Χωρίς ίχνος αντίστασης …

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

«Η Κύπρος είναι στοιχείο σταθερότητας στην περιοχή», δήλωνε τις προάλλες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προφανώς έμπλεος περηφάνιας επειδή η κυβέρνηση μας λέει πως είναι με την σωστή πλευρά της ιστορίας. Χαίρεται για τους συμμάχους της Αμερικανούς, Εγγλέζους, Γάλλους, Εβραίους που καταδέχονται να συνομιλούν μαζί της και  θεωρεί πως παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, τρομάρα μας .

 Την ίδια ώρα οι κατοχικές δυνάμεις προέλαυναν στην νεκρή ζώνη στην περιοχή του Αγίου Δομετίου με τους   ΟΗΕδες να παρακολουθούν με τα κιάλια τις προκλήσεις των Τούρκων.

Στην νεκρή περιοχή της Δερύνειας οι Τούρκοι κατασκευάζουν οχυρωματικά και αμυντικά έργα  με τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιούν για τα νέα σχέδια επέκτασης του κατοχικού στρατού.

Ο Πρόεδρος είπε πως λήφθηκαν ορατά και αόρατα μέτρα που θα συμβάλουν στην άρση των προκλήσεων και στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Βέβαια οι κοινοί θνητοί δεν είδαν ακόμα τα αόρατα μέτρα που λήφθηκαν. Βλέπουν όμως πολύ καλά τα ορατά καραβάνια σε όλο το μήκος του δρόμου προς το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και των άλλων οδοφραγμάτων με πλήθος προσκυνημένων Ε/κ  να μεταβαίνουν  στα κατεχόμενα για να στηρίξουν οικονομικά και «ηθικά» τους κατακτητές.

Οι Τούρκοι έφτασαν έξω από τις αυλές των σπιτιών των κατοίκων του Αγίου Δομετίου στη νεκρή ζώνη και τα οδοφράγματα λειτουργούν ως να μην συμβαίνει τίποτε. Ο εξευτελισμός  συνεχίζεται και δεν υπάρχει ένας κρατικός θεσμός ή φορέας να τερματίσει αυτή την παρανομία: οι κατακτημένοι να επιβραβεύουν τους κατακτητές τους.

Μόνο η ηγεσία της ΕΔΕΚ πρότεινε κάποια ουσιαστικά μέτρα για να περιοριστεί αυτός ο κατήφορος αλλά ποιος την ακούει; Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Μαρίνος Σιζόπουλος είναι στόχος κριτικής και δυσφημιστικών επιθέσεων από τους γνωστούς κύκλους οι οποίοι θεωρούν απορριπτικούς και αρνητές της λύσης όσους καταδικάζουν  τις τουρκικές προκλήσεις.

Όσο για τους  μεγαλόσχημους συμμάχους μας , ή τους εταίρους μας στην Ε.Ε. δεν βλέπουν τι γίνεται ή η προσοχή τους είναι πως θα συντηρούν την Τουρκία στους κόλπους του ΝΑΤΟ και  να ενθαρρύνουν την πολιτική του win win μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Στα κατεχόμενα οι εκκλησίες μετατρέπονται σε παλαίστρες, σε καζίνα και χαμαιτυπεία των κατακτητών. Όμως υπάρχουν Ε/κ που δεν ενοχλούνται να τα επισκέπτονται και να ανέχονται αυτήν την ιεροσυλία.

Εφόσον δεν παίρνουν από παραινέσεις και προτροπές, τότε η κυβέρνηση οφείλει να πάρει κάποια σκληρά μέτρα. Να απαγορευτούν  εδώ και τώρα οι  διανυκτερεύσεις Ε/κ στα κατεχόμενα. Να γίνεται έλεγχος  στην αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα με την επιβολή σοβαρών προστίμων και να κλείσει αριθμός  οδοφραγμάτων ώστε να μειωθεί η οικονομική ενίσχυση της κατοχής. Μόνο με σκληρά μέτρα που θα επηρεάσουν τις τσέπες τους οι Τούρκοι θα αντιληφθούν πως οι όποιες προκλήσεις τους θα έχουν συνέπειες. Είναι πολλά τα εκατομμύρια ευρώ που ακουμπούν Ελληνοκύπριοι στο κατοχικό καθεστώς. Αυτή η στρόφιγγα πρέπει να κλείσει. Εκτός και αν μας εμποδίζουν οι περιβόητοι σύμμαχοι μας να πάρουμε σκληρά μέτρα. Εκτός και αν μας συμβουλεύουν πως θα είναι εις βάρος μας.

 Αλλού η προσοχή και η έγνοια

Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει όλη την προσοχή της στην πρωτοβουλία της για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα με την ευφάνταστη επωνυμία  «Αμάλθεια». Γι’ αυτό τα πήγαινε έλα κάθε  τρεις και λίγο του Προέδρου στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και το Ισραήλ για να ξεκινήσει. Μόνο που ο  αιμοβόρος «Κρόνος» – Ισραήλ δεν θα αφήσει κανέναν ίχνος ζωής στην καθημαγμένη Παλαιστίνη και η περιλάλητη ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα είναι πια αναγκαία. Η Γάζα μετατρέπεται σε ένα απέραντο νεκροταφείο και εμείς ως Κύπρος αντί να διαμαρτυρηθούμε και να καταδικάσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τον χασάπη Νετανιάχου και τους ομοϊδεάτες του περί άλλα τυρβάζουμε. Ούτε ένα κατηγορώ, ούτε μια αιχμή εναντίον τους.  

Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί των Ισραηλινών , με τις εκατόμβες των νεκρών αμάχων και παιδιών δεν έχουν ακόμα ταρακουνήσει την κυβέρνηση. Καμιά καταγγελία εναντίον του «σύμμαχου» μας Ισραήλ που διαπράττει μια πρωτοφανή σε αγριότητα γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων. Ούτε καν η Κυπριακή Εκκλησία κι ο προκαθήμενος της δεν βγήκαν να καταγγείλουν αυτά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι Εβραίοι στη γειτονιά μας.

Ποιοι θα αναχαιτίσουν τους Τούρκους;

Στους Αμερικανούς η κυβέρνηση έδωσε και δίνει ότι ζήτησαν και ζητούν . Λιμάνια, βάσεις και στρατόπεδα. Το ίδιο και στους Ισραηλινούς, στους Γάλλους , στους Εγγλέζους .Εμείς ποια βοήθεια πήραμε; Ποια στήριξη μας παρέχουν ; Ποιο είναι  το αντάλλαγμα αυτών των εκχωρήσεων και παραχωρήσεων; Χωρίς κέρδος κέρατα;

Ποια μέτρα παίρνουν οι Αμερικανοί και τι περιμένουν για να επιβάλουν κυρώσεις στους Τούρκους; Μέχρι την κατάληψη ολόκληρης της νεκρής ζώνης;

Αντί ενότητα διχασμός

Την ώρα λοιπόν που οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την νεκρή ζώνη και φτιάχνουν οχυρωματικά και αμυντικά έργα, στις ελεύθερες περιοχές κάποιοι ζουν στον κόσμο τους. Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν!

Δεν μας έφταναν τόσα κόμματα και κομματίδια, τώρα,  ενόψει ευρωεκλογών δημιουργούνται και άλλα λες και η εκλογική πίτα θα μεγεθυνθεί και όλοι θα πάρουν το κομμάτι τους. 

Αντί  αυτές οι  αρνητικές εξελίξεις  με την τουρκική βουλιμία  να οδηγήσουν στην όσον το δυνατό μεγαλύτερη ενότητα και συσπείρωση κατά των τουρκικών προκλήσεων. Αντί  να σημάνει συναγερμός πως δεν πάει άλλο με την ανοχή και την υποταγή στους κατακτητές, διαγκωνίζονται ξανά και ξανά για μερίδιο στην εξουσία.

Και ύστερα λεν γιατί ο λαός δεν πηγαίνει στις κάλπες. Γιατί αποστρέφει το βλέμμα του από τους κομματικούς ταγούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι θέσεις, το βόλεμα και η συνεχιζόμενη ανοχή με όσα μας έμειναν .Μια λειψή πατρίδα που κινδυνεύει  να σμικρυνθεί μέχρι να γίνει εκλιπούσα .