Τεράστιες καταστροφές από τον ανεμοστρόβιλο στη Λεμεσό

Σε κινητοποίηση βρίσκεται από τις 3.00 τα ξημερώματα η δημοτική Αρχή Γερμασόγειας για αντιμετώπιση των προβλημάτων και ζημιών που προκάλεσαν τουλάχιστον δυο ανεμοστρόβιλοι. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένα πρόσωπο υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων δεξιού χεριού και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στη Λευκωσία.

Οι ζημιές είναι τεράστιες σε οικίες και υποστατικά, ανέφερε ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, κάνοντας λόγο για δύο τουλάχιστον ανεμοστρόβιλους που έπληξαν την Γερμασόγεια, από την περιοχή του ξενοδοχείου Apollonia και βορειότερα προς την περιοχή Πανιώτη.

«Έπεσαν δέντρα και πάσσαλοι της ΑΗΚ, καταστράφηκαν φυτώρια, έσπασαν τζάμια και έφυγαν κεραμίδια από στέγες» είπε και σημείωσε ότι «αυτό που ζήσαμε ήταν πρωτόγνωρο».

Περίπου 20 δρόμοι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, έκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της πτώσης δέντρων και πασάλων, ενώ στην οδό Ανδοκίδου υποχώρησε και ανατράπηκε γερανός από εργοτάξιο

Το πρωί κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πανιώτη και ήδη ενημερώθηκε η διεύθυνση του δημοτικού ότι το σχολείο θα παραμείνει σήμερα κλειστό, συμπλήρωσε.

Από την πρώτη στιγμή, συνέχισε, συνεργεία του Δήμου, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Επαρχιακή Διοίκηση, βρίσκονται στην περιοχή για παροχή βοήθειας και διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

Ο κ. Ξυδιάς είπε ακόμη ότι έχει επικοινωνήσει με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητώντας να βρεθεί χώρος φιλοξενίας σε όσες οικογένειες δεν μπορούν να διαμείνουν στις οικίες τους.

Πληροφορία που έδωσε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, για τραυματισμό ενός προσώπου, επιβεβαιώθηκε από την Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία, άνδρας υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων δεξιού χεριού, κατά το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στην οικία όπου διέμενε.

Ο τραυματίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να υποβληθεί σε επέμβαση συγκόλλησης δακτύλων.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε τους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή κατά τις διακινήσεις τους επειδή ελλοχεύουν κίνδυνοι από πιθανά ηλεκτρικά καλώδια ή ευτελή υλικά.

Στην ανάρτηση του στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Κεττής αναφέρει ότι στο παραλιακό μέτωπο Λεμεσού – Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου που πλήγηκε από ανεμοστρόβιλο προκλήθηκαν αρκετές ζημιές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία, όπως σε κεραμίδια και βυτία νερού από στέγες οικιών, ενώ μεταξύ άλλων, σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, μετακινήσεις πινακίδων και οικοδομικών υλικών, πτώσεις πασσάλων της Α.Η.Κ. και μετακινήσεις ευτελών υλικών.

Προσθέτει ότι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Λεμεσού ανταποκρίθηκαν με τρία συνεργεία κυρίως για μετακίνηση υλικών από δημόσιους δρόμους.

«Βρισκόμασταν σε επαφή με Αστυνομία για να παρέμβουμε εκεί όπου υπήρχε άμεση ανάγκη», συνεχίζει αναφέροντας περαιτέρω ότι «συνεργεία των Δήμων Λεμεσού – Γερμασόγειας και συνεργεία της Α.Η.Κ. και Πολιτικής Άμυνας αναλαμβάνουν δράση για τα περαιτέρω».

«Θερμή παράκληση με τη σημερινή διακίνηση του κόσμου να είναι προσεκτικό κυρίως στις μετακινήσεις του από πιθανά ηλεκτρικά καλώδια ή ευτελή υλικά που πιθανόν να προκαλέσουν ζημίες σε ανθρώπινες ζωές. Σε περίπτωση εντοπισμού να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές», συνεχίζει ο κ. Κεττής.

Στο δημαρχείο Γερμασόγειας βρίσκεται από τις 9.30 ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ενημερώνεται από τον έπαρχο Λεμεσού και τον Δήμαρχο για τις ζημιές από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν την περιοχή.

Ο Υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί στη συνέχεια τις πληγείσες περιοχές.