Ο Ισράελ Κατς ορίστηκε νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Αλλαγή σκυτάλης στο ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση Νετανιάχου, με τον νυν Υπουργό Ενέργειας, Ισράελ Κατς, να αντικαθιστά για τα επόμενα δύο χρόνια τον Έλι Κόεν.

Πρόκειται για μια προγραμματισμένη εναλλαγή χαρτοφυλακίων που είχε καθοριστεί από τη συμφωνία σχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού. Όπως ορίστηκε στη συμφωνία, ο Έλι Κόεν θα αναλάμβανε το Υπουργείο Εξωτερικών κατά το πρώτο και το τέταρτο έτος της κυβερνητικής θητείας. 

Ο Ισράελ Κατς αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών το δεύτερο και το τρίτο έτος της κυβερνητικής θητείας. Αντίστοιχα, ο Έλι Κόεν αναλαμβάνει για τα επόμενα δύο χρόνια το Υπουργείο Ενέργειας, με τον Ισράελ Κατς να επιστρέφει στο ίδιο Υπουργείο κατά το τέταρτο έτος της κυβερνητικής θητείας.

Η συγκεκριμένη εναλλαγή των υπουργικών χαρτοφυλακίων συμφωνήθηκε επειδή ο Κατς φερόταν να απειλούσε σε παρασκηνιακό επίπεδο ότι δεν θα μετείχε της κυβέρνησης εάν δεν αναλάμβανε το Υπουργείο Εξωτερικών, ασκώντας πιέσεις προς τον Νετανιάχου σε εσωκομματικό επίπεδο.

Ο Ισράελ Κατς, σημαίνον στέλεχος του Λικούντ, θεωρείται ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του Νετανιάχου. Όταν είχε ορισθεί Υπουργός Εξωτερικών στις αρχές του 2019, κατά τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του ο Κατς είχε προκάλεσε με δηλώσεις του διπλωματική κρίση με την Πολωνία – γεγονός που φερόταν να είναι και η πραγματική αιτία της απροθυμίας του Νετανιάχου να τον επανατοποθετήσει στο συγκεκριμένο Υπουργείο.

Εν τέλει, η εναλλαγή των υπουργικών χαρτοφυλακίων μεταξύ Έλι Κόεν και Ισράελ Κατς στα Υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών, αποφασίσθηκε ως η πιο ενδεδειγμένη λύση, όταν η κυβέρνηση Νετανιάχου συστήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022.

Η ανάληψη των καθηκόντων του Ισράελ Κατς στο Υπουργείο Εξωτερικών και του Έλι Κόεν στο Υπουργείο Ενέργειας θα τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Κνέσετ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίσθηκε ότι ο Έλι Κόεν, λόγω της προϋπηρεσίας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα συμμετέχει και στις συνεδριάσεις του «μεγάλου ΚΥΣΕΑ» για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, παρότι στις συνεδριάσεις αυτές δεν είθισται να συμμετέχει ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας.