Τουρκία-Ισραήλ: Σύμμαχοι και αντίπαλοι

Ένοχες για εθνοκάθαρση, εποικισμούς και διωγμούς

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Την ώρα που η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε ένα απέραντο νεκροταφείο παιδιών και αμάχων και οι δυτικές χώρες  συμπλέουν με το Ισραήλ, η Τουρκία καταφέρνει ξανά να ξεγελάσει όσους θέλουν να  ξεγελαστούν με το απύθμενο θράσος, την αναλγησία  και την υποκρισία της.

 Φορώντας την παραδοσιακή μαντίλα των Παλαιστινίων ο Τούρκος πρόεδρος καταδικάζει  τις φρικαλεότητες των σιωνιστών κατηγορώντας το Ισραήλ  για εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων. Νωπές ωστόσο είναι ακόμα οι εικόνες όταν  η Τουρκία σε αγαστή συνεργασία με το Ισραήλ  εξόπλιζαν και βοηθούσαν το Αζερμπαϊτζάν να μακελέψει και να  εκδιώξει  δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους από την για αιώνες  γενέτειρα τους Ναγκόρνο Καραμπάχ .

Γάζα, Κύπρος, Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πίσω από αυτές τις τραγωδίες βρίσκονται τρεις χώρες , που η υποκρισία των δυτικών χωρών παραβλέπει και δίνει άφεση αμαρτιών. Είναι η Τουρκία και το Ισραήλ. Αμφότερες υπεύθυνες για    εγκλήματα εθνοκάθαρσης, εποικισμού και διώξεων .Την μια είναι σύμμαχοι και την άλλη ορκισμένοι αντίπαλοι αναλόγως συμφερόντων και γεωπολιτικών στόχων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι ο άμεσος αυτουργός στην εξόντωση των Παλαιστινίων στην Γάζα. Όμως και την περίπτωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ η στρατιωτική συμβολή του Ισραήλ  ήταν καθοριστική για την ήττα των Αρμενίων  και την εκκένωση της περιοχής. Άλλωστε, μία τέτοια εξέλιξη είναι και ο διακαής πόθος και των Ισραηλινών για τη Γάζα μετά την ισοπέδωση και το μακέλεμα της.

 Η ισραηλινή στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, σε μία χώρα μουσουλμανική σε διαμάχη με μία χώρα όπως η Αρμενία, που έχει δεσμούς με κράτη της Δύσης, είναι ένα σενάριο που προκαλεί ποικίλα ερωτήματα. Όταν  οι ευρωπαϊκές δυνάμεις καταδίκαζαν στις 19 Σεπτεμβρίου την αστραπιαία επίθεση που επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να πάρει τον έλεγχο της αυτονομιστικής περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ,  ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, κύριος σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, χαιρέτισε δημοσίως στις 20 Σεπτεμβρίου τη «στρατηγική υποστήριξη» που παρείχε στη χώρα του το Ισραήλ. Αν και λογικά το Ισραήλ θα έπρεπε να ταχθεί υπέρ  του αρμενικού λαού, που   επίσης υπήρξε  θύμα   γενοκτονίας (1915-1923) από την Τουρκία και που σήμερα γίνεται στόχος μιας επίθεσης που προέρχεται από ένα σιιτικό έθνος εντούτοις το Τελ Αβίβ τάσσεται υπέρ το Μπακού. Το γεγονός όμως  ότι το Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο συνδέεται βαθιά με την Τουρκία αλλά μετατρέπεται σταδιακά και σταθερά σε προτεκτοράτο της Άγκυρας λέει πολλά.  

Η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ ήταν εκείνη που κατά γενική ομολογία επέτρεψε στο Μπακού να κερδίσει μια εκπληκτική νίκη και να οδηγήσει σε μία νέα προσφυγιά περισσότερους από 100.000 Αρμένιους από τον θύλακα, υπό τον φόβο μίας νέας εθνοκάθαρσης.

Τον περασμένο Μάιο, ο Ισραηλινός πρόεδρος Γιτζάκ Χέρτζογκ μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του στο Μπακού δήλωνε: «Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια μουσουλμανική χώρα με σιιτική πλειοψηφία, ωστόσο υπάρχει αγάπη και στοργή μεταξύ των εθνών μας».  Την ώρα που η επίσημη ισραηλινή θέση καταδικάζει οτιδήποτε σιιτικό ( την Χαμάς, το Ιράν,  τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι στην Υεμένη) ως τρομοκράτες ,   το Τελ Αβίβ εκθειάζει το σιιτικό Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες έχουν πολλαπλασιάσει τον αριθμό των επίσημων επισκέψεων και τις φιλικές σχέσεις  τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο, αλλά και τον περασμένο Ιούλιο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ ταξίδευσε στο Μπακού, όπου έκλεισε κερδοφόρες συμφωνίες, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία των δύο χωρών «ενάντια στην τρομοκρατία» .

Από το 2017 κυρίως σε στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύχθηκαν σημαντικά. Η ενίσχυση του Αζερμπαϊτζάν με ισραηλινά όπλα προηγμένης τεχνολογίας, είχαν οδηγήσει την Αρμενία να ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ.

Το Μπακού και ιδιαίτερα ο ηγέτης της χώρας Αλίγιεφ που λυμαίνεται τη χώρα, έχει αποδυθεί τα τελευταία 15 χρόνια να ενισχύσει το στρατιωτικό του οπλοστάσιο και να ξεπλύνει την ντροπή της προηγούμενης στρατιωτικής ήττας από τους Αρμένιους  στο Ναγκόρνο-Κάραμπαχ. Στράφηκε φυσικά στον στρατηγικό  σύμμαχο, το Ισραήλ. Τον  δέκατο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο και ιδιαίτερα γνωστό για τα εξαρτήματά του υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (Sipri), το οποίο τεκμηριώνει το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, οι εξαγωγές στο Μπακού ξεκίνησαν το 2005 με την πώληση πυραυλικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν από την Israel Military Industries . Σε ένα πρόσφατο άρθρο, η μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz συνέταξε έναν πολύ μακρύ κατάλογο όπλων με συμβάσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εν λόγω  εφημερίδα σημείωνε πως το αποκορύφωμα στις παραδόσεις όπλων -το 2016, το 2020 και το 2021-ταυτίζεται με τις τρεις περιόδους επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ωστόσο  εκείνο που θεωρείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο είναι το λογισμό παρακολούθησης Pegasus που διέθεσε το Ισραήλ στο Μπακού με στόχο αξιωματούχους της Αρμενίας στη διάρκεια της σύρραξης.

Σε αντάλλαγμα το εβραϊκό κράτος λαμβάνει πολλά δισεκ. δολάρια αλλά και πετρέλαιο. Ειδικοί εκτιμούν ότι το 40% του πετρελαίου εισάγεται τώρα στο Ισραήλ από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν.

Το Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται επίσης συνδεδεμένα με έναν κοινό εχθρό: το Ιράν.Η αντιπαράθεση φαίνεται να συνδέεται με την μειονότητα των Αζέρων στο Ιράν, που αριθμεί  12 εκατ.

Το  Αζερμπαϊτζάν έχει σύνορα άνω των 600 χιλιομέτρων με το Ιράν, τα οποία  χρησιμοποιούν και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για τις εισβολές τους στο ιρανικό έδαφος. Με αυτό τον τρόπο τον Ιανουάριο του 2018, πράκτορες της Μοσάντ κατάφεραν να κλέψουν εκατοντάδες αρχεία σχετικά με την ιρανική πυρηνική έρευνα από μια αποθήκη στη νότια Τεχεράνη όπου ήταν αποθηκευμένα και στη συνέχεια τα δημοσιοποίησαν. Ο  Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε αναφορά σε ομιλία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών δεν κρύβεται. Σύμφωνα με μελέτη από το 2005 οι Ισραηλινοί έχουν εγκαταστήσει επίσης ηλεκτρονικούς σταθμούς ακρόασης κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας και στα ιρανικά σύνορα (κάτι που τα δύο κράτη αρνούνται).

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Haaretz κατήγγειλε τις πωλήσεις όπλων στο Μπακού σε ένα άρθρο με τίτλο «Εθνοκάθαρση με τα δικά μας όπλα».

Όσοι έσπευσαν να καταγγείλουν  τον διωγμό  και την εθνοκάθαρσή των  Αρμενίων , δεν τολμούν να καταγγείλουν και το Ισραήλ το οποίο όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks- επιδιώκει το ίδιο  κατά των Παλαιστινίων  με όπλα ισάξια ή και ανώτερα από εκείνα που εξήγαγε στο Αζερμπαϊτζάν για να «εκκενώσει» το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από Αρμένιους.

Ισραηλινοί επενδυτές  στα κατεχόμενα

Το Ισραήλ περιτριγυρισμένο από αραβικά μη φιλικά κράτη έχει ανάγκη από ζωτικό χώρο για να αναπτυχθεί οικονομικά αλλά και εδαφικά. Ισραηλινοί έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστιες επενδύσεις στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις γης ειδικά στις επαρχίες Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου .Στα κατεχόμενα και κυρίως στην περιοχή της Αμμοχώστου ισραηλινοί «απόκτησαν»(!) μεγάλες εκτάσεις γης  ανεγείροντας ξενοδοχεία και πολυτελείς επαύλεις. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει παρακαμφθεί η λεγόμενη τ/κ  επιτροπή περιουσιών  και ευλόγως εγείρεται το ερώτημα ποιος τους έδωσε άδειες να δρουν ως έποικοι στην κατεχόμενη Κύπρο. Μήπως η Τουρκία η οποία ελέγχει κάθε βήμα του παράνομου καθεστώτος  και που τώρα συμπλέει με την Χαμάς;

Η Κυπριακή κυβέρνηση γιατί δεν καταδικάζει αυτές τις παρανομίες από ένα φιλικό κράτος όπως θεωρεί το Ισραήλ; Σκίσαμε τα πνευμόνια μας να καταδικάσουμε την Ρωσία επειδή άνοιξε ένα γραφείο για θεώρηση διαβατηρίων στα κατεχόμενα την ώρα που όλες σχεδόν οι δυτικές χώρες διαθέτουν προξενεία, ενώ αφήνεται το Ισραήλ να κτίζει παράνομα πάνω σε Ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.

Μήπως ο επόμενος λαός που θα βρεθεί υπό διωγμό θα είναι ο Κυπριακός και θα έχει την ίδια μοίρα με τους Παλαιστινίους και τους Αρμενίους; Κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό   Τουρκίας και  Ισραήλ που είναι πρωταγωνιστές  σε  εθνοκαθάρσεις και διωγμούς, όλα είναι πιθανά.