Σ. Αραβία: Δεν αναγνωρίζουμε Ισραήλ χωρίς αναγνώριση παλαιστινιακού κράτος

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα και δεν αναγνωρίζεται ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορα που ίσχυαν πριν τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 και με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στη σαουδαραβική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ισραηλινή επιθετικότητα» και η Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τονίζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα στα μόνιμα μέλη του τη σημασία του να αναγνωριστεί το δυνατόν συντομότερο το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Η δήλωση της Κυβέρνησης του Ριάντ πραγματοποιείται ενώ αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εξάλλου εξετάζεται από την ισραηλινή πλευρά η απάντηση της Χαμάς σχετικά με τους όρους που θέτει το «πλαίσιο του Παρισιού» για μία ενδεχόμενη εκεχειρία που θα συνοδεύεται με απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα και παράλληλη αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας.