«Αιτία πολέμου για την Ρωσία η απόδοση στην Ουκρανία των δεσμευμένων ρωσικών 300 δισ. δολ.»

Οι Δυτικοί αποφάσισαν να λεηλατήσουν τα ρωσικά κεφάλαια για να συνεχίσει η Ουκρανία να πολεμά τη Ρωσία

Μια νέα κρίση, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, εκτυλίσσεται στο οικονομικό παρασκήνιο: Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να λεηλατήσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία (υποτίθεται ότι ήταν 300 δισ. δολ.) που δεσμεύθηκαν από την Δύση όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ακόμα κι αν τα μέλη της G7 αναγκαστούν να ενεργήσουν μεμονωμένα.

« Εξαρτάται μόνο από τους δυτικούς πολίτες να πληρώσουν για τον πόλεμο ή θα πρέπει να είναι και το Κρεμλίνο υπόλογο;», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει τις «κρυφές συνομιλίες» που λαμβάνουν χώρα για το θέμα.

Η αρχή για τις διεθνείς οικονομικές λειτουργίες ότι τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών κεντρικών τραπεζών απολαμβάνουν διεθνούς νομικής προστασίας προέκυψε τον 19ο αιώνα.

Σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ομοιογένεια δικαίου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομικό σύστημα και να αποτρέψει γεωπολιτικούς αντιπάλους να μεταφέρουν τις πολιτικές και στρατιωτικές τους διαμάχες στη σφαίρα των οικονομικών και έτσι να πυροδοτήσουν παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει επανειλημμένα την αρχή της προστασίας των εν λόγω assets τις τελευταίες δεκαετίες. Κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν στο Ιράν στον απόηχο της Επανάστασης του 1979. ακολούθως λεηλάτησαν τον κυρίαρχο πλούτο της Λιβύης μετά την ανατροπή του Muammar Gaddafi από το ΝΑΤΟ. Το 2011 στοχεύοντας τη Βενεζουέλα το 2019 και το 2020 εν μέσω συνωμοσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης Maduro.

Αλλά η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη Ρωσία -την 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από άποψη ΑΕΠ- θα αποτελούσε «ληστεία σε πρωτοφανή κλίμακα, υπονομεύοντας περαιτέρω το καθεστώς της Δύσης ως αξιόπιστου χρηματοοικονομικού εταίρου στα μάτια των μεγαλύτερων οικονομιών του Παγκόσμιου Νότου».

Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών στην Κίνα – φέρεται να διερεύνησαν τρόπους προστασίας περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν σε δυτικές τράπεζες αφού είδαν τι έκαναν οι δυτικές χώρες

Η συνολική αξία των κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε δυτικές τράπεζες δεν είναι ξεκάθαρη, με αξιωματούχους να ανέφεραν αρχικά ότι παγιδεύτηκαν έως και 300 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες με έδρα την Ουάσιγκτον αργότερα εκτίμησαν ότι το πραγματικό ποσό ήταν πιο κοντά στα 80-100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα αυτό το έτος ότι μόνο περίπου 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν πραγματικά κατασχεθεί από την ΕΕ μέχρι σήμερα.

Προηγούμενες προτάσεις, που υποβλήθηκαν από μέλη της ΕΕ, επικεντρώθηκαν στην ιδέα της κατάσχεσης των τόκων από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια που διατηρούνται σε ευρωπαϊκές τράπεζες και την αποστολή αυτών των κεφαλαίων στο Κίεβο.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η χρήση μερισμάτων και τόκων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ζημιά στο κύρος» του ευρώ και να υπονομεύσει το καθεστώς του ως «ασφαλούς νομίσματος».