Ακάθεκτοι οι Ρώσοι μετά τη Marinka προελαύνουν–Τρίζει το καθεστώς του Κιέβου

Ο ουκρανικός στρατός καταρρέει πλήρως και η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης εξαντλείται ραγδαία.
Η Ρωσία έχει έναν σημαντικό στόχο στην ουκρανική κρίση να πετύχει και τον αποκάλυψε την Πέμπτη (28/12/2023) ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Οι εξελίξεις για τη Ρωσία στο μέτωπο είναι ευοίωνες μετά την κατάληψη της σημαντικής πόλης Marinka, που ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση νέων εδαφών, την περικύκλωση των Ουκρανών στο εγγύς μέλλον και την προστασία του Donetsk από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του καθεστώτος Zelensky.
Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή και απόστρατο συνταγματάρχη του Βρετανικού στρατού Richard Kemp η κατάληψη της Marinka είναι το σημαντικότερο γεγονός στον μέχρι στιγμής πόλεμο στην Ουκρανία.

Εξάλλου και ο Scott Ritter (πρώην αξιωματικός της CIA) τόνισε ότι η απελευθέρωση της Marinka θα είναι η αρχή της κατάρρευσης της άμυνας του Ουκρανικού στρατού
Το σημείο καμπής θα είναι η πτώση της Avdiivka… η πόλη αυτή είναι ο κύριος στρατιωτικός στόχος του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία αυτή την στιγμή.
Εν τω μεταξύ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Alexander Chaly αποκαλύπτει ότι τον Μάρτιο 2022 στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ήθελε την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση αλλά η συμφωνία ματαιώθηκε από το Κίεβο με…άνωθεν εντολές.

Kemp (Βρετανός συνταγματάρχης): H νίκη στη Marinka το μεγαλύτερο γεγονός του πολέμου στην Ουκρανία – Οι Ρώσοι θα προχωρήσουν κι άλλο

Ο απόστρατος συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Richard Kemp σε άρθρο γνώμης στην Daily Telegraph εκτιμά ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προχωρά στην Ουκρανία το 2024 και το Κίεβο αντιμετωπίζει ζοφερές προοπτικές.
Οι προοπτικές για την Ουκρανία σε αυτή τη σύγκρουση «παραμένουν ζοφερές ακόμη και όταν προσπαθεί να χτυπήσει ρωσικές στρατιωτικές θέσεις στην Κριμαία», έγραψε.
«Η μακροχρόνια αντεπίθεση του Κιέβου απέτυχε.
Με τεράστιο κόστος και παρά τις ηρωικές μάχες, δεν έχει κερδίσει καθόλου έδαφος και δεν υπάρχει άμεση προοπτική περαιτέρω προόδου», είπε ο απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού.
Είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται επίσης στην επίθεση και έδειξε την πρόσφατη κατάληψη της πόλης Marinka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk από τη Ρωσία.
Ο Kemp τη χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη επιτυχία στο πεδίο της μάχης και από τις δύο πλευρές από τότε που η Ρωσία κατέλαβε το Bakhmut τον Μάιο».
«Προσφέρει ένα κομβικό σημείο για να επιτρέψει στις δυνάμεις της Μόσχας να επιτεθούν στις ουκρανικές άμυνες νοτιότερα», έγραψε.
Σύμφωνα με τον απόστρατο αξιωματικό, η κατάληψη η της Marinka «έχει ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, είναι ένα ακόμη καίριο χτύπημα στη διεθνή υποστήριξη της Ουκρανίας».
Στις ΗΠΑ, «θα είναι δύσκολο για τους υποψήφιους προέδρους, σε ένα έτος εκλογών, να δικαιολογήσουν τις δαπάνες περισσότερων δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία, ενώ οι Αμερικανοί υποφέρουν από την κληρονομιά ενός έτους με υψηλό πληθωρισμό», είπε ο Kemp.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη θέτει επίσης σε κίνδυνο την περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία, είπε.

