Γεγονότα που αποκρύβονται και ειδήσεις που …«κόβονται»

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 Σε πολέμους, διεθνείς αναταράξεις ,  πολιτικές αναταραχές και οικονομικές κρίσεις,  η αλήθεια πάντοτε είναι το μεγάλο θύμα. Η προπαγάνδα έχει πλέον γίνει τέχνη. Δεν είναι μόνο οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) που χαλκεύονται για την χειραγώγηση και παραπλάνηση της  κοινής γνώμης. Επικρατεί  σε μεγαλύτερο βαθμό   η απόκρυψη σοβαρών γεγονότων καθώς και σημαντικών ειδήσεων που …κόβονται έτσι ώστε να μην φτάσει η αλήθεια στους πολίτες για να μην γνωρίζουν τις  νέες πραγματικότητες .

Οι ΗΠΑ, μια  υπερδύναμη  μακριά από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει τις περισσότερες στρατιωτικές βάσεις όχι μόνο σε ευρωπαϊκά εδάφη αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική, Νότιο Αμερική, παντού. Ξεπερνούν τις 850 οι στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις τους σε όλο τον κόσμο.

  Η επιρροή των ΗΠΑ στην Ε.Ε. και η επιβολή της δικής τους πολιτικής έχουν μετατρέψει την Ένωση σε μια απέραντη αποικία τους. Χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν μπορούν να ορθώσουν ανάστημα και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών τους. Άβουλοι ηγέτες -με εξαίρεση τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν – υπακούν πειθήνια σ’ ότι τα πολεμόχαρα γεράκια της Αμερικής προστάζουν.

Η οικονομική κρίση που σαρώνει τις ευρωπαϊκές χώρες, η ακρίβεια και η φτωχοποίηση των λαών εξαιτίας του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, οι  συνεχείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδηγούν χώρες της  Ευρώπης σε χρεοκοπία και κατάρρευση .

Παρόλα αυτά, σημαντικά γεγονότα και ειδήσεις που αφορούν την σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία αποκρύβονται.

Οι πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών στην Γερμανία που παρέλυσαν το Βερολίνο και άλλες πόλεις δεν προβλήθηκαν από τα δυτικά Μ.Μ.Ε.ως σημαντικά γεγονότα.

Χιλιάδες αγροτικά φορτηγά και τρακτέρ κατέκλυσαν από την περασμένη βδομάδα τους δρόμους του Βερολίνου και άλλων μεγάλων πόλεων της Γερμανίας ξεκινώντας μπαράζ κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς να εκμηδενίσει ως το 2026 τις φοροαπαλλαγές στα καύσιμα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης αγροτών DBV, Joachim Rukwied, κάλεσε τον γερμανικό λαό να σταθεί στο πλευρό τους. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό Stern, ξεκαθάρισε ότι οι αγρότες «δεν θα αποδεχθούν τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις φόρων στον αγροτικό τομέα».

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό της φοροαπαλλαγής στο ντίζελ μειώνοντας φέτος την επιδότηση κατά 40% το 2024, κατά 30% το 2025% ώστε να την καταργήσει πλήρως το 2026.

Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν στο πόδι καθώς πρόσφατη απόφαση Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης ανέτρεψε τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον προϋπολογισμό του 2024 με αποτέλεσμα να σχεδιάζονται μέτρα που πλήττουν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως ο αγροτικός.

Αυτές οι ειδήσεις όπως και οι κινητοποιήσεις στην Γαλλία δεν  προβάλλονται στα δυτικά Μ.Μ.Ε καθώς θεωρούνται αρνητικές  και  παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλους λαούς.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν ως τις 15 Ιανουαρίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απορροφά δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα στις δυτικές χώρες αποκρύβεται ότι υπεύθυνες γι’ αυτό το μακελειό είναι οι ΗΠΑ και όχι η Ρωσία. Με το πραξικόπημα που οργάνωσαν οι ΗΠΑ το 2014  στο Κίεβο ( με τις ευλογίες της τότε και νυν Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Β.Νούλαντ και του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ) καθώς και οι  σφαγές των Ρωσόφωνων που ακολούθησαν από ουκρανούς νεοναζί, ήταν η αιτία που προκάλεσε την επέμβαση της Ρωσίας εννέα χρόνια αργότερα.

Αποκρύβονται σημαντικές εξελίξεις για την   ομάδα των BRICS

Θάφτηκε και η  είδηση για την διευρυμένη πλέον ομάδα των BRICS, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε πλατφόρμα για μια αυτάρκη αγορά σιτηρών όπου οι διμερείς και πολυμερείς συναλλαγές θα διενεργούνται εκτός του δολαρίου.

