Μετά τις 27 Ιανουαρίου στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ

Μετά τις 27 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής ονοματοδότησης του «Πάρκου Αγνοούμενων Παιδιών της τουρκικής εισβολής του 1974» στον Στρόβολο, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ήδη ξεκίνησε τις επαφές της.

Είχε συνάντηση με την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, είπε, σημειώνοντας ότι ήταν μια «πάρα πολύ καλή συνάντηση». Πρόσθεσε πως λαμβανομένων υπόψη των όσων έχουν συζητηθεί, «γνωρίζει αρκετές λεπτομέρειες, είναι έτοιμη να εργαστεί και θεωρώ θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Μας έχει ενημερώσει ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις 27 Ιανουαρίου», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι μετά την Κύπρο θα επισκεφθεί και τις εγγυήτριες δυνάμεις, και τις Βρυξέλλες, αλλά και άλλες πρωτεύουσες.

Σημείωσε ότι η κ. Κουεγιάρ δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο για μια μόνο ημέρα, και είπε ότι «αυτό είναι σημαντικό, το είχαμε ζητήσει από την αρχή».

Πρόσθεσε ότι η κ. Κουεγιάρ έχει σημαντικές γνωριμίες από τις προηγούμενες ιδιότητές της και ειδικότερα ως Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας. Σημείωσε ακόμη ότι η ίδια είχε και συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. «Θεωρώ ότι η συνομιλία ήταν αρκετά σημαντική, έχουμε ενημερωθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει μεταφέρει την ετοιμότητά της να συμβάλει ουσιαστικά σε όλα τα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, και είμαστε πανέτοιμοι να την καλωσορίσουμε στην Κύπρο και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν, όχι με λόγια, με πράξεις, έτσι ώστε να δημιουργούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών με ένα και μοναδικό στόχο, τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν αναμένεται με την κάθοδο της απεσταλμένης και ανακοίνωση από πλευράς του των μονομερών μέτρων που είχε εξαγγείλει για τους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι είναι 14 μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και είναι έτοιμα. Σημείωσε ότι είναι «μονομερείς ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», και όχι μέτρα που θα ανακοινωθούν πριν την κάθοδο της κ. Κουεγιάρ στην Κύπρο.

Σε ερώτηση για προσπάθεια από το κατοχικό καθεστώς για να αναγάγει σε πολιτικό ζήτημα τη σύλληψη Τουρκοκύπριου δικηγόρου για το ζήτημα σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σκοπιμότητα, «αλλά μια παράνομη ενέργεια για την οποία έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης, το οποίο θα υλοποιηθεί» και που δεν έχει να κάνει τίποτα απολύτως με τις συνομιλίες. «Η παρανομία είναι παρανομία και αυτή η προσπάθεια, για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλοι αυτοί που παράνομα σφετερίζονται τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, δεν πρόκειται σε καμιά απολύτως περίπτωση να σταματήσει», είπε.

Ερωτηθείς για τη στάση του κατοχικού ηγέτη για το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και σε δηλώσεις του ότι όσα γίνονται “είναι νόμιμα” και κληθείς να πει αν θα επηρεαστεί στο μέλλον και το περιουσιακό, ο Πρόεδρος είπε το ότι δεν είναι νόμιμα και ότι το έχουν αποφασίσει δικαστήρια με τα εντάλματα που υλοποιούνται από κράτη-μέλη της ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα. «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την παρανομία», είπε, και επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν σχετίζεται με την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι, «φυσικά και επηρεάζεται το περιουσιακό από τότε που ξεκίνησε αυτή η πώληση των περιουσιών, πώληση, η οποία στη βάση αποφάσεων δικαστηρίων, είναι παράνομη και δεν έχει την οποιαδήποτε νομική ισχύ».