Μedvedev: Ρωσικές πόλεις Κίεβο, Οδησσός, Kharkiv – Στόχος η αλλαγή του καθεστώτος Zelensky

Το Κίεβο, η Οδησσός, το Χάρκοβο, το Dnepropetrovsk, το Mykolaiv όπως και πολλές άλλες που παραμένουν υπό προσωρινή κατοχή, είναι ρωσικές πόλεις υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
«Η Οδησσός, το Dnepropetrovsk, το Kharkiv, το Mykolaiv, το Κίεβο είναι ρωσικές πόλεις, όπως και πολλές άλλες προσωρινά κατεχόμενες πόλεις. Όλες εξακολουθούν να επισημαίνονται με κίτρινο-μπλε στους χάρτες και στα ηλεκτρονικά tablet» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο Medvedev.Ο Medvedev είπε ότι δεν αποκλείονται οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
«Οι διαπραγματεύσεις, φυσικά, είναι πιθανές.
Η Ρωσία δεν τις απέρριψε ποτέ, σε αντίθεση με τις τρελές αρχές της Ουκρανίας» τόνισε ο Ρώσος πολιτικός, ο οποίος αναφερόμενος στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, υποστήριξε πως αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.
Όπως είπε, οι στόχοι αυτής της επιχείρησης είναι ο αφοπλισμός του ουκρανικού στρατού, να αρνηθεί το Κίεβο την ιδεολογία του νεοναζισμού καθώς και να αλλάξει το καθεστώς Zelensky, ενώ επισήμανε ότι περίπου μισό εκατομμύριο Ρώσοι έχουν συνάψει συμβόλαια με τον ρωσικό στρατό από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Chernev (Ουκρανικής Βουλή): Περαιτέρω καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας θα μας οδηγήσει σε άτακτη φυγή

Στην Ουκρανία, φοβούνται ότι σύντομα θα αρχίσουν να χάνουν τον έλεγχο επί κρίσιμων στρατηγικών τους θέσεων στον πόλεμο με τη Ρωσία, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβάλουν τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, δήλωσε ο Yegor Chernev, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών, την Πέμπτη (28/12).
«Τώρα χάνουμε κάποιες εκτάσεις, αλλά αν καθυστερήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, θα αρχίσουμε να χάνουμε οικισμούς… Χωρίς αμερικανικά πυρομαχικά, αρχίζουμε να χάνουμε εδάφη που ήταν δύσκολο να κατακτήσουμε αυτό το καλοκαίρι», τόνισε σχετικά ο Chernev σε συνέντευξή του στη New York Times.
Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει στο δημοσίευμά της, ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν εδάφη που μόλις και μετά βίας καταλήφθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα κατά την αντεπίθεση το καλοκαίρι.

Chaly (υφυπ. Εξωτερικών Ουκρανίας): Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Putin ήθελε ειρηνική λύση στην Ουκρανία τον Μάρτιο 2022

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ήθελε να καταλήξει σε ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη του 2022 αποκάλυψε ένα από τα μέλη της τότε ουκρανικής αντιπροσωπείας, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Alexander Chaly.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο μέρη κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό που ήταν «εντελώς διαφορετικός από την αρχική πρόταση που υπέβαλε η Ρωσία στο Μινσκ (οι συνομιλίες που έγιναν τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης).
Για κάποιο λόγο, οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης δεν τηρήθηκαν, είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
«Συζητούσαμε μια ειρηνική διευθέτηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για σχεδόν δύο μήνες — τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Όπως θυμάστε, ολοκληρώσαμε με το λεγόμενο ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης.
Στα τέλη Απριλίου, ήμασταν πολύ κοντά στον τερματισμό του πολέμου με τη σύναψη ειρήνης
Για κάποιο λόγο, αυτή η συμφωνία ματαιώθηκε», είπε ο Ουκρανός πρώην υφυπουργός.
Πιστεύει επίσης πως ήταν προσωπική πρωτοβουλία του Putin να αποδεχθεί το κείμενο του ανακοινωθέντος της Κωνσταντινούπολης «το οποίο ήταν πολύ διαφορετικό από την αρχική πρόταση της Ρωσίας».
«Ο Putin ήθελε πράγματι να επιτευχθεί μια ειρηνική διευθέτηση με την Ουκρανία.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε», τόνισε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

Lavrov (Ρώσος ΥΠΕΞ): Ρητορική πολέμου από το Κίεβο, δεν θέλουν ειρήνη

Το Κίεβο έχει ρητορική πολέμου και δεν έχει καμία διάθεση για ειρήνη υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov.
«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε την έλλειψη οποιασδήποτε βούλησης για ειρήνη από την πλευρά του καθεστώτος του Zelensky.
Οι εκπρόσωποι του σκέφτονται με όρους πολέμου, καταφεύγουν σε μάλλον επιθετική ρητορική.Οποιαδήποτε διακοπή των συγκρούσεων αποκλείεται από την πλευρά τους.Η απόφαση της 30ης Σεπτεμβρίου του 2022 του Zelensky για απαγόρευση των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική ηγεσία παραμένει σε ισχύ.Βγάλτε τα συμπεράσματα σας» υποστήριξε ο Lavrov, αναφέροντας πως ένα πρώτο βήμα για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι η άρση αυτής της απαγόρευσης από τον Zelensky.
Ο Lavrov χαρακτήρισε την περίφημη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας,
σημείωσε ότι η Ρωσία έγινε σημαντικά ισχυρότερη το 2023 και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν αποκαλέσει τη Ρωσία εχθρό.
Επιπλέον, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η προσπάθεια της Δύσης να φέρει μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας απέτυχε παταγωδώς και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky πρόδωσε τον λαό του.

Παρέμβαση Elon Musk: Θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές στην Ουκρανία, εάν είχε γίνει δεκτό το ειρηνευτικό μου σχέδιο

Σε παρέμβαση του ο Elon Musk για την Ουκρανία ε την Πέμπτη (28/12/2023) είπε, ότι «πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» αν είχε υιοθετηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που είχε υποβάλει το 2022.
«Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», έγραψε ο Musk στο X (πρώην Twitter).
Τον Οκτώβριο του 2022, ο ιδιοκτήτης της Tesla και της πλατφόρμας X δημοσίευσε μια δημοσκόπηση ναι/όχι για μια σειρά μέτρων που πίστευε ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης μιας επανάληψης των δημοψηφισμάτων υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία του Donetsk, του Lugansk, της Kherson και της Zaporizhia.
Οι άλλες προτάσεις του περιελάμβαναν την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους με τη διασφάλιση σταθερής παροχής νερού στην Κριμαία και την ουδετερότητα της Ουκρανίας.

McGovern (πρώην CIA): Θερμοκέφαλοι στις ΗΠΑ βλέπουν τα πυρηνικά ως λύση για Ουκρανία για να αποφύγει ο Biden την ταπείνωση

Και ενώ οι Ρώσοι συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πεδίο της ουκρανικής σύγκρουσης, οι δυτικοί εταίροι του Κιέβου στις ΗΠΑ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πώς οι ήττες που υπέστησαν οι αντιπρόσωποί τους μπορεί να επηρεάσουν την αμερικανική πολιτική.
Η ηγεσία των ΗΠΑ μπορεί να καταφύγει σε κάποια ακραία μέτρα για να αποτρέψει τον θρίαμβο της Ρωσίας, υποστήριξε ο πρώην αναλυτής της CIA Ray McGovern.
Σε συνέντευξή του στο Judging Freedom, ο McGovern υποστήριξε ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν την κυβέρνηση Biden να αναζητήσει απεγνωσμένα έναν τρόπο για να φανεί ότι δεν χάνει στην ουκρανική σύγκρουση.
«Θα υπάρξει κάποιος ηλίθιος στο Πεντάγωνο ή στον Λευκό Οίκο που θα πει: Κοιτάξτε, κύριε Πρόεδρε, ο μόνος τρόπος που μπορούμε να δείξουμε στη Ρωσία ότι είμαστε ισχυροί επιχειρησιακά είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα από αυτά τα mini πυρηνικά.Είναι μόνο περίπου το 1/10 του μεγέθους αυτού που κάναμε στη Χιροσίμα.
Ας το κάνουμε, λοιπόν και μετά θα σταματήσουν, και μετά δεν θα χάσουμε απολύτως τις εκλογές και μετά θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα», σημείωσε ο McGovern.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σενάριο της πυρηνικής επιλογής είναι «πιθανόν να συμβεί» και είναι η «μόνη λύση» που οι δυνάμεις που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον μπορεί να σκεφτούν για να αποφύγουν την ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

 Γερμανία: Η ΕΕ ετοιμάζει πακέτα κυρώσεων για τη Ρωσία που δεν θα παρακάμπτονται


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέα πακέτα αντιρωσικών κυρώσεων και το υπάρχον σύστημα περιορισμών θα επεκταθεί και θα αναθεωρηθεί για να αποτραπεί η παράκαμψή τους, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Έχουμε εγκρίνει επί του παρόντος στις Βρυξέλλες το 12ο πακέτο κυρώσεων και θα ακολουθήσουν νέα πακέτα», είπε ο εκπρόσωπος.
«Σημαίνει ότι το σύστημα κυρώσεων θα επεκταθεί και θα βελτιωθεί, οι δυνατότητες παράκαμψης περιοριστικών μέτρων θα εντοπιστούν και θα παταχθούν», πρόσθεσε.
«Το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας, από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, είναι πολύ αποτελεσματικό», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.
«Είναι επίσης σωστό ότι η Ρωσία βρήκε άλλους αγοραστές για το πετρέλαιο της, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος η ΕΕ να εγκαταλείψει τα μέτρα», πρόσθεσε.
Στις 18 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 12ο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων.

Μartin Weinen (αρχηγός Ολλανδικού στρατού): Προετοιμαστείτε για πόλεμο με τη Ρωσία, εφοδιαστείτε με τρόφιμα και νερό

Υιοθετώντας την πολεμοκάπηλη ρητορική του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, ο αρχηγός του ολλανδικού στρατού προέτρεψε τη χώρα του να προετοιμαστεί για πόλεμο με τη Ρωσία.
Αναπαράγοντας το χρεοκοπημένο αφήγημα περί domino και επέκτασης του πολέμου προς τα δυτικά μετά την ήττα της Ουκρανίας, ο Μartin Weinen ζήτησε από τους Ολλανδούς να αρχίσουν πολεμικές προετοιμασίες.
«Η Ολλανδία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η ασφάλειά μας είναι εγγυημένη μόνο και μόνο επειδή βρισκόμαστε 1.500 χιλιόμετρα μακριά», είπε ο Weinen στην De Telegraaf.
Συνέστησε επίσης στους πολίτες να εφοδιάζονται με τρόφιμα και πόσιμο νερό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εχθρική πράξη – Η Λετονία σχεδιάζει να απελάσει πάνω από 1.200 Ρώσους

Οι αρχές της Λετονίας σχεδιάζουν να απελάσουν περισσότερους από 1.000 Ρώσους που δεν έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για να λάβουν άδεια διαμονής εντός της προθεσμίας, ανέφερε το Sputnik, επικαλούμενο το Γραφείο Ιθαγένειας και Υποθέσεων Μετανάστευσης της χώρας αυτής της Βαλτικής.
«Τουλάχιστον 1.213 Ρώσοι πολίτες θα απελαθούν από τη Λετονία.
Δεν υπέβαλαν δικαιολογητικά για να λάβουν άδεια παραμονής στη Λετονία μέχρι την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου που ορίζεται από τις τροποποιήσεις του νόμου για τη μετανάστευση» αναφέρει το δημοσίευμα.
Από τις 3 Ιανουαρίου 2024, οι άδειες μόνιμης διαμονής στη Λετονία δεν θα ισχύουν πλέον για τους Ρώσους που υπόκεινται σε αλλαγές στη νομοθεσία για τη μετανάστευση, καθώς και για όσους δεν ζήτησαν καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Gatilov (Ρωσία): Η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι δεν θα ηττηθούμε στον δίκαιο αγώνα μας

Η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί στον αγώνα για έναν δίκαιο σκοπό, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη Gennady Gatilov.
«Στην Ευρώπη και στη Γενεύη αισθανόμαστε όλο και πιο καθαρά ότι εδώ αρχίζουν να συνειδητοποιούν μια απλή αλήθεια – τον αγώνα για έναν δίκαιο σκοπό, η Ρωσία και το πνεύμα της δεν μπορούν να ηττηθούν.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβιβαστούν με αυτό το γεγονός, και εμείς, με τη σειρά μας, θα τους το υπενθυμίζουμε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Gatilov.
«Με τον τρόπο αυτό, βασιζόμαστε στην αυξανόμενη υποστήριξη ανθρώπων που κατανοούν και συμμερίζονται τις εκκλήσεις της Ρωσίας για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου βασισμένου στην ισότητα και τη συνεκτίμηση των συμφερόντων όλων των κρατών: μεγάλων και μικρών», επεσήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Ο Ρώσος απεσταλμένος υπενθύμισε ότι «το 2023 ήταν πλούσιο σε γεγονότα» και «δυστυχώς, για τη Ρωσία και τον κόσμο συνολικά, δεν ήταν πάντα χαρούμενα».
«Ωστόσο, παρά την άνευ προηγουμένου κλίμακα προκλήσεων και απειλών, η χώρα μας και ο λαός της κατάφεραν όχι μόνο να αντέξουν, αλλά και να ενισχύσουν την ενότητα, υπερασπιζόμενοι με συνέπεια τα νόμιμα συμφέροντα και την κυριαρχία της πατρίδας», είπε ο Gatilov.

Aπό τον Αύγουστο 2022 η Ουκρανία μετέφερε δια της βίας 100.000 ανθρώπους από το Donetsk

Η Ουκρανία από τον Αύγουστο 2022 έχει εκκενώσει βίαια περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk που ελέγχει, ανακοίνωσε το υπουργείο που είναι αρμόδιο για την επανένταξη των εδαφών που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία.
Ανέφερε στο Telegram ότι η υποχρεωτική εκκένωση των αμάχων από τα ελεγχόμενα από το Κίεβο τμήματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 και επηρέασε περισσότερους από 100.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 13.200 παιδιών και περισσότερων από 4.800 ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα».
Η Ουκρανία μετέφερε τους ανθρώπους επικαλούμενη απειλές για την ασφάλεια τους.
Στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο επανένταξης δήλωσε ότι από τον Απρίλιο, 856 παιδιά είχαν εκκενωθεί βίαια από την Περιφέρεια Kharkiv τα ελεγχόμενα από το Κίεβο τμήματα του Donetsk και την Περιφέρεια Zaporizhia.
Επίσης 79 από τα οποία απομακρύνθηκαν από 17 οικισμούς στην περιοχή Kupyansk της Περιφέρειας Kharkiv.
Στα τέλη Νοεμβρίου, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν την ολοκλήρωση της εκκένωσης σχεδόν 300 παιδιών από την περιοχή Kupyansk.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τους οικισμούς της περιοχής Sumy που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

Ο Kadyrov υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητας Putin στις ρωσικές προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο 2024

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητας του Vladimir Putin για τη θέση του Προέδρου της Ρωσίας.
Το δελτίο στήριξης παρέδωσε στον Kadyrov στην κατοικία του ο εθελοντής του Λαϊκού Μετώπου Said-Magomed Daduev.
Σύμφωνα με το νόμο, ένας αυτοπροτεινόμενος υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 300 χιλιάδες υπογραφές για την υποστήριξη του.
Επιπλέον, σε κάθε δημοκρατία της Ομοσπονδίας πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον 7,5 χιλιάδες άτομα που ζουν σε αυτήν την επικράτεια.
Οι υπογραφές πρέπει να υποβληθούν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έως τις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα εξεταστούν όλα τα έγγραφα και θα ληφθεί απόφαση εντός 10 ημερών για την εγγραφή υποψηφίου στις εκλογές ή όχι.
O Putin κατέθεσε επίσημα υποψηφιότητα στις 18 Δεκεμβρίου,
Οι ρωσικές προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου.
Θα διεξαχθούν σε τρεις ημέρες, από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2024.

Συνένοχοι στη διαφθορά – Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία 75,4 δισ. δολάρια και ξέρουν μόλις για το 2% που πήγε

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να μπόρεσε να «εντοπίσει» την κατεύθυνση μόλις 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα 75,4 δισεκατομμύρια που ενέκρινε για την Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση μιας πρόσφατα αποχαρακτηρισμένης έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.Σύμφωνα με την έκθεση, το Κίεβο έχει λάβει τουλάχιστον 44 δισεκατομμύρια δολάρια από το State Department από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Αυτό ήταν το πιο σημαντικό μέρος της συνολικής ροής αμερικανικής χρηματοδότησης στην Ουκρανία, η οποία ανήλθε σε τουλάχιστον 75,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και το 2023.
Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο παρείχε στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2022.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσει μόνο 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια –δηλαδή λιγότερο από το 2% όλων των χρημάτων που εγκρίθηκαν από Αμερικανούς νομοθέτες για την Ουκρανία, εξηγώντας ότι ο έλεγχος των υπόλοιπων κεφαλαίων περιπλέκεται από στρατιωτικές συνθήκες.
Βάσει των στοιχείων της αποχαρακτηρισμένης έκθεσης, η έλλειψη διαφάνειας και η ενδημική διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ουκρανίας είναι οι κύριες αιτίες της «εξαφάνισης» των χρημάτων.

H Ρωσία διπλασιάζει την παραγωγή των Su – 57

Στις 27 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας η τελευταία παρτίδα των μαχητικών Su-57 πέμπτης γενιάς στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής του 2023.
Το 2023, η αεροναυπηγική βιομηχανία της Ρωσίας, UAC, αύξησε την ικανότητα παραγωγής Su-57 και αναβάθμισε τη γραμμή συναρμολόγησης του αεροσκάφους.
Η προμήθεια εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας από εργοστάσια προμηθευτών εκσυγχρονίστηκε και ξεκίνησαν βελτιώσεις στην τεχνολογία συναρμολόγησης αεροσκαφών.
Σε δήλωση προς την υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Sergey Chemezov, Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec, δήλωσε: «Στο στάδιο της τελικής συναρμολόγησης, οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για τα μαχητικά που θα μεταφερθούν στη Ρωσική Αεροδιαστημική Δυνάμεις το 2024.
Ο αριθμός των μαχητικών πέμπτης γενιάς που εισέρχονται στον στρατό σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο», δήλωσε ο Sergey Chemezov, Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας Rostec.
Η δήλωση υπονοούσε ότι το 2024, η Rostec θα διπλασιάσει την παραγωγή αεροσκαφών.
Το 2019, η UAC και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια 76 μαχητικών Su-57 στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις ως μέρος του Κρατικού Εξοπλιστικού Προγράμματος έως το 2027.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν οικισμούς στη ρωσική περιφέρεια Kursk – Προκλήθηκε black out

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τους οικισμούς Gordeyevka, Uspenovka και Tyotkino στην περιφέρεια Kursk της Ρωσίας, ανέφερε ο κυβερνήτης Roman Starovoyt, προσθέτοντας ότι το Tyotkino αντιμετωπίζει μερικό black out.
«Οι οικισμοί Gordeyevka και Uspenovka, στην περιοχή Korenesvky, βομβαρδίστηκαν σήμερα (28/12/2023) από την Ουκρανία.
Δεν τραυματίστηκαν κάτοικοι.
Πέντε σπίτια στην Uspenovka και δύο στην Gordeyevka υπέστησαν ζημιές.
Ο οικισμός Tyotkino, στην περιοχή Glushkovsky, επίσης βομβαρδίστηκε.
Έξι εκρήξεις καταγράφηκαν εκεί. προκλήθηκαν ζημιές σε παράθυρα, φράχτες και στέγες δύο σπιτιών» είπε ο Starovoyt στο κανάλι του στο Telegram.
Μερικοί κάτοικοι του Tyotkino έμειναν χωρίς ρεύμα εξαιτίας μιας κατεστραμμένης γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης θα ξεκινήσουν τις επισκευές μόλις καταστεί ασφαλές.


Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Η Ουκρανία έχασε έως και 230 στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην κατεύθυνση του Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στις 28/12/2023, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν έξι επιθέσεις από ουκρανικά στρατεύματα στην κατεύθυνση του Kupyansk και τρεις επιθέσεις στην κατεύθυνση του Krasny Liman.
«Οι συνολικές απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση Donetsk ανήλθαν σε έως και 230 στρατιωτικούς, τρία άρματα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πέντε φορτηγά», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Το Κίεβο έχασε επίσης έως και 210 στρατιώτες στην κατεύθυνση του Krasny Liman και έως και 115 στρατιώτες στο Νότιο Donetsk.

Kupyansk

«Στην περιοχή Kupyansk, μονάδες της ομάδας μάχης Δύση υποστηριζόμενες από πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές, απέκρουσαν έξι επιθέσεις από την 30η, την 43η, την 60η μηχανοκίνητη, την 57η μηχανοκίνητη, την 10η ορειβατική και την 95η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία των Ουκρανών στις περιοχές των οικισμών Ivanovka και Sinkovka στην περιοχή Kharkiv.
Ο εχθρός έχασε έως και 55 στρατιωτικούς, τρία μηχανοκίνητα οχήματα και ένα D-30howitzer

Krasny Liman

Στην περιοχή Krasny Liman, μονάδες της ομάδας μάχης Κέντρο, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και βαριά συστήματα φλογοβόλων, απέκρουσαν τρεις επιθέσεις από μονάδες εφόδου της 24ης και 63ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της Ουκρανίας και μιας αντίστοιχης της Εθνικής Φρουράς στις περιοχές Chervonaya Dibrova στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk και Grigorovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk», ανέφερε το υπουργείο.
Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν συνολικά σε 210 άνδρες, ένα άρμα μάχης, τέσσερα οχήματα μάχης πεζικού και τρία άλλα οχήματα.

Donetsk

Μονάδες της ομάδας μάχης Νότος σε συνεργασία με το πυροβολικό, πραγματοποίησαν πλήγματα στις 22η, 28η και 92η μηχανοκίνητες ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού κοντά στους οικισμούς Kleshcheyevka και Andreyevka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Οι απώλειες του εχθρού σε εκείνη την περιοχή είναι μέχρι 230 στρατιώτες, τρία άρματα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πέντε φορτηγά.
Oι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα πολωνικής κατασκευής αυτοκινούμενο πυροβολικό σύστημα Krab, δύο μηχανοκίνητα συστήματα πυροβολικού Akatsiya, ένα οβιδοβόλο Msta-B και τρία D-20.

Νότιο Donetsk

Επιχειρήσεις από μονάδες της ομάδας μάχης Ανατολή, χτυπήματα από χερσαίες δυνάμεις και πυρά αεροσκαφών και πυροβολικού προκάλεσαν απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό κοντά στον οικισμό Novomikhailovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Οι απώλειες του εχθρού είναι μέχρι 115 άτομα προσωπικό και τρία φορτηγά.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αμερικανικής κατασκευής M198 και βρετανικά αεροσκάφη FH70 καθώς και ένα μηχανοκίνητο σύστημα πυροβολικού Gvozdika.

Ο ρωσικός στρατός κατέρριψε 3 ουκρανικά αεροσκάφη Su-25 μέσα σε μια μέρα

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας, διαπερνώντας την άμυνα των ουκρανικών στρατευμάτων στο μέτωπο.
Σημαντική αλλά και ιδιαίτερα επιτυχής είναι η δραστηριότητα που σημειώνεται στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Αρτεμόφσκ.
Στην κατεύθυνση Kupyansk η κατάσταση είναι σταθερή, όπου τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για την κατάληψη της περιοχής Sinkovka.
Στην περιοχή της κατεύθυνσης Krasno-Limansky, ρωσικές μονάδες κινούνται προς την Terna, περικυκλώνοντας τα στρατεύματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στον ποταμό Zherebets. Τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να πραγματοποιήσουν αντεπιθέσεις στις περιοχές Chervonaya Dibrova και Grigorovka.