Τη δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου οι εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ για Κύπρο στο ΣΑ

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα προσχέδια των δυο εκθέσεων του ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και τις καλές του υπηρεσίες στο νησί προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναμένεται να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη πριν τα μέσα Ιανουαρίου, για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τα προσχέδια των εκθέσεων πιθανότατα να επιδοθούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ οι τελικές εκθέσεις θα κυκλοφορήσουν πιθανώς γύρω στις 13 Ιανουαρίου που είναι η περίοδος κατά την οποία θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή του κ. Στιούαρτ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Στιούαρτ θα έχει δύο συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, μία με εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μια άλλη με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πιθανότατα μια εβδομάδα μετά την πρώτη συνάντηση.

Για το ενδεχόμενα να υπάρξουν ξεχωριστές συναντήσεις του κ. Στιούαρτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, πριν το ταξίδι του αξιωματούχου των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν θα υπάρξουν τέτοιες συναντήσεις, αυτές θα γίνουν προς τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2023, η εντολή της Αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανανεώνεται σε ετήσια βάση.