Μακεδονικό: Οι εμπρηστές των δικαιωμάτων και ελευθεριών  των μειονοτήτων

Της Νάντιας Αλεξάνδρου

Η πλατεία Μακεδονίας στα Σκόπια με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Στις 21 Οκτωβρίου του 2023, πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης το “Πρώτο Διεθνές Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων-2023”, το οποίο διοργανώθηκε από την “Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά” /UMD/. Δεδομένης της φύσης των θεμάτων, τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την περιοχή ευρύτερα, η εκδήλωση ήταν κεκλεισμένων των θυρών για τους ξένους και τους δημοσιογράφους.

Παρά τους περιορισμούς, οι εκπρόσωποι της ελληνικής εφημερίδας “Εστία” μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το φόρουμ και διαπίστωσαν με ανακούφιση ότι δεν προέκυψε οτιδήποτε νεότερο στην εκδήλωση. Παλιοί φίλοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον τομέα των ΜΚΟ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο εκδιωχθείς από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Νικόδημος Τσαρκίνας, ο οποίος εκτός από τις φιλομακεδονικές του θέσεις , φέρεται να είναι ανάμεσα στους  αμειβόμενους προπαγανδιστές προκειμένου να αμαυρώσουν το κύρος και την πολιτική της Βουλγαρίας .  Επίσης  ο Παναγιώτης Δημητράς της ΜΚΟ Greek Helsiki Monitor, ο οποίος βρισκόταν υπό έλεγχο   για διακίνηση μεταναστών και για υποθέσεις διαφθοράς. Το τρίτο άτομο η Ευγενία Νατσουλίδου, η οποία χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως δυσλειτουργική και θνησιγενής καθώς και  άλλοι . Για την ακρίβεια, όχι τόσοι πολλοί όσους θα ήθελαν οι διοργανωτές του ΠΣΕ. Παρά τη διαφημιζόμενη μεγάλη παρουσία των “μακεδονικών”, “βλάχικων”, “τουρκικών” και “εβραϊκών” μειονοτήτων στην Ελλάδα, την εκδήλωση παρακολούθησαν μόνο 30 άτομα.

Όταν πρόκειται για την “Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά”, αξίζει να επικεντρώσουμε την  προσοχή  μας σε αυτόν τον οργανισμό. Καθότι για  κάθε τι “μακεδονικό”, εμπεριέχει την υπερβολή ως προς   την στόχευση να ενώσει τη μακεδονική διασπορά. Οι ρίζες του δεν μπορούν να εντοπιστούν στον Φίλιππο Β’ και τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και στο 2004 (!)

Η οργάνωση απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την Συνθήκη Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, το νόμο για τη γλώσσα στη Βόρεια Μακεδονία και μια σειρά  άλλες διεθνώς αναγνωρισμένες νομικές πράξεις.

Επιπλέον, το 2021 ίδρυσε έναν οργανισμό για την προστασία των δικαιωμάτων της “μακεδονικής” μειονότητας στη γειτονική Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Παραδόξως ξεχάστηκαν τα δικαιώματα της “μακεδονικής” μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η κατάσταση είναι πολύ έκρυθμη . Άλλωστε η “Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά” είναι εγγεγραμμένη στην Ουάσιγκτον,  και στη Σερβία, χωρίς την υποστήριξη της οποίας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα η Μακεδονία θα ήταν ανύπαρκτη.

Η Τουρκία αποκλείεται επίσης από την ομάδα των χωρών όπου τα δικαιώματα της “μακεδονικής” μειονότητας δεν θα προστατεύονται. Παρά τις ευρέως διακηρυγμένες φιλοδοξίες των Σκοπίων προς τη σλαβική διασπορά στην Κωνσταντινούπολη και ιδιαίτερα προς την κληρονομιά της Βουλγαρικής Εξαρχίας του 1870, η εξήγηση είναι απλή. Μεταξύ των χορηγών της “Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά” είναι ο Τουρκικός Συνασπισμός της Αμερικής, η Τουρκοαμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή και η κυβερνητική υπηρεσία TIKA που δημιουργήθηκε από την Άγκυρα. Και κανείς δεν  μιλάει εναντίον των χορηγών της. Όντως πολύ οξύμωρο. Ήταν μήπως και αυτοί Τούρκοι; Οι ίδιοι Τούρκοι εναντίον των οποίων πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους οι μαχητές του IMRO G. Delchev, D. Gruev, Ya. Sandanski και πολλοί άλλοι. Και των οποίων τα αγάλματα κοσμούν την πλατεία των Σκοπίων μαζί με τον Μέγα Αλέξανδρο και μια καραβέλα από την εποχή του Κολόμβου. Και ίσως ο Alonso de Ojeda, που ήταν επίσης Μακεδόνας, ταξίδεψε μαζί της στην Αμερική. Και ταξίδεψε για την ίδρυση της “Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς”.