Ισραηλινοί σκότωσαν “κατά λάθος” Ισραηλινούς αιχμαλώτους

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, ανακοίνωσε χθες βράδυ τα στοιχεία της ανάκρισης για τη διαπίστωση των συνθηκών θανάτου τριών νεαρών Ισραηλινών αιχμαλώτων, που έχασαν τη ζωή τους από φίλια πυρά στη Γάζα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ανάκρισης που διενήργησαν οι στρατιωτικές ανακριτικές αρχές, όπως ανακοινώθηκαν από τον Χαλέβι, προχθές στις 10 το πρωί τρεις νεαροί σήκωσαν τα χέρια όταν είδαν σε κοντινή τους απόσταση Ισραηλινούς στρατιώτες, χωρίς να φορούν φανέλες και με έναν από αυτούς να κυματίζει ένα λευκό πανί σε ένδειξη παράδοσης.

Οι στρατιώτες πυροβόλησαν δύο νεαρούς σκοτώνοντας τους επί τόπου. Ο τρίτος νεαρός ετράπη σε φυγή σε κοντινό κτίσμα. Η στρατιωτική δύναμη τον καταδίωξε και παρότι εκείνος φώναζε «βοήθεια» στην εβραϊκή γλώσσα, τον εντόπισαν και τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Αφού μεταφέρθηκαν οι σοροί στο Ισραήλ, διαπιστώθηκε η ταυτότητά τους.

Ο υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι δήλωσε ότι ο στρατός και ο ίδιος ως επικεφαλής του αναλαμβάνουν την ευθύνη, τονίζοντας ότι «οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν εφάρμοσαν ορθά τους κανονισμούς μάχης πυροβολώντας άτομα που εκδηλώνουν έμπρακτα την πρόθεσή τους να παραδοθούν». Ωστόσο, επεσήμανε ότι το συμβάν οφείλεται στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο των μαχών στην Γάζα.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του στρατού, Νταβίντ Χαγκάρι, ερωτηθείς εάν οι ανακριτικές αρχές κατέληξαν τις συνθήκες υπό τις οποίες προσπάθησαν να παραδοθούν οι τρεις νεαροί Ισραηλινοί αιχμάλωτοι, απάντησε ότι «εικάζεται πως είτε διέφυγαν από την Χαμάς, είτε αφέθηκαν ελεύθεροι», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Ο θάνατος των τριών νεαρών αιχμαλώτων από φίλια πυρά προκάλεσε χιλιάδες πολίτες χθες το βράδυ να διαμαρτυρηθούν αυθόρμητα έξω από το Υπουργείο Άμυνας στο κέντρο του Τελ Αβίβ, απαιτώντας από την Κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Νετανιάχου να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπολοίπων αιχμαλώτων που βρίσκονται στη Γάζα.