Η Μόσχα αναζητεί τους δράστες του μακελειού στο συναυλιακό κέντρο

Η Ζαχάροβα “καρφώνει” τον Λευκό Οίκο

Πάνω από 62 είναι οι νεκροί και ξεπερνούν τους 146 οι τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό κέντρο της Μόσχας από τουλάχιστον πέντε τρομοκράτες οι οποίοι προκάλεσαν ένα πρωτόγνωρο μακελειό στη ρωσική πρωτεύουσα. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πίσω από την επίθεση στη Μόσχα είναι το Ισλαμικό Κράτος το οποίο φέρεται με ανακοίνωσή του να αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.

Ωστόσο το Κρεμλίνο αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή και επιμένει στο ότι αυτονομιστές Τσετσένοι εμπλέκονται στην υπόθεση, οι οποίοι, στηρίζουν την Ουκρανία και έχουν επιστραυτεί από αυτήν.ι ρωσικές δυνάμεις της τάξης ανακοίνωσαν ότι “αναζητούν” τους δράστες που ευθύνονται για την ένοπλη επίθεση και την πυρκαγιά στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα.

“Ειδικές μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς εργάζονται στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Αναζητούν εγκληματίες και εκκενώνουν το κτήριο απομακρύνοντας τους πολίτες”, ανακοίνωσε η εθνοφρουρά Rosgvardia στον λογαριασμό της στο Telegram.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης εκρηκτικά, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά στο κτήριο. Φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν από το κτήριο και σύννεφα μαύρου καπνού υψώθηκαν πάνω από τον χώρο μετά την πρώτη έκρηξη. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν και δεύτερη έκρηξη στον χώρο και υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένοι από τους ενόπλους είχαν οχυρωθεί κάπου μέσα στο κτήριο. Τμήμα της στέγης λέγεται ότι κατέρρευσε.

Φόβοι για νεκρά παιδιά

Ο επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών της Μόσχας επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των νεκρών στη σημερινή επίθεση υπάρχουν ανήλικοι. Πολλά παιδιά επίσης τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Μόσχας. Ένας ανώνυμος αυτόπτης μάρτυρας είπε νωρίτερα ότι πολλά παιδιά και έφηβοι έπαιζαν σε διαγωνισμό χορού στην αίθουσα χορού όταν άρχισε η επίθεση. Παρόντες ήταν και οι γονείς τους.

«Τερατώδες έγκλημα των ΗΠΑ» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το μακελειό σε συναυλιακό χώρο στην Μόσχα όπου πάνω από 130 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Η M.Ζαχάροβα στρέφεται εναντίον του Λευκού Οίκου

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις της στην επίσημη πλατφόρμα της στο Telegram, η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως «Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα».

Στην συνέχεια αναρωτιέται «Με ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον βγάζουν εν μέσω της τραγωδίας συμπεράσματα για τη μη εμπλοκή κανενός;

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ή είχαν αξιόπιστα στοιχεία για το θέμα αυτό, θα πρέπει να τα παραδώσουν αμέσως στη ρωσική πλευρά. Και αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κανένα δικαίωμα να δίνει συγχωροχάρτια σε κανέναν».

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως έχει δηλώσει η ρωσική ηγεσία, θα εντοπιστούν από τις αρμόδιες αρχές» είπε η εκπρόσωπος.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα είχε ειδοποιήσει πως επίκειται χτύπημα στην Μόσχα από τις 7 Μαρτίου, χωρίς όμως όπως δηλώνει η ρωσική πλευρά να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.