Νεπάλ:Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί από το σεισμό

 

Ο απολογισμός νεκρών από τον ισχυρό σεισμό στο Νεπάλ έφτασε τους 688, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος της Κυβέρνησης ενώ άλλες πληροφορίες ναφέρουν πως έχουν ξεπεράσει τους 1000.Powerful earthquake hits Nepal

Νωρίτερα εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είχε κάνει λόγο για 449 επικαλούμενος προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Οι πληροφορίες από τις ορεινές περιοχές είναι λίγες και χρησιμοποιούνται ελικόπτερα σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς που έχει προκληθεί.

«Υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς και αναφορές για εκτεταμένες ζημιές» ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του Νεπάλ στο Νέο Δελχί Πρασάντ Ντακάλ, προσθέτοντας ότι «έχει πληγεί ολόκληρη η χώρα».

Αξιωματούχος τουρισμού είπε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από το σεισμό και έπληξε την κατασκήνωση βάσης το Έβερεστ όπου συγκεντρώνονται ορειβάτες.

«Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, μπορεί να συμπεριλαμβάνει ξένους και ντόπιους», είπε ο Γκιαβέντρα Σρέσθα.

Η κατάρρευση του δικτύου επικοινωνιών εμποδίζει τις προσπάθειες για διάσωση στο δύσβατο έδαφος του Νεπάλ.

«Έχουμε αποκοπεί παντελώς από τις περισσότερες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών Ραμ Ναραγιάν Πάντεϊ, που συντονίζει τις προσπάθειες διάσωσης από το Κατμαντού.

Το 1934 σεισμός ισχύος 8,3 προκάλεσε το θάνατο άνω των 8.500 ανθρώπων.

Στο μεταξύ, στην Ινδία ο απολογισμός νεκρών έφτασε τουλάχιστον τους 12, με έξι να έχουν χάσει τη ζωή τους από την κατάρρευση σπιτιών στην Ουταρ Πραντές και ακόμη έξι να έχουν πεθάνει στην Μπιχάρ πιο ανατολικά, σύμφωνα με αξιωματούχους της Κυβέρνησης. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Μπαγκλαντές.