ΗΕ: Η απεσταλμένη του ΓΓ θα αναζητήσει κοινό έδαφος και θα παράσχει συμβουλές

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η νεοδιορισθείσα προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θα αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός και θα παράσχει συμβουλές για το Κυπριακό.

Η Florencia Soto Niño, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, κλήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας να εξηγήσει ποια θα είναι η εντολή και η διάρκεια της προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος επικαλέστηκε την ανακοίνωση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην οποία ο Ερσίν Τατάρ είχε δηλώσει ότι αποδέχθηκε το διορισμό της απεσταλμένης στη βάση συμφωνίας, όπως ανέφερε, η οποία επιτεύχθηκε σχετικά με την εντολή και τη διάρκεια, ότι ουσιαστικά, δηλαδή, η προσωπική απεσταλμένη θα διοριστεί για περίοδο έξι μηνών και με μοναδική εντολή να διερευνήσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος για την έναρξη νέων επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η δημοσιογράφος αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τα δύο αυτά σημεία και κάλεσε την κ. Νίνο να εξηγήσει ποια θα είναι η εντολή και η διάρκεια της προσωπικής απεσταλμένης και αν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτά τα δύο σημεία.

Απαντώντας, η κ. Νίνο είπε “ειλικρινά, δεν έχω άλλα να πω εκτός από αυτά που αναφέρονται στο διορισμό της”.

Πρόσθεσε ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ “θα αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός και θα παράσχει συμβουλές για το Κυπριακό. Αυτό είναι το μόνο που έχουμε προς το παρόν”.

Ερωτηθείσα αν έχει κάτι σχετικά με τη διάρκεια της θητείας της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, η κ. Νίνο απάντησε: “Ξέρω μόνο ότι πρόκειται να αναλάβει σύντομα τη θέση της. Θα την αφήσουμε να προχωρήσει. Και αν έχω κάποια περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με αυτό, θα σας ενημερώσω”.