Ενστάσεις EBU για το τραγούδι του Ισραήλ στην Eurovision 

Διαφωνίες έχουν προκύψει μεταξύ της Ένωσης Κρατικών Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων της Ευρώπης (EBU) και της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης ΚΑΝ ως προς το εάν τελικά το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας, με αφορμή το περιεχόμενο των στίχων του τραγουδιού που επέλεξε η ισραηλινή κριτική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ενώ η ισραηλινή συμμετοχή με τον τίτλο «Βροχή μέσα στον Οκτώβρη» που ερμηνεύει η νεαρή τραγουδίστρια  Έντεν Γκολάν, επρόκειτο να παρουσιαστεί επίσημα την περασμένη εβδομάδα, η EBU ζήτησε να ελέγξει το περιεχόμενο των στίχων «προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν περιέχει πολιτικά μηνύματα». Η ισραηλινή τηλεόραση υπέβαλε στην EBU τους στίχους του τραγουδιού, παρότι, όπως σχολιάστηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, ένα τέτοιο αίτημα δεν είναι συνηθισμένο.

Σημερινά δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο αναφέρουν ότι τα αρμόδια όργανα της EBU έκριναν ότι η φετινή ισραηλινή συμμετοχή πράγματι εκφράζει «πολιτικά μηνύματα» που σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, και φέρεται να έχει ζητήσει από την ισραηλινή πλευρά να αποστείλει άλλο τραγούδι στον φετινό διαγωνισμό. Ωστόσο, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση ΚΑΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνύσει στην EBU ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το τραγούδι που η κριτική επιτροπή επέλεξε. Επισήμως, η KAN ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την EBU», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο το Ισραήλ να μην λάβει μέρος στην φετινή Eurovision.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μίκι Ζόαρ, σχολίασε την εξέλιξη και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι «είναι σκανδαλώδης η πρόθεση της EBU να ακυρώσει την ισραηλινή συμμετοχή». «Το τραγούδι που ερμηνεύει η Έντεν Γκολάν είναι μία σύνθεση που εκφράζει επακριβώς τα συναισθήματα που νιώθει ο λαός μας και όλη η χώρα μας αυτήν την περίοδο και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πολιτικό. Καλώ την EBU να συνεχίζει να συμπεριφέρεται κατά τρόπο επαγγελματικό και πολιτικά ουδέτερο και να μην αφήσει πολιτικές σκοπιμότητες να επηρεάζουν την τέχνη», κατέληξε.

Ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στην σουηδική πόλη Μάλμε. Οι δύο ημιτελικοί έχουν προγραμματισθεί για τις 7 και 9 Μαΐου και ο τελικός θα γίνει στις 11 Μαΐου. Από τις 37 χώρες που συμμετέχουν έχουν επιλέξει τις συμμετοχές τους η Αλβανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Μολδαβία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός απροόπτου, το Ισραήλ θα διαγωνισθεί στον δεύτερο ημιτελικό της 9ης Μαΐου.

Εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, καλλιτέχνες από διάφορες χώρες που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό εξέφρασαν δημοσίως την άποψή τους ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποκλεισθεί από την φετινή διοργάνωση. Οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Φιλανδίας και της Ολλανδίας μετέφεραν τα σχετικά αιτήματα των τηλεθεατών τους προς την EBU, η οποία με αιτιολογημένη της απόφαση απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν εμπλέκεται με ζητήματα πολιτικά.