Τα περί δολοφονίας χαρακτήρων και ο συστηματικός διασυρμός

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών τους οποίους διόρισε η Αρχή κατά της Διαφθοράς για τις τρεις καταγγελίες που έστειλε πριν οκτώ περίπου μήνες ο Γενικός Ελεγκτής  και αφορούσαν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη αναβίωσε και θέριεψε την διαμάχη που επικρατεί εδώ και καιρό μεταξύ  Νομικής  και Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Οι αξιωματούχοι των δύο λεγόμενων ανεξάρτητων θεσμών με τις συμπεριφορές τους εδώ και μερικά χρόνια οδηγούν τους πολίτες στην απαξίωση  για το κράτος δικαίου  και στην έλλειψη εμπιστοσύνης για την απόδοση δικαιοσύνης .

Στο πόρισμα επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος, αλλά δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της διαφθοράς.

Διαπιστώνονται ωστόσο ανησυχίες για το  ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και τις υπέρμετρες εξουσίες για αναστολή ποινικών διώξεων.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία , ” έχει επιβεβαιωθεί πλέον από την Αρχή, ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα ήταν στο πρόσφατο παρελθόν προσωπικά δικηγόρος σε πρόσωπο που κατηγορείτο για πολύ σοβαρό κακούργημα. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλε την ποινική δίωξη του προσώπου αυτού επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε αντιληφθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πελάτη του”.

Προσθέτει ότι “τα γεγονότα εύλογα καταδεικνύουν τον μη σοβαρό και ουδόλως τεκμηριωμένο τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται αναστολές ποινικών διώξεων”.

Μετά την ανακοίνωση του πορίσματος ο Γ. Ελεγκτής δέχθηκε τα πυρά τόσο του Β.Γ.Εισαγγελέα ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων, όσο και του  Γ.Εισαγγελέα  με τον τελευταίο να επαναλαμβάνει  παλαιότερες δηλώσεις του για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη καθώς και υπαινιγμούς για την παύση του .

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απάντησε πως κάτι τέτοιο θα είναι ποινικό αδίκημα. Οι τόνοι έπεσαν κατά την περίοδο των γιορτών με το θέμα σιγοβράζει μέχρι την επόμενη έκρηξη.

Σύμφωνα με το πόρισμα , οι καταγγελίες αφορούσαν τις περιπτώσεις τριών φυσικών προσώπων τα οποία αντιμετώπιζαν ποινικές υποθέσεις για τις οποίες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, καταχώρισε αναστολή ποινικής δίωξης.

Οι ισχυρισμοί οι οποίοι εμπεριέχονται στις εν λόγω καταγγελίες είναι ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας συνδεόταν φιλικά και επαγγελματικά με τους εν λόγω κατηγορουμένους, σε χρόνο πριν τον διορισμό του ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και λόγω ασυμβίβαστου θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από την εξέταση και λήψη απόφασης για τις υποθέσεις τους, εάν υπήρχαν αλλότρια κίνητρα για τη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων για αναστολή ποινικής δίωξης.

Αναφορικά με τα γεγονότα της τρίτης καταγγελίας, είναι παραδεκτό ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχε λάβει και υπογράψει την απόφαση για αναστολή ποινικής δίωξης του κατηγορουμένου, τον οποίο είχε εκπροσωπήσει σε προγενέστερο χρόνο ως δικηγόρος σε άλλη ποινική υπόθεση. Επί τούτου, η θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως ήταν ότι, επειδή η εισήγηση για αναστολή ποινικής δίωξης είχε γίνει από συγκεκριμένο Τμήμα της Αστυνομίας, δεν συνέδεσε το εν λόγω πρόσωπο και όνομα με αυτό του πρώην πελάτη του.

Στην έκθεση για την τρίτη καταγγελία, καταγράφεται η ανησυχία για τη μη ύπαρξη θεσμοθετημένης διαδικασίας για διαπίστωση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφέροντος.

Στο μεταξύ, ενώπιον της Αρχής εκκρεμούν άλλες τρεις καταγγελίες που υπέβαλε η Ελεγκτική Υπηρεσία  σε σχέση με αναστολές ποινικών διώξεων. Η πρώτη αφορά ισχυρισμούς σε σχέση με τη συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του μαύρου βαν παράνομων παρακολουθήσεων και σχετίζονται και πάλι με θέματα σύγκρουσης συμφέροντος. Η δεύτερη, άπτεται της διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Αυτή η υπόθεση είχε εντοπιστεί  στο πλαίσιο ελέγχων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ). Η κατάληξη των χειρισμών ήταν να εμποδιστούν οι φορολογικές αρχές από τον έλεγχο εταιρείας. Η ίδια εταιρεία ήταν αντικείμενο σοβαρών ευρημάτων και σε σχέση με το ΚΕΠ, τα οποία η Νομική Υπηρεσία δεν έκρινε αναγκαίο να διερευνήσει.

