Ο Πούτιν θα συζητήσει με ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και Ιράν ένταξη τους στους BRICS

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν την ένταξή τους στους BRICS, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Ο κ. Ουσακόφ σημείωσε ότι και οι τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν προσκληθεί να γίνουν μέλη των BRICS από την επόμενη χρονιά. «Και το 2024, ως γνωστόν, η Ρωσία προεδρεύει σε αυτή την ένωση. Και είναι απολύτως λογικό να συζητηθεί το ζήτημα πώς η ρωσική προεδρία θα διασφαλίσει την ομαλή σύνδεση αυτών των τριών χωρών με όλους τους τομείς δραστηριότητας των BRICS», δήλωσε ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος, σημειώνοντας ότι «ο ρόλος των BRICS στις παγκόσμιες υποθέσεις αυξάνεται αναμφίβολα και αυτό είναι προφανές σε όλους».

Κατά τον έμπειρο διπλωμάτη, ο οποίος ανέλαβε σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από πολύχρονη θητεία ως πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ, κατά τις συναντήσεις του Πούτιν με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής δεν θα ανταλλαγούν μόνο απόψεις για τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης, αλλά αυτές οι τρεις «ισχυρότατες» συναντήσεις μέσα σε 1,5 μέρα θα αποτελέσουν ένα «ισχυρό, συμπυκνωμένο πυροβολισμό» της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος «θα είναι χρήσιμος και από την άποψη της ανάπτυξης των σχέσεων μας με αυτά τα τρία κράτη και από την άποψη των σχετικών σημάτων προς τη διεθνή κοινότητα». Μιλώντας σε διπλωματικούς και πολιτικούς συντάκτες ο κ. Ουσακόφ υπενθύμισε τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, ο οποίος απευθυνόμενος χθες σε 21 νέους πρέσβεις στη Ρωσία, σημείωσε ότι «η Ρωσία θα ακολουθήσει δραστήρια εξωτερική πολιτική, μάλιστα αυτή η ενεργητικότητα θα αυξάνεται και δεν θα μειώνεται».

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα και προφανώς στο πλαίσιο της «διπλωματικής ενεργητικότητας» συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ιράν, Σεργκέι Λαβρόφ και Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση των προέδρων των χωρών τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιμπραχίμ Ραϊσί, αλλά και για να υπογράψουν την κοινή «Διακήρυξη για τις οδούς και τα μέσα αντιμετώπισης, άμβλυνσης και αντιστάθμισης των αρνητικών συνεπειών των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων».

Στο κείμενο της Διακήρυξης, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι βάσει του ψηφίσματος 3281 της 25ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από 12 Δεκεμβρίου 1974, στο οποίο περιέχεται ο Χάρτης των οικονομικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των κρατών, «κανένα κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει έναντι άλλου κράτους ή να ενθαρρύνει τη χρήση οικονομικών, πολιτικών, είτε οποιονδήποτε άλλων μέτρων εξαναγκαστικού χαρακτήρα, που στοχεύουν στην παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, είτε στην απόκτηση εξ αυτού οποιουδήποτε κέρδους». Κατά τη Μόσχα και την Τεχεράνη τα «μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα», όπως οι κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους των εναντίον των δύο χωρών, αποτελούν «παραβίαση των αρχών της ισότιμης κυριαρχίας των κρατών και της μη εμπλοκής στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών, συμπεριλαμβανομένων της πίεσης σε οποιαδήποτε μορφή, είτε πολιτική, δικαστική, χρηματιστική είτε οικονομική, με σκοπό τον εξαναγκασμό άλλου κράτους να αλλάξει την πολιτική του και κατά συνέπεια να οδηγήσει στην εμφάνιση κόστους και ζημιάς για το κράτος αυτό και για όσους υποστηρίζουν την πολιτική του κατεύθυνση». Γι’ αυτό και οι δύο πρωτεύουσες συμφώνησαν και ανακοίνωσαν δημοσίως την εμβάθυνση της συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών των κυρώσεων, τις οποίες αντιμετωπίζουν ως μονομερή, καταχρηστικά και παράνομα μέσα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, «τα οποία είναι αντίθετα με τον Χάρτη του ΟΗΕ και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και θα επιφέρουν επίσης διεθνή ευθύνη», για τα κράτη, που τα επιλέγουν.