Η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη CFE και μεταφέρει μάζες προσωπικού και όπλων στα σύνορα με Ελλάδα!

Η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) με απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ξεκινά ράλι εξοπλισμών!

Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια στιγμή που υποτίθεται ότι, βάσει των όσων διαβεβαιώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη , «υπάρχει προσέγγιση Αθήνας-Αγκυρας.

Η εν λόγω συνθήκη από το 1990 περιόριζε τις τουρκικές συμβατικές δυνάμεις να αναπτύσσονται, οπουδήποτε αλλού πλην της νοτιοανατολικής Τουρκίας (κατά του ΡΚΚ).

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και έχει ισχύ από την Δευτέρα 8 Απριλίου.

Η Συνθήκη CFE υπογράφηκε  μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά πρόσφερε στην Ελλάδα ένα σημαντικό σύστημα ασφαλείας αφού απομάκρυνε το 40% των τουρκικών δυνάμεων από τα ελληνικά σύνορα.

Επίσης βοήθησε την Ελλάδα να αναβαθμίσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό όπως π.χ. τα άρματα μάχης, τα ΤΟΜΑ, τα SHORADs κλπ τα οποία, αφού προμηθεύτηκε δωρεάν Μ60Α1/Α3, ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, κλπ.

Το πρόβλημα που πλέον αντιμετωπίζει η Ελλάδα (η οποία παραμένει στην συνθήκη που την αναγκάζει να έχει συγκεκριμένες οροφές στα οπλικά της συστήματα) είναι τεράστιο. Η Τουρκία θα μπορεί να σωρρεύσει στα δυτικά της σύνορα, όσες στρατιωτικές δυνάμεις θέλει και να αυξήσει τις οροφές των ενόπλων δυνάμεων της ανεξέλεγκτα και χωρίς να δέχεται έλεγχο, όπως προέβλεπε η CFE, από Έλληνες παρατηρητές!

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πως «το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ προέβη σε δήλωση για το θέμα αυτό στις 7 Νοεμβρίου.

Εμείς είχαμε κάνει επίσης μια άλλη δήλωση και ανακοινώσαμε την απόφασή μας με την αιτιολογία της.

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των αποφάσεων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE, για αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης καθορίζεται από κάθε σύμμαχο στο πλαίσιο της εθνικής του νομοθεσίας».

«Η αναστολή έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τη συντριπτική πλειονότητα των συμμάχων που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης CFE. Η εσωτερική νομική διαδικασία για την έναρξη ισχύος της απόφασής μας να αναστείλουμε την εφαρμογή της Συνθήκης CFE από τις 8 Απριλίου 2024 έχει ολοκληρωθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 5 Απριλίου 2024», πρόσθεσε ο Οντζού Κετσελί.

H Τουρκία εντός Συνθήκης στα σύνορα με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τις χώρες του Καυκάσου έπρεπε να τηρήσει τα εξής όρια:

  • Έως 2.795 άρματα
  • Έως 3.120 τεθωρακισμένα συνολικά εκ των οποία ΤΟΜΑ τα 1.993
  • Έως 3.323 “τεμάχια” πυροβολικού
  • Έως 750 αεροσκάφη
  • Και έως 130 επιθετικά ελικόπτερα

Ιδού ο χάρτης της CFE:

Βλέπουμε ότι τα μόνο 3/4 της τουρκικής επικράτειας ήταν εντός της Συνθήκης, αλλά όλη η Ελλάδα!.

Πάντως η εξαίρεση της νοτιοανατολικής Τουρκίας από την CFE την είχε βοηθήσει τα μέγιστα στην εισβολή στην Συρία και βέβαια στην απόκτηση στρατιωτικού ελέγχου εντός του διαλυμένου Ιράκ.

Τώρα είναι ελεύθεροι να μεταφέρουν τεράστιες δυνάμεις στα δυτικά, χωρίς κανένα νομικό κώλυμα.