Όπως αναφέρει η ΕΥ, οι κατηγορούμενοι, οκτώ αρχικά, αιτήθηκαν από το δικαστήριο διακοπή της διαδικασίας και απαλλαγή τους. Τον Μάρτιο του 2021 το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των δύο, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πριν σε άλλη, παρόμοια υπόθεση αλλά απέρριψε το αίτημα των άλλων έξι, τονίζοντας ότι, «το συμφέρον της δικαιοσύνης επιβάλλει την συνέχιση και όχι τη διακοπή της παρούσας υπόθεσης.

Αμέσως μετά ο ένας εκ των έξι παραδέχθηκε ενοχή και του επιβλήθηκε ποινή. “Τρεις μήνες μετά, τον Ιούνη του 2021, ο Βοηθός Γ.Ε.  ανέστειλε την ποινική δίωξη των άλλων πέντε, ενεργώντας αντίθετα από τη βούληση του Δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση. Σύμφωνα με την ΕΥ ο αδελφός ενός εκ των πέντε είναι γνωστός δικηγόρος.  

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι τα πιο πάνω αναφέρονται, καθώς, στις 22.5.2023, μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέα είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία, εν είδει απειλής, έκανε αναφορά σε «εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης», «επικίνδυνη συμπεριφορά», «αυθαιρεσία και κακοπιστία», στα οποία πρέπει να «δοθεί ένα τέλος».

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας μιλώντας στις 7.9.2023 σε εκπομπή του ΡΙΚ είχε απειλήσει ευθέως τον Γενικό Ελεγκτή, δηλώνοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για την παύση του, αν η Αρχή απορρίψει τις κατηγορίες για τον Βοηθό του.

Τυφλή δικαιοσύνη ή ….αλλήθωρη

Αυτά ακούνε οι πολίτες και χάνουν πάσα ιδέα για το κράτος δικαίου.  Αυτή η αποτύπωση της απαξίωσης εμφανίζεται σε διάφορες μετρήσεις γνώμης των πολιτών, με τελευταία μια έρευνα στα μέσα του 2023 όπου σχολιάστηκε σε μια συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όσοι διάβασαν το πόρισμα δεν μπορεί να μην συγκρίνουν άλλες υποθέσεις όπου κατηγορούμενοι διασύρονται και δεν καίγεται καρφί στους   αξιωματούχους των ανεξάρτητων θεσμών. Για παράδειγμα στην υπόθεση πολιτογραφήσεων και του μονταρισμένου βίντεο του Αλ Τζαζίρα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννη για πάνω από τρία χρόνια στοχοποιούνται. Λοιδορούνται χυδαία και «δολοφονούνται» συστηματικά.

Δεν βγήκαν όμως ούτε ο Συλλούρης μήτε ο Τζιοβάννης  να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή να  προβούν σε απειλές. Τρία ολόκληρα χρόνια  και κάτι μήνες, αναμένουν  στωικά την ετυμηγορία της δικαιοσύνης η οποία καθυστερεί, καθότι η δίκη προχωρεί με πιο αργούς ρυθμούς και από  βηματισμό  χελώνας.

Οι κάθε επιτήδειοι για να κρύψουν τις δικές τους λαμογιές και την φωλιά τους που ζέχνει από ατασθαλίες , βρήκαν την ευκαιρία να τους επιτεθούν με ασύστολες κατηγορίες περί συμμορίας και διεφθαρμένων και ως τους κύριους ένοχους για τον διασυρμό της Κύπρου.

Οι  επικεφαλής της Γ.Εισαγγελίας αγνόησαν τον οχετό ύβρεων. Δεν έκαναν τα ελάχιστα ως όφειλαν για να αποτρέψουν τα λαϊκά δικαστήρια και τους τόνους λάσπης, προκειμένου να  εξασφαλιστεί στους επιτιθέμενους δίκαιη δίκη. Ακόμα και μετά την προβολή του αμοντάριστου βίντεο του Αλ Τζαζίρα, το οποίο πρόβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ, δεν είχαν την ευαισθησία να προστατεύσουν τους κατηγορούμενους που είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Καμιά αναφορά στις σκοπιμότητες του καταρινού καναλιού που αποδεικνύαν το προφανές. Στον  διασυρμό της Κύπρου και στην απαξίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπέρμετρες ευαισθησίες για τους εαυτούς μας και απόλυτη παχυδερμία για όσους δεν έχουν εξουσίες να καταχραστούν, να υπερασπιστούν για να αποσείσουν την λάσπη . Συλλούρης,  Τζιοβάννης και άλλοι  δεν χρησιμοποιούν μέσα για να δικαιωθούν περιμένοντας πως η δικαιοσύνη δεν θα αποδειχθεί τόσο αλλήθωρη.