Έτοιμη η ΚΔ για συζήτηση με εποικοδομητική στάση για θέμα βέτο, λέει ο ΚΕ

Είναι έτοιμη η Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει συζήτηση για το θέμα του βέτο στην ΕΕ τηρώντας εποικοδομητική στάση, νοουμένου ότι υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες, ειδικά για τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ, που να διασφαλίζουν τα ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα, δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του, προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ερωτηθείς αν στο χθεσινό δείπνο εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συζητήθηκε το θέμα κατάργησης του βέτο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν ήταν στο επίκεντρο συζήτησης κατά το δείπνο.

Σε ερώτηση για τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, προσθέτοντας ότι «για μας αυτό που πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα είναι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ που μπορεί να χαρακτηριστεί από δύο στόχους που αφορούν μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική Ευρώπη και δεύτερο, την ενδυνάμωση του γεωπολιτικού ρόλου της ΕΕ διεθνώς και στην περιοχή».

Για το θέμα του βέτο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συζήτηση τηρώντας εποικοδομητική στάση, νοουμένου ότι υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες, ειδικά για τα μικρά κράτη μέλη που θα διασφαλίζουν τα ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα».

«Προτού, όμως, κάνουμε αυτή τη συζήτηση», πρόσθεσε, «αυτό που προέχει είναι να καθοριστεί ποιο είναι το κοινό όφελος της ΕΕ και πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για διαφοροποίηση του τρόπου λήψης αποφάσεων στην ΕΕ δεν βρίσκεται στο επίκεντρο», σημείωσε.  

Σε ερώτηση αν άδικα επικρίνει το ΑΚΕΛ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μετέβη στο Βερολίνο για να συζητήσει κατάργηση του βέτο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχομένως να μην άκουσαν προσεκτικά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας «εδράζεται στη διαχρονική μας στάση».

«Πάντοτε θέτουμε τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, και αυτό είναι που πράττει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κάθε τοποθέτηση, είμαστε άλλωστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε ευρωπαϊστές, γιατί πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαστε από τα κράτη που θεωρούμε ότι περισσότερη Ευρώπη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.