Η κυβέρνηση χαιρετίζει την εκλογή Ακιντζί

Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την επιλογή του Μουσταφά Ακιντζί ως ηγέτη της τουρκοκυπριακήςÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ - "ÐÑÏÅÄÑÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ" 2015 - ÌÏÕÓÔÁÖÁ ÁÊÉÍÔÆÉ κοινότητας, ενός ανθρώπου ο οποίος μέσα από το δημόσιο λόγο του, τις διακηρύξεις του, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανένωσης της πατρίδας μας, δήλωσε στα Μ.Μ.Ε  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, κλήθηκε  να σχολιάσει την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στη θέση του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί κατά τη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη».

Και οι δύο ηγέτες, πρόσθεσε, «εξέφρασαν την επιθυμία όπως εργαστούν για την επανένωση της πατρίδας μας».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζουμε την επιλογή του κ. Ακιντζί ως του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, ενός ανθρώπου που μέσα από το δημόσιο λόγο του, τις διακηρύξεις του, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανένωσης της πατρίδας μας».

«Εμείς ευελπιστούμε ότι μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο και με την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι μπορεί να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί πραγματικά η πατρίδα μας», σημείωσε.

Οριστικά ο νέος τ/κ  ηγέτης 

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις κάλπες ο Μουσταφά Ακιντζί είναι οριστικά ο νέος Τ/κ ηγέτης.

Η συμμετοχή έφτασε στο 64,15%. Ο Ακιντζί έλαβε 60,38% στο 98% των καταμετρημένων ψήφων. Ο Ντερβίς Έρογλου 39,62%. Οι αντίστοιχες ψήφοι 65.412 και 42.920. Ψήφισαν 172.971, έγκυρες ψήφοι 110.960.

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εκλέγηκε “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί και έχει τρεις κόρες.