσοι, Εγγλέζοι  ή Ισραηλινοί.

Μια δραστική θεραπεία είναι το κράτος να αγοράσει τις Ε/κ περιουσίες δημιουργώντας ένα ταμείο στήριξης προκειμένου να αποζημιώνονται οι πρόσφυγες που έχουν ανάγκη και θέλουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους. Να διαχειριστεί πολιτικά και όχι οικονομικά  το όλο ζήτημα. το οποίο είναι καθαρά  εθνικό και μείζον θέμα διεκδίκησης των κατεχόμενων εδαφών μας. 

Γιατί ένα τεράστιο  λάθος που έγινε στο παρελθόν  είναι η αναγνώριση της λεγόμενης Επιτροπής Περιουσιών στα κατεχόμενα. Η σύσταση της εν λόγω επιτροπής   είναι μια απάτη της Τουρκίας και του καθεστώτος του ψευδοκράτους  για να αποσπούν ύπουλα τους τίτλους ιδιοκτησίας των Ελλήνων έναντι πενιχρής αποζημίωσης. 

Η Τουρκία κάνει ότι θέλει μέσω της «Επιτροπής». Ενδεικτικά αναφέρθηκε και από έγκριτους νομικούς  ότι αποφάσεις των λεγόμενων δικαστηρίων τους   έβαλαν  παράνομα  από την πίσω πόρτα το Εβκαφ  κρίνοντας πως  πάνω από 1400 τίτλοι ιδιοκτησίας της περίκλειστης πόλης,  ανήκουν στο Εβκαφ. Έτσι η  προσφυγή σε αυτή την επιτροπή οδηγεί  με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια  των Ε/κ περιουσιών.

Με βάση την νομολογία Δημόπουλος και άλλη νομολογία του ΕΔΑΔ, μπορεί κάποιος πρόσφυγας να αποταθεί στην επιτροπή, να ζητά αποκατάσταση ή  αποζημίωση για απώλεια χρήσης και  να αρνούνται η να προτείνουν μια εξευτελιστικά χαμηλή τιμή και όταν συμφωνηθεί να μην υλοποιηθεί ποτέ. Αντί αυτού προσφέρουν μια  αποζημίωση για να εξαγοράσουν  την περιουσία του πρόσφυγα και μάλιστα με μια εξαιρετικά προσβλητική αποζημίωση.

Με την  απόφαση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση μέρους της Αμμοχώστου, το κατοχικό καθεστώς μπορεί πλέον  να αντιμετωπίζει τα θέματα περιουσιών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκανε και στα υπόλοιπα κατεχόμενα. Δηλαδή παράνομα, να κατοικίσει, να αξιοποιήσει και να πωλήσει τις περιουσίες μας.

Έτσι μαζί με τα άλλα ψηφίσματα του ΟΗΕ η Τουρκία για να πετύχει τα καταχθόνια σχέδια της στοχεύει να παραβιάζει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο σήμερα επικαλούνται οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλα κράτη για να μας στηρίξουν σε αυτά που τεκταίνονται. 

Να αρθούν οι αδικίες κατά των Αμμοχωστιανών

Άλλες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι η άρση των αδικιών σε βάρος των Αμμοχωστιανών προσφύγων οι οποίοι εξαναγκάστηκαν μετά το 1974 να ξενιτευτούν. 

Δεν νοείται το κράτος να τους τιμωρεί για δεύτερη φορά με το να τους αρνείται το δικαίωμα ψήφου αλλά και το δικαίωμα παροχής κατοικίας, αρνούμενοι να αποδεχτούν την τελευταία κατοικία στα κατεχόμενα πριν την εισβολή σαν απόδειξη μόνιμης διαμονής στην Κύπρο. Υποχρεώνει δε αυτή την κατηγορία προσφύγων να παραμείνει για έξι μήνες στην ελεύθερη περιοχή της Κύπρου  εάν θέλουν  να έχουν δικαίωμα ψήφου η δικαίωμα κατοικίας από το κράτος. Αυτό δεν είναι μόνο άδικο αλλά τους κατατάσσει χειρότερα και από την μοίρα αλλοδαπών που ζητούν ιθαγένεια. 

Άλλη μια διάκριση και αδικία που στοχεύει στην εξαφάνιση των προσφύγων είναι η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των παιδιών των προσφύγων να ψηφίζουν στους τόπους διαμονής τους και όχι  σύμφωνα με τον τόπο καταγωγής των γονιών τους. Αυτό οδηγεί σταδιακά στην αριθμητική μείωση του προσφυγικού κόσμου και στην σταδιακή εξαφάνιση του.

Υπάρχει μια πλειάδα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες Αμμοχώστου όπως και οι πρόσφυγες άλλων περιοχών, αλλά θα επανέλθω σε μια άλλη  παρέμβαση μου και πιο αναλυτικά σύντομα.