 Η ομάδα των BRICS – που περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – πρόσθεσε στις τάξεις της τους καθαρούς εισαγωγείς σιτηρών Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) το 2024,σχεδόν εξισώνοντας την παραγωγή και την κατανάλωση σιτηρών εντός της ομάδας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ένωση μπορεί να δημιουργήσει τη δική της πλατφόρμα συναλλαγών και να εμπορεύεται σιτηρά εντός του ομίλου χωρίς να χρησιμοποιεί το δολάριο, σύμφωνα με  μια επιστολή της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών (Rusgrain Union) προς το Υπουργείο Γεωργίας, η οποία δημοσιεύθηκε στη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti. .
Η Ένωσης Rusgrain, εκτιμά ότι οι χώρες BRICS στο τέλος του 2023 παρήγαγαν συνολικά 1,17 δισεκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως (42% της παγκόσμιας παραγωγής) και κατανάλωσαν 1,1 δισεκατομμύρια τόνους (40% της παγκόσμιας κατανάλωσης). Μετά την επέκταση, η παραγωγή σιτηρών του ομίλου θα ανέλθει σε 1,23 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως (44% του κόσμου) και η κατανάλωση θα πλησιάσει την παραγωγή, δηλαδή 1,22 δισεκατομμύρια τόνους (επίσης 44%).

Μεγάλες δυτικές χώρες και οι δορυφόροι τους προσπάθησαν να παραλύσουν το εμπόριο ενέργειας και σιτηρών της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να κάνουν την οικονομία της χώρας να γονατίσει.
Αυτό  δεν λειτούργησε. Η Ρωσία έχει ήδη εκτοπίσει σημαντικά τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην αγορά σιταριού.Ως εκ τούτου, θα υπάρξει πολύ ισχυρή αντίσταση και δολιοφθορά εκ μέρους των  δυτικών εξαγωγέων

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι πιθανό να δουν το παγκόσμιο μερίδιο τους να μειωθεί σημαντικά στο μέλλον. Οι βασικοί φορείς σε αυτές τις αγορές είναι πολυεθνικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η συνθήκη της Λωζάνης ,  οι παρωχημένοι πολιτικοί και οι ημιμαθείς  δημοσιογράφοι

 Στην Κύπρο δεν προβλήθηκαν σχεδόν καθόλου οι εμπρηστικές δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άγγελου Συρίγου ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και πρέπει να αλλάξει.

 Πριν λίγες μέρες αρχηγός πολιτικού κόμματος κλήθηκε από δημοσιογράφο του κρατικού καναλιού να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και την ρητορική του περί της Γαλάζιας Πατρίδας .Ενώ ο πολιτικός ανέλυε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και έκανε αναφορά στις αξιώσεις Ερντογάν για ακύρωση της συνθήκης της Λωζάνης,  η δημοσιογράφος με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο ημιμάθειας είπε: Καλά η συνθήκη της Λωζάνης δεν αφορά την Κύπρο.

Δεν ήξερες δεν διάβαζες;

Κάποια  από τα άρθρα της συνθήκης αυτής αφορούν και την Κύπρο, αφού η Τουρκία αναγνώρισε ότι πλέον δεν έχει κανένα έννομο δικαίωμα επί του εδάφους της.

Ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο είναι τα άρθρα 16, 20 και 21 της συνθήκης της Λωζάνης.

 Το άρθρο 16 έχει ως εξής: Η Τουρκία παραιτείται κάθε δικαιώματος και τίτλου επί εδαφών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα που ορίζει η παρούσα συνθήκη καθώς και επί των νησιών, εκτός από εκείνα στα οποία η ηγεμονία της αναγνωρίζεται από την (παρούσα) συνθήκη.

Βάσει του άρθρου αυτού, η Τουρκία παραιτήθηκε επίσημα κάθε δικαιώματος επί της Κύπρου που, αν και κατεχόταν από την Αγγλία από το 1878, ωστόσο εθεωρείτο ακόμη τουρκική κτήση που είχε (προσωρινά) εκχωρηθεί στους Άγγλους. Αν και οι Άγγλοι προσάρτησαν την Κύπρο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο (όταν η Τουρκία ετάχθη υπέρ των Γερμανών), ωστόσο η αβεβαιότητα για το μέλλον του νησιού εξακολουθούσε να υπάρχει. Μετά τη Λωζάνη, η Αγγλία προχώρησε, δυο χρόνια αργότερα, να κηρύξει την Κύπρο σε αποικία του Στέμματος (1925), χωρίς καμιά αντίδραση εκτός από τις διαμαρτυρίες των ιδίων των Κυπρίων που ανέμεναν Ένωση με την  Ελλάδα.

Το άρθρο 20 της συνθήκης αναφέρει, ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου την οποία είχε αναγγείλει η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας στις 5 Νοεμβρίου του 1914.

Είναι μια πλειάδα ειδήσεων και σημαντικών γεγονότων που αποκρύβονται, «θάβονται» και διαγράφονται προκειμένου ο κόσμος να μην έχει σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση. Να γνωρίζει μόνο ότι αφήνουν  οι Αμερικανοί και οι δορυφόροι τους να περνά από το κόσκινο της παραπληροφόρησης.

Ευτυχώς υπάρχουν και δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο που σέβονται το επάγγελμα τους και βγάζουν μεγάλες τρύπες στο κόσκινο, διαρρέοντας τις μεγάλες αλήθειες.