Διεθνές Δικατήριο: Το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, να επιτρέψει ανθρωπιστική βοήθεια

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο εξέτασε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, διέταξε την Παρασκευή το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση υποκίνηση γενοκτονίας στον πόλεμό του στη Γάζα, καθώς και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους, αν και δεν διέταξε την κατάπαυση του πυρός, όπως ζήτησε η Νότια Αφρική.

“Το κράτος του Ισραήλ πρέπει… να λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του για να αποτρέψει τη διάπραξη όλων των πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου ΙΙ της σύμβασης για τη Γενοκτονία”, δήλωσε το δικαστήριο.

Στην απόφαση, η μεγάλη πλειοψηφία της 17μελούς επιτροπής του ΔΔΧ ψήφισε υπέρ των επειγόντων μέτρων που κάλυπταν τα περισσότερα από αυτά που ζητούσε η Νότια Αφρική, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της εντολής να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Γάζα.

Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να απέχει από κάθε πράξη που θα μπορούσε να εμπίπτει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη γενοκτονία, η οποία υπεγράφη το 1948 ως απάντηση του κόσμου στο Ολοκαύτωμα, και να διασφαλίσει επίσης ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν καμία πράξη γενοκτονίας στη Γάζα.

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να υποβάλει στο δικαστήριο εντός ενός μηνός έκθεση σχετικά με το τι κάνει για να τηρήσει την εντολή.

Σημειώνει επίσης ότι όλα τα μέρη στη Λωρίδα της Γάζας δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Η Νότια Αφρική, με την προσφυγή της ζητούσε λήψη επειγόντων μέτρων και αναστολή της ισραηλινής επιχείρησης προκειμένου να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι.

Κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατική γενοκτονία κατά την επίθεσή του, η οποία ξεκίνησε μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, οι οποίοι σκότωσαν 1. 200 άτομα και απήγαγαν περισσότερα από 240. Το Ισραήλ ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση.