Ποινική δίωξη με ενδείξεις «χρηματοδότησης τρομοκρατικής δραστηριότητας» στο ρωσικό έδαφος

Ποινική δίωξη με ενδείξεις «χρηματοδότησης τρομοκρατικής δραστηριότητας» στο ρωσικό έδαφος και εναντίον ρωσικών συμφερόντων, ανακοίνωσε ότι άσκησε η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, έπειτα από το πρόσφατο αίτημα βουλευτών και προσωπικοτήτων να ερευνηθεί η εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ σε αυτή.

Οι Ρώσοι ανακριτές έχουν καταλήξει μετά την έρευνά τους ότι «χρηματικά μέσα, που εμβάζονταν μέσω εμπορικών νομικών προσώπων και ειδικότερα της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Burisma Holdings, η οποία δρα στο έδαφος της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών στη Ρωσία, καθώς και εκτός αυτής, με σκοπό την εξόντωση επιφανών πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων και την πρόκληση οικονομικής ζημιάς», μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Από τις ρωσικές ανακριτικές Αρχές «σε συνεργασία με άλλες μυστικές υπηρεσίες και την οικονομική υπηρεσία κατασκοπείας ερευνώνται οι πηγές εμβασμάτων και περαιτέρω κίνησης χρηματικών μέσων ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, η συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων μεταξύ των λειτουργών οργάνων εξουσίας, κοινωνικών και εμπορικών οργανώσεων χωρών της Δύσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, η οποία σημειώνει ειδικότερα ότι ερευνώνται «οι σχέσεις των άμεσων εκτελεστών των τρομοκρατικών πράξεων με ξένους καθοδηγητές, διοργανωτές και χορηγούς».

Όπως έγινε προ ημερών γνωστό οι ρωσικές ανακριτικές Αρχές ερευνούν στοιχεία, που κατατέθηκαν από βουλευτές και απηύθυναν στις εισαγγελικές Αρχές των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Κύπρου αιτήματα συνδρομής στην έρευνα, που έχει σκοπό να εντοπίσει τους χρηματοδότες και οργανωτές σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων, μεταξύ των οποίων δολοφονίες με χρήση εκρηκτικών, αλλά και η ανατίναξη των υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream-1 και 2.

Η ουκρανική εταιρεία Burisma έχει επανειλημμένως βρεθεί στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, καθώς είχε πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον γιο του Προέδρου των ΗΠΑ Χάντερ Μπάιντεν.

Νωρίτερα ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκεράσιμοφ είχε δηλώσει ότι «η διεθνής τρομοκρατία με υποστήριξη από σκιώδεις χορηγούς παραμένει μια πλανητική απειλή για τον κόσμο». Μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Αρχηγών Γενικών Επιτελείων της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), ο Β. Γκεράσιμοφ εκτίμησε ότι «όχι χωρίς εξωτερική επίδραση σε ποικίλα σημεία του πλανήτη εμφανίζονται εστίες έντασης», γεγονός, που υποχρεώνει όπως είπε τα κράτη-μέλη της ΚΑΚ να διαθέτουν «καλά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες ένοπλες δυνάμεις».