Υποχείριο ΗΠΑ και  ΝΑΤΟ ο ΟΑΣΕ

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ιδρύθηκε το 1995. Είχε προηγηθεί, το 1975, η υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και η δημιουργία της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), ως μηχανισμού μείωσης των πολιτικών και στρατιωτικών εντάσεων εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ΟΑΣΕ έχει 57 κράτη-μέλη, τα οποία, στην ορολογία του Οργανισμού,  αποκαλούνται συμμετέχοντα Κράτη (χώρες Ευρώπης, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ΗΠΑ, Καναδάς) και έδρα τη Βιέννη. Οι αποφάσεις του είναι πολιτικώς, αλλά όχι νομικώς, δεσμευτικές. Λαμβάνονται δε με  ομοφωνία. Οι στόχοι του είναι:

*. Η συμβολή στη βελτίωση των αμοιβαίων σχέσεων και στη διασφάλιση των συνθηκών διαρκούς ειρήνης σε κάθε κράτος.

* Η προσπάθεια προκειμένου η ύφεση να καταστεί μια διαδικασία συνεχής, βιώσιμη και παγκόσμια.

*Η διατήρηση του ενιαίου και αδιαίρετου της ασφάλειας στην Ευρώπη και του κοινού συμφέροντος, για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

*Η διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη και παγκόσμια.

* Η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών.


Τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι διακηρύξεις του ΟΑΣΕ έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Οι Δυτικές χώρες και κυρίως οι ΝΑΤΟϊκές τον έχουν  μετατρέψει σε εργαλείο επιβολής των θέσεων της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας .Έτσι οι διακηρύξεις περί Ευρώπης χωρίς διαχωριστικές γραμμές, σεβασμού της κυριαρχίας τους  και περί  συλλογικής ασφάλειας όχι μόνο παραβιάζονται κατάφωρα αλλά επικρατεί ο αυταρχισμός του ηγήτορα  και των καθοδηγουμένων . Στην  πράξη   εκείνο που επικρατεί είναι η επιβολή των θέσεων των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών χώρων .

Το 2023 την Προεδρία είχε  η Βόρεια Μακεδονία.
Στην τελευταία σύνοδο του ΟΑΣΕ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε με σφοδρότητα ότι ο ΟΑΣΕ μετατρέπεται σε υποχείριο των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟΪκών χωρών. Υπενθύμισε ότι το 1999 τα κράτη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. κατέστρεψαν την στρατιωτικο-πολιτική του ΟΑΣΕ και επιτέθηκαν κατά της Γιουγκοσλαβίας  μέλους του ΟΑΣΕ και των Ηνωμένων Εθνών. Το 2008 καταπατώντας την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας  του ΟΗΕ που επικυρώθηκε και από τον ΟΑΣΕ για το απαραβίαστο των συνόρων στην Ευρώπη, απέκοψαν από την Σερβία το Κόσοβο χωρίς κανένα δημοψήφισμα. Τα ίδια κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη του ΟΑΣΕ στη σύνοδο του Βουκουρεστίου  δελέασαν  με την υπόσχεση του μέλους την Τυφλίδα και το Κίεβο. Στόχος ήταν να τους στρέψουν κατά της Ρωσίας .

Ο Σακασβίλι που ήλθε στην εξουσία ως αποτέλεσμα της λεγόμενης επανάστασης των Ρόδων η οποία μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε από τη Δύση εφάρμοσε   πολύ γρήγορα τις εντολές των Δυτικών που του δόθηκαν στη σύνοδο του Βουκουρεστίου. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου διέταξε τον βομβαρδισμό των πόλεων της Νότιας Οσετίας και επιτέθηκε στις θέσεις των κυανόκρανων που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά από απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Την προβοκάτσια οργάνωσαν οι ΗΠΑ  οι οποίες υλοποιούσαν το πρόγραμμα εκπαίδευση και εξοπλισμός.

Αυτό που διέταξε η Ουάσιγκτον εφάρμοσε υπάκουα ο Σακασβίλι.

Για την δημιουργία αντιρωσικού προγεφυρώματος  το 2014 ( μετά το καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο ) ακολούθησαν οκτώ χρόνια τιμωρητικού αποκλεισμού στο Ντονμπάς με την καθοδήγηση της Δύσης.

Είναι γνωστή η κυνική παραδοχή  των τότε ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας ( Μέρκελ,  Ολάντ και Ποροσιένκο) ότι οι συμφωνίες του Μινσκ έγιναν για να δοθεί χρόνος στο καθεστώς του Κιέβου να αυξήσει το στρατιωτικό του δυναμικό και να εξοπλιστεί κατά της Ρωσίας.

Πριν ένα χρόνο η Βαρσοβία η οποία προέδρευε της συνόδου του ΟΑΣΕ αρνήθηκε να επιτρέψει την πτήση της Ρωσικής αντιπροσωπείας .Φέτος η ηγεσία των Σκοπίων αν και δεν τόλμησε να το επαναλάβει έφερε προσκόμματα. Η Βουλγαρία συμφώνησε να επιτρέψει τη πτήση του ρωσικού αεροσκάφους αλλά λίγο αργότερα και κατόπιν άνωθεν εντολών απαίτησε να μην βρίσκεται στο αεροσκάφος η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα. Η Ζαχάροβα με το γνωστό δεικτικό της ύφος κατήγγειλε ότι είναι η πρώτη φορά  που απαγορεύουν όχι πτήση, αλλά επιβάτη που βρίσκεται σε αεροσκάφος.

Σαμποτέρ και δολιοφθορές

Πέραν τούτων, ένα χρόνο μετά την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, η Δύση κρύβει τη συμμετοχή της Ουκρανίας και των εξωτερικών προστάτων της σε αυτό το έγκλημα. Όλες οι απόπειρες της Δύσης και του Κιέβου να κατηγορήσουν τη Ρωσία για τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1.2 τον περασμένο Σεπτέμβριο έπεσαν στο κενό ως μέρος της αντιρωσικής εκστρατείας με στόχο τη δυσφήμιση της Μόσχας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας .

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους αφήνουν ρωγμές στην αντιρωσική προπαγάνδα. Η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν γνώριζε τη δολιοφθορά που σχεδίαζαν οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στο Nord Stream από το καλοκαίρι του 2022. Οι πληροφορίες των ΗΠΑ διαβιβάστηκαν σε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τις παρέλαβαν από  πηγή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτή τη διαρροή, η επιχείρηση έλαβε χώρα υπό την άμεση καθοδήγηση του Ανώτατου Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valeriy Zaluzhny, και είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2022 μετά την ολοκλήρωση των ναυτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα. Αναβλήθηκε ωστόσο για άγνωστους λόγους.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Business Insider, η γερμανική ηγεσία κατέχει επίσης αξιόπιστα στοιχεία για τη συμμετοχή ουκρανικών κυβερνητικών υπηρεσιών, με την υποστήριξη της Πολωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, στην υπονόμευση των αγωγών φυσικού αερίου SP-1 και SP-2. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζοντας τις πιθανές πολιτικές συνέπειες εάν δημοσιοποιηθούν πληροφορίες σχετικά με τις προβοκατόρικες ενέργειες του Κιέβου και των Αμερικανο-Πολωνών προστάτων του ενάντια στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, προσπαθεί να κρύψει προσεκτικά αυτές τις πληροφορίες από τον πληθυσμό . Οι γερμανικές αρχές αποτρέπουν ενεργά πιθανές διαρροές από τις υπηρεσίες πληροφοριών (ιδίως την BND) που ερευνούν τις εκρήξεις του Nord Stream και σκοπεύουν να λάβουν σκληρά πειθαρχικά μέτρα κατά των υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων και ποινών φυλάκισης) που επιδιώκουν να μεταδώσουν την αλήθεια στο κοινό.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, δημοσιογράφοι των γερμανικών τηλεοπτικών καναλιών ARD, SWR και της εφημερίδας Die Zeit, επικαλούμενοι μέλη της γερμανικής κυβερνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών με εκρήξεις στο Nord Stream, ανέφεραν για ένα σκάφος του οποίου το πλήρωμα φέρεται να ενεπλάκη σε δολιοφθορά σε αγωγούς φυσικού αερίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θαλαμηγός Andromeda μήκους 15 μέτρων νοικιάστηκε από εταιρεία με έδρα την Πολωνία και καταχωρήθηκε σε δύο Ουκρανούς πολίτες. Το «Andromeda» βρισκόταν πολύ κοντά σε κάθε ένα από τα σημεία όπου σημειώθηκαν αργότερα εκρήξεις, γεγονός που εγείρει εύλογες υποψίες ότι το πλήρωμα του πλοίου ενεπλάκη σε δολιοφθορά, σημείωσαν παρατηρητές της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφού οι σαμποτέρ τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, επέστρεψαν με γιοτ στην Πολωνία, όπου βρισκόταν η βάση για την προετοιμασία της επιχείρησης.

Η Ουκρανία, ανατινάζοντας τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1-2, προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Το σαμποτάζ χρησίμευσε ως καταλύτης για την απότομη αύξηση των ήδη υπαρχόντων φαινομένων κρίσης στην οικονομία της ΕΕ.

Λόγω σοβαρής έλλειψης υδρογονανθράκων, το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών μειώθηκε κατά 6,5% – 11,5%. Η μείωση της παραγωγής,  προκάλεσε κρίση στην αγορά εργασίας και αύξηση της ανεργίας. Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχασαν τις δουλειές τους.

Παρωχημένοι ηγέτες

Η Ρωσία δεν τρέφει αυταπάτες για το ρόλο του ΟΑΣΕ που άγεται και φέρεται από τους  παρωχημένους ηγέτες των ΗΠΑ.

Η Ρωσία πλέον γυρίζει την πλάτη στους μικρόψυχους συμμάχους και υποτελείς των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Συνεργάζεται με άλλους μεγάλους οργανισμούς όπως την Ευρωασιατική Ένωση, τους BRICS, τη Συνεργασία της Σαγκάης  με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Αυτά προδιαγράφουν το τέλος της μονοκρατορίας των ΗΠΑ και των κολαούζων τους.