Την Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ πρότεινε ο ΓΓ ΟΗΕ ως απεσταλμένη του στην Κύπρο

Η τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, είναι το πρόσωπο που προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ως απεσταλμένη του για το Κυπριακό, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Η κ. Κουεγιάρ είναι η πρόταση του κ. Γκουτέρες προς τους εμπλεκόμενους για να αναλάβει ως απεσταλμένη του στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, και ερωτηθείς αν το άτομο που προτίθεται να διορίσει ο ΓΓ των ΗΕ ως αποσταλμένο του για το Κυπριακό, είναι πρώην Υπουργός Εξωτερικών χώρας της Λατινικής Αμερικής, είπε ότι «προέρχεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής, είναι κυρία, και αναμένουμε τις εξελίξεις». Σημείωσε ότι, αυτή τη βδομάδα, θεωρεί ότι ενδεχομένως ο ΓΓ να προβεί σε ανακοίνωση.

Όσον αφορά στις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του, επίσης τη Δευτέρα, αναφέρθηκε στο θέμα του διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου από τον Αντόνιο Γκουτέρες, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά έδωσε το πράσινο φως για το διορισμό του ή όχι.

«Το άτομο που θα διοριστεί είναι προσωπικός απεσταλμένος και αυτός ή αυτή θα αξιολογήσει μόνο κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης.

Η κ. Κουεγιάρ, 60 ετών, υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας από το 2010 έως το 2018, ενώ έχει επίσης υπηρετήσει και ως Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ 2004 και 2006.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η κ. Κουεγιάρ είναι πολιτικός επιστήμονας, με ειδικότητες στη Δημόσια Διοίκηση και Διοικητικά Ιδρύματα από το Πανεπιστήμιο των Άνδεων και στη Διπλωματία και τη Στρατηγική από το Γαλλικό Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών (CEDS). Ως Υπουργός Εξωτερικών, υπηρέτησε ως Αντιπρόσωπος του Προέδρου στη Διαπραγμάτευση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στην Κολομβία. Υπήρξε Πρέσβης και Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη και Πρέσβης της Κολομβίας στη Βενεζουέλα, Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπηρέτησε και στην Πρεσβεία της χώρας της στο Παρίσι, ως αρμόδια για εμπορικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων.

Πέρσι κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Η Βενεζουέλα που έζησα» στο οποίο πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με τις διπλωματικές σχέσεις Κολομβίας-Βενεζουέλας και τον αντίκτυπό τους στην περιοχή, καθώς και λεπτομέρειες της